Șocantele lumi paralele
Postat la: 14.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ieri m-am aflat cumva în epicentrul unui eveniment excepțional. Lansarea la Academia Română a cărții „Aristocratul", la alcătuirea căreia am contribuit și eu. „Aristocratul" din această carte și din realitatea românească este academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Ultimul aristocrat român. Iar ceea ce s-a întâmplat mi-a dat certitudinea că, într-un fel, trăim în civilizații paralele. Mai avem o speranță.
Au participat la această lansare academicieni, profesori universitari, actuali și foști miniștri, actuali și foști parlamentari, ambasadori și alți diplomați, generali activi sau în rezervă ai Armatei Române și, firește, jurnaliști și numeroși alți intelectuali. Sala a fost arhiplină. Luările de cuvânt s-au ridicat la înălțimea evenimentului. Iar comportamentul participanților a fost tipic pentru o societate extrem de civilizată. De rafinată. De laminată. Iar această realitate mi-a redat speranța.
Există în societatea românească excepționale resurse de revigorare. Există combustibilul necesar unui progres exponențial. Putem fi mari și puternici. Putem demonstra - și este suficient doar să vrem - lumii întregi că reprezentăm o cultură în plină erfervescență. Avem pur și simplu motoarele necesare pentru a decola și pentru a ajunge, într-un interval de doar câteva decenii, una dintre cele mai interesante și puternice națiuni europene. Am avut o revelație. Totul e să vrem. Dacă vrem, nimic nu ne poate opri.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, nu singur, dar jucând un rol principal, a reușit să impună lumii științifice mondiale necesitatea unor cercetări de tip avansat a creierului omenesc și a modului în care funcționează gândirea. A extrapolat descoperirile sale asupra universului electronic. Mai are puțin și împlinește 100 de ani. Dar înainte de a atinge acest prag, se poate lăuda și are tot dreptul să o facă cu faptul că el, ca român, ca ultimul aristocrat român, dar și ca savant al acestei țări, a fost un precursor al IT-ului. Al revoluției internetului. Și asta nu este tot.
Studiile sale privind gerontologia, modul exemplar în care a reușit să expună și să le promoveze în întreaga lume științifică, au creat un nou domeniu medical. Cel al gerontologiei. Astăzi, recunoscut, finanțat și practicat în întreaga lume. Pentru prima dată, în urma cercetărilor acestui savant, lumea a aflat că bătrânețea este o boală. Care poate și trebuie să fie tratată ca orice boală. Și mai întâi în România - și, atenție, vorbim despre România comunistă - și apoi în întreaga lume, grație câtorva savanți români, între care academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, gerontologia ocupă un loc de cinste, iar oamenii în etate sunt îngrijiți și tratați prin mijloace din ce în ce mai moderne.
Aristocratul cu ghilimele și aristocratul fără ghilimele, fără a face nici cel mai mic efort, a strâns în jurul său ceea ce, în orice societate modernă, civilizată, se numește „la crème de la crème". Adică tot ce este mai bun. Tot ce este mai valoros. Privind cu atenție asistența de la Academia Română, am realizat că, din prea mult scepticism, din prea mult spirit critic, îmi pierdusem speranța.
Credeam că acest univers românesc, așa cum este el astăzi schimonosit, nu mai are scăpare. Că nu mai avem nicio șansă. Că ne ducem în neant. Ei bine, am înțeles ieri că lucrurile nu stau așa. Iar raza de speranță, culmea, mi-a oferit-o „Aristocratul". Un om care se pregătește, după o viață în care a făcut atât de multe fapte bune, să meargă în neființă. Să demonstreze că sinteza în care a crezut o viață întreagă, între știință și Dumnezeu, este reală. Dar nu înainte de a împlini 100 de ani. Mai avem încă nevoie de aristocrat.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu