ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Off-ul lui Nicolae Noica

Postat la: 04.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Instalarea cabinetului Adrian Năstase la sfârșitul anului 2000 a însemnat și desființarea Ministerului Lucrărilor Publice, cel mai vechi minister din România înființat pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ultimul ministru al Lucrărilor Publice a fost Nicolae Noica al cărui mandat a început în 1997 și a sfârșit în 2000, odată cu venirea PSD-ului la guvernare. De fapt, în era Năstase, Ministerul Lucrărilor Publice a fost înghițit de Ministerul lucrărilor publice, transporturilor și locuinței, iar din 19 iunie 2003 a purtat denumirea de Ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului. Ulterior, în epoca Tăriceanu a existat Ministrul delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului, iar din 5 aprilie 2007 s-a numit Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice și locuințelor. Practic, Năstase a desființat Ministerul Lucrărilor Publice și. ulterior, Călin Popescu Tăriceanu a creat Ministerul Dezvoltării care mai avea și ceva din Lucrările Publice.

A venit Boc la Palatul Victoria și, de atunci, Ministerul Dezvoltării a început să se „umfle" ca-n povești ajungând la structura ministerială mamut de azi denumită Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene având la conducere doi miniștri (Paul Stănescu și Marius Nica), șapte secretari de stat, patru subsecretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți. De fapt, începând din cabinetul Boc, la butoanele Ministerului Dezvoltării s-au perindat numai grei din politica românească- Blaga, Udrea, Hellving, Dragnea, Dâncu și acum Stănescu, ceea ce a făcut ca toate aranjamentele și ingineriile „ţesute" în acest minister să fe ținute sub control indiferent de cine a fost la putere. Acest minister mamut ar trebui să fie motorul de dezvoltare al României, dar, din păcate a devenit pușculița administraţiei locale și nu mai are nimic în comun cu ceea ce a fost Ministerul Lucrărilor Publice.

Către sfârșitul anului 2016, ultimul ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, atrăgea atenția foarte clar asupra rolului și importanşei unui asemenea minister pentru România. „Vorbim cu toții de autostrăzi, drumuri, spitale, edificii publice, inclusiv de problema inundațiilor și lipsa sistemelor de irigații. Or, inundațiile sunt rezolvate prin planurile de amenajare a teritoriului. Dacă aceste acțiuni nu sunt înțelese și s-a desființat Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, atunci incompetența se asează acolo unde n-ar trebui să stea. Iar această este o mare problemă. Dacă la nivel de conducere a ţării și de Guvern nu se înțeleg anumite noțiuni, sigur că se intamplă ceea ce se intamplă. Ministerul Lucrărilor Publice era cel mai vechi minister... de pe vremea lui Cuza! Cum să desființezi ceva atât de important? Eu sper că tot spunând cât de necesară este existența acestui minister și transmițând tot felul de scrisori celor în drept să se ocupe de această problemă, poate că acest minister se va reînființa cu prilejul formării noului Guvern", declara în urmă cu un an şi ceva Nicolae Noica într-un cotidian local din Prahova.

„Ne apucăm de multe lucrări și nu se continuă din cauza faptului că nimeni nu le urmăreşte. Probabil că ar trebui să fie verificate de către un minister de resort, și aici iar revin la necesitatea infiinţării Ministerului Lucrărilor Publice. Finalizarea lucrărilor ar trebui să fie impusă, iar cei care nu respectă termenele ar trebui să tragă și consecințele de rigoare, mai ales antreprenorii. Ar trebui ca aceia care trag de timp și fac niște greșeli mari să fie monitorizați și să li se retragă dreptul de a mai realiza și alte lucrări. De exemplu, cum a fost cu acea porțiune de autostradă care s-a prăbuşit. Am întrebat și eu cine au fost diriginții de șantier, inspectorii care au semnat pentru recepție, cine au fost inspectorii de stat în construcție, pentru că, atunci când eram eu la minister, am format oameni de specialitate. Păi, dacă au controlat, iar rezultatul a fost cel care a fost, atunci acelor oameni care au verificat ar trebui să li se ridice dreptul de a mai profesa în domeniul construcţiilor", preciza fostul ministru al Lucrărilor Publice.

Totodată, Nicolae Noica a semnalat și un aspect vital în angrenajul administrativ: „Pe anumite funcții trebuie să fie niște oameni competenți ca să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză. Eu tot aduc în discuție faptul că, și înainte de război, se numeau niște miniștri care aveau o funcție politică. Aceștia nu erau specialiști, insă aveau în subordine un secretar general, specialist în domeniul respectiv, persoană care își continuă activitatea indiferent dacă era schimbat ministrul, astfel încât să existe continuitate în domeniul respectiv, inclusiv în privința lucrărilor. Pe când acum, această chestiune nu este inţeleasă și mi se pare cea mai gravă problemă" Nicolae Noica a făcut numeroase demersuri scrise și verbale pentru ca Ministerul Lucrărilor Publice, înființat de Cuza, să se reînființeze, dar degeaba. Interesul politic, de grup și personal a fost și este deasupra interesului național.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE