Ofensiva diplomatică a Patriarhului Chiril
Postat la: 26.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La inițiativa Partarhului Daniel a sosit în România Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii. Vizita va dura două zile. Iar pentru cine știe să citească mesajele diplomatice tansmise în mod discret, această prezență are semnificații profunde în plan diplomatic și poate relansa, într-o formulă nouă, modernă, actualizată, dialogul atât de necesar între România și Federația Rusă. România are o nouă șansă de-a participa la jocuri cu adevărat semnificative în plan geopolitic.
Patriarhul Chiril al Moscovei întrunește, din perspectiva sugerată mai sus, câteva calități, care îl pot transforma într-un negociator nu numai discret ci extrem de important. În acest sens, românii ar trebui să știe că între Patriarh și Vladimir Putin există o relație cu totul și cu totul specială. Cabinetul de lucru al Patriarhului Chiril nu se află în clădirea Patriarhiei. Ci în Kremlin. Chiar alături de cabinetul președintelui Federației Ruse. Fie și numai această împrejurare și tot avem o demonstrație destul de concludentă a modului în care colaborează șeful laic și șeful religios al Federației Ruse. De altfel, Patriarhul Chiril, în timpul campaniei electorale pentru alegerea președintelui Federației Ruse, s-a alăturat necondiționat lui Vladimir Putin, îndemnându-i pe toți credincioșii ortodocși să facă același lucru. Apropierea lui Putin de Chiril a fost și este una dintre cheile succesului politic al acestuia.
Patriarhul Chiril este unul dintre slujitorii cei mai moderni pe care îi are Biserica în lume. Este un adept fără rezerve al internetului și a încurajat utilizarea acestui instrument modern pentru comunicarea între adepții credinței ortodoxe. Susține de pildă pe drept cuvânt că "fiecare utilizator pe internet este un om și nu un obiect virtual".
În ciuda statutului său de șef al ortodoxiei ruse, este un om extrem de mordern. În fiecare an, practică de pildă schiul în diferite stațiuni alpine ale lumii. Este un pasionat jucător de șah. Este un diplomat desăvârșit. Extrem de mobil în ceea ce privește dialogul interconfesional. Și nu numai.
Ce sugerez de fapt? Că Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii nu se află la București doar într-o simplă misiune pe lângă Biserica Ortodoxă Autocefală a României. Cu certitudine, prin intermediul Patriarhului Daniel, el însuși un rafinat om de cultură și un diplomat de marcă, autoritățile laice de la București vor primi mesaje discrete dar cu atât mai interesante din partea președintelui Federației Ruse Vladimir Putin.
Poate că, în acest fel, se va îndeplini o profeție făcută cu ocazia primei vizite în România a unui președinte american după 1989. Și anume că România ar putea deveni o punte între Est și Vest. Între Federația Rusă și Europa. Un canal diplomatic deschis.
Dacă Patriarhul Chiril va veni cu un mesaj încurajator din această perspectivă, atunci dipomației de la București, dacă este cu adevărat atentă, receptivă, i se deschide o nouă perspectivă. Iar România poate redeveni, după mai bine de un sfert de secol, un jucător semnificativ în plan geopolitic.
Să-i urăm bun venit Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu