Șoferul de pe bancheta din spate
Postat la: 06.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
"Puterea nu se afla întotdeauna acolo unde v-ați putea aștepta în Europa. Șoferii de pe bancheta din spate cârmuiesc Polonia, România și Republica Ceha în direcția greșită." - titreaza „The Economist" in ultimul număr. Adevărat.
Mă preocupa de ceva vreme, cam 25 de ani, raporturile dintre puterea formală - sunt cei care o exercita prin constituție, lege, vot - și puterea informală - deținătorii clandestini, subterani, ai puterii reale și care nu au nicio legitimitate. Aceștia din urmă exercită o mare influență și uneori chiar dețin puterea în dauna puterii legitime. Cărțile ne spun încă prea puțin despre acest fenomen al democrațiilor. E qui-pro-quo, o piesă în care rolurile se schimbă, în care pe afiș este scrisă o distribuție, dar pe scenă apar alți actori. Pe cartea ta de vizită scrie ministru sau prim-ministru, dar tu ești sluga cuiva din partid sau servicii. Etc.
Unul din pericolele ( letal) prin care trec regimurile democratice azi este golirea lor de conținut. Este cazul celor de dată recenta, cum sunt cele din estul Europei. Simptomul este dat că faptul că sunt știrbite de apariția unor structuri, rețele, clanuri, dar mai ales de personaje care exercită puterea informal, nu cu un mandat public și nu în numele celor care votează ci al lor personal sau al unor clanuri oculte. Firește fără să aibă vreo răspundere și un rol clar definit. Sunt amante, secretare, șoferi, frizeri, liftieri, cumnați, asistenți, experti, neveste care au mai multa putere decit titularul, angajatorul lor. Sau ce care par sa joace un rol principal, ca sunt protagonisti si exercită puterea în mod formal, si de faptnu sunt decit personaje secundare.Altcineva ia deciziile. Dragnea nu Dăncilă, de exemplu, la București.
the economistNici nu știi cu cine vorbesti ! este o expresie favorită în aceste cercuri. De fapt asistăm la un teatru de umbre chinezesti. Multe măști, marionete, simulacre, deghizări, sforării. E un cadril, dansatorii se schimbă tot timpul pînă să prindem de veste. E un bal cu măști, un carnaval. Habar nu ai cine îți dă replica, de unde iți vin binele și răul, cine hotărăște ce ti se intimpla, ce rol joacă X și cum s-a cățărat acolo sus. Trăim tot mai mult într-o epocă a culiselor. În culise se fac și se desfac toate. Aici se vede cine este „adevărat", un lider puternic sau un figurant. Dramele politice nu se mai joaca în parlament, în partde, în congrese, sub camerele de luat vederi. Acolo se desfașoară doar spectacolul pentru public. Realitatea puterii este în altă parte. În asemenea contexte votul „popular" își pierde total valoarea. E doar statistică, o bifă, o formă - nu un conținut. Amenințarea pentru o democrație este extremă.
Iată încă un citat din articolul din The Economist - „Chiar și primii miniștri numiți, care se presupune că trebuie doar să îndeplinească voința stapanului îsi pot dezvolta un gust pentru functie; de aceea dl Dragnea i-a schimbat pe mulți dintre ei... (...) Totuși, aceasta nu este o modalitate de a conduce o țară. Liderii care nu pot fi trași la răspundere în fața alegătorilor pun în pericol democrația și subminează instituțiile. Guvernarea de bază devine mai dificilă atunci când liniile de autoritate sunt neclare și ministrii servesc la capriciile unor figuri care nu ocupă o funcție formală...Nu este nevoie de un șofer de pe bancheta din spate pentru a se asigura că o țară este prost condusă. Dar cu siguranță ajută."
Stelian Tanase
ULTIMA ORA
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu