Oameni duși cu cercul la vârful SRI
Postat la: 23.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Depoziția generalului SRI Dumitru Dumbravă în fața Comisiei de control a activității SRI este o dovadă cât se poate de elocventă că la vârful acestei instituții, condusă de Eduard Hellvig, există oameni duși cu cercul. Iar Dumbravă nu este un personaj oarecare. El a condus ani de zile departamentul juridic al instituției iar în prezent, presupun printr-o promovare, este ditamai șeful cancelariei directorului SRI. O poziție cheie. Prin mâna lui trec toate documentele. După scandalul Anaconda, alt general SRI, șef al acoperiților din presă, după cutremul Coldea, iată vine la rând și tărăboiul legat de Dumbravă.
Ce a făcut acesta? De ce a fost el chemat în fața Comisiei de control SRI? Și ce a ieșit la iveală chiar ieri, în tip ce generalul se afla înăuntru cu parlamentarii, într-un dialog care a durat ore în șir? Ei bine, generalul Dumitru Dumbravă este faimosul personaj care printr-o declarație publică i-a informat pe români că Justiția a devenit un "câmp tactic" al SRI. Se întâmpla la scurt timp după ce Eduard Hellvig a fost numit director. Iar noul director a fost prins pe picior greșit. A fost nevoit să recurgă la o veritabilă bâlbâială, într-o încercare disperată de a atenua această detonare.
Justiția "câmp tactic" al SRI înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, decât că aici și-au făcut loc faimoasele culoare la care s-a referit insistent colonelul Daniel Dragomir. Într-o traducere sănătoasă, asta înseamnă că Serviciul Român de Informații, chiar prin intermediul Departmenatului Juridic, condus atunci de generalul Dumbravă, a avut grjă ca dosarele politice elaborate sau doar semnate de procurori aflați și ei în "câmpul tactic" să ajungă la anumiți judecători gen Șelaru, magistrat al Înaltei Curți, pentru ca execuțiile să se facă neîntârziat, așa cum au fost ele elaborate în laboratoarele serviciului secret. "Câmpul tactic" a mai însemnat și altceva. Dacă, din întâmplare, asemenea dosare cu dedicație nu ajungeau unde trebuie, magistrații care le judecau trebuiau conduși "pe calea cea dreaptă". Și urmau să dea fix condamnarea preconizată de SRI. Iar dacă nu se conformau, trebuiau rași. Deveneau simple cadavre căzute în "câmpul tactic". Uneori "câmpul tactic" mergea și mai departe. Așa cum s-a întâmplat cu altă victimă a lui Șelaru, din vremea când acesta a fost procuror. Un tânăr ofițer SRI, care deținea date extrem de grave despre membrii clanului Băsescu, pe nume Crivăț, aruncat în închisoare de Șelaru și apoi mort în condiții extrem de suspecte. O crimă neelucidată nici până azi.
Pentru asemenea afirmații a fost chemat înaltul demnitar SRI în fața Comisiei parlamentare. Unde a bătut câmpii - de astă dată nu "câmpul tactic" - ore în șir, încercând să explice ceea ce era de neexplicat în afara unor declarații sincere și încurcându-se în propriile abureli. Ca să vă dau un singur exemplu, încercând să camufleze rolul real jucat de SRI în aceste execuții politice, Dumitru Dumbravă a declarat că de fapt prin "câmpul tactic" se înțelege că inculpații erau monitorizați, pentru ca nu carecumva să încerce să-i influențeze pe judecători. Ne crede tâmpiți? Păi asta înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că erau monitorizați prin mijloace specifice și judecătorii. Ca să observe ofițerii de informații dacă nu carecumva se lasă ispitiți. Și asta mai înseamnă ceva. Monitorizați fiind, puteau fi șantajați și determinați să dea fix sentințele pregătite dinainte.
Americanii au o vorbă. Dacă ai căzut într-o groapă, până când îți faci un plan înțelept de a ieși din ea, nu încerca să dai din mâini și din picioare, că te afunzi și mai rău. Din faimosul parteneriat strategic încheiat de SRI cu omologii din Statele Unite, se pare că a lipsit această aplicație.
Și chiar în timp ce Dumbravă debita verzi și urscate în Parlmentul României, afară, fostul său coleg, colonelul Daniel Dragomir devoala fapte cât se poate de actuale ale generalului. Să te crucești, nu alta. Pe un cont de Facebook mascat, prin utilizarea limbilor armeană și georgiană, Dumbravă coresponda cu cine credeți? Cu culoarele lui din magistratură, din procuratură și din presă. Acolo el coresponda în secret cu procuroarea Lăncrănjan, zisă Veverița, cea care-l anchetează în prezent pe Dragnea, cu judecătorul Șelaru de la Înalta Curte, cu ziariști aflați și ei în "câmpul tactic" SRI. Iar asta, domnule Eduard Hellvig, se întâmpla chiar zilele trecute, nu cine știe când.
Și, culmea, la scurt timp după dezvăluirile lui Dragomir, după ce opinia publică a putut să vadă cu ochii ei cum decurgea corespondența secretă, subordonații domnului Dumbravă au șters degrabă contul. Urmele însă au rămas, fiind prezentate pe larg de televiziunile de știri.
De ce a fost șters contul cu o asemenea viteză? Din două motive. Primul a reprezentat o încerare disperată a colegilor lui Dumbravă, probabil a unor subordonați ai acestuia, de a trage repede covorul peste gunoi. De a-și acoperi colegul și șeful. Pentru că este evident că trebuie să fi de-a dreptul țicnit să inventezi așa ceva, să lansezi un asemenea vehicul de comunicare și întrucât contul era anonim, e clar că pe el erau scrise lucruri în neregulă. Iar înaltul demnitar SRI avea toate motivele să-și ascundă identitatea. Și să protejeze și identitatea corespondenților săi. Al doilea motiv este mult mai spectaculos. L-a dezvăluit tot Daniel Dragomir. Unele dintre mesaje erau informații clasificate. Odată contul dezvăluit, asemena mesaje ar fi ajuns în posesia opiniei publice. Dacă așa stau lucrurile, atunci vorbim de-a dreptul de iresponsabilitate. De o vulnerabilitate majoră a SRI.
Dacă nu mă înșel, la vârful instituției mai lucrează încă soția generalului Coldea, având și dânsa un grad de ofițer superior. Am înțeles că doamna Coldea conduce serviciul de testări psihologice. Păi dacă așa stau lucrurile, cum de nu a reușit până acum să-i identifice pe oamenii duși cu cercul? Nu pentru asta este plătită doamna Coldea?
Tare sunt curios cum va reacționa zilele următoare domnul Eduard Hellvig.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu