O schimbă sau nu o schimbă?
Postat la: 16.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O schimbă. Aceasta este concluzia la care am ajuns. După ce am studiat cu atenție atât comportamentul lui Tudorel Toader, cât și primele reacții ale președintelui Klaus Iohannis. Desigur, decizia demiterii Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA este extrem de complexă, pentru că antrenează, într-o măsură excesivă, nu numai pasiuni și orgolii, ci și confruntări de natură politică. În care este implicat viitorul unor personaje importante, cum este Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis, dar și modul în care va decurge confruntarea politică între Stânga și Dreapta. Ca să nu mai vorbim despre factorul extern, aflat și el pe terenul de joc.
În analiza anterioară, i-am suprins probabil pe mulți dintre cititori atunci când am prognozat că Ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader nu poate anunța o decizie de demitere a doamnei Laura Codruța Kovesi fără ca, în prealabil, să îi fi prezentat în mod oficial președintelui Klaus Iohannis o solicitare scrisă în acest sens, însoțită și de cuvenitul document explicativ. Am spus că dacă el va susține o conferință de presă, înainte de a parcurge o procedură care să-l implice pe președinte, o va face nu pentru a anunța decizia sa privind demiterea, ci doar pentru a explica de ce nu o demite pe Laura Codruța Kovesi. Și am mai afirmat că nu este deloc exclusă o procedură intermediară, de natură să implice Parlamentul. Și exact așa s-a întâmplat.
Tudorel Toader nu a ținut o conferință de presă, ci a făcut doar o declarație de presă. Ceea ce înseamnă că, din capul locului, a dorit doar să facă un anunț și și-a propus să refuze să răspundă la orice întrebare. Iar în esență anunțul făcut înseamnă două lucruri. 1). Va avea loc o procedură care se va consuma în Parlament în prima parte a săptămânii viitoare. 2) Abia apoi, joi, domnul Tudorel Toader, după ce-i va adresa o solicitare scrisă președintelui, va informa opinia publică asupra deciziei pe care a luat-o. Are importanță, desigur, și faptul că a ținut să ne asigure că a pus o condiție și anume să nu se exercite presiuni asupra lui, atât în Guvern cât și la partid. Iar condiția a fost respectată.
În intervențiile pe diverse posturi de televiziune, pe care le-am avut înainte ca domnul Klaus Iohannis să iasă cu declarațiile sale publice, am prognozat că acesta își va nuanța poziția față de Laura Codruța Kovesi. Și exact așa s-a întâmplat. Domnul Klaus Iohannis a afirmat în continuare că apreciază pozitiv atât activitatea DNA, cât și pe cea a doamnei Laura Codruța Kovesi, dar a ținut să precizeze că o asemeena opinie ar putea fi schimbată, în măsura în care domnul Tudorel Toader îi va prezenta argumente solide. Cu alte cuvinte, președintele Romnei rămâne consecvent, dar lasă deschisă și posibilitatea unei decizii de demitere a doamnei Laura Codruța Kovesi.
Și ce urmează să se întâmple în aceste condiții? Domnul Tudorel Toader, profitând de un drept pe care-l are și chiar de o obligație care îi revine, va supune plenului Parlamentului un document, care probabil se va intitula „Raport asupra stării Justiției". În paranteză fie spus, fiecare ministru, în fiecare an, a rămas dator Parlamentului cu un asemenea raport, dar, ce e drept, nimeni nu a fost vreodată tras la răspundere pentru că nu și-a îndeplinit această obligație. De aceea presupun că în prima parte a săptămânii viitoare se va organiza un plen reunit al celor două Camere, în fața căruia ministrul Justiției va prezenta un raport privind starea Justiției, care, în mod inevitabil, se va referi și la situația din DNA și la statutul doamnei Laura Codruța Kovesi de șef al acestei instituții.
Acest raport, logic, va avea la bază atât constatările Inspecției Judiciare, cât și constatările proprii ale ministrului Justiției, făcute cu ocazia discuțiilor pe care le-a avut pe aceast temă, atât cu factori responsabili din Justiție cât și cu diferiți petenți. Concluzia acestui raport va fi că doamna Laura Codruța Kovesi se face vinovată de un management defectuos și, ca atare, trebuie demisă. Rămâne un mister care va fi poziția ministrului Justiției în raport cu Parchetul General, care și el a făcut obiectul unui control de fond al Inspecției Judiciare.
Este posibil ca această procedură parlamentară să se încheie cu o declarație în acest sens a plenului reunit. De îndată, având în spate și girul Parlamentului, domnul Tudorel Toader i se va adresa președintelui României, făcându-i o solicitare scrisă și argumentată în sensul demiterii doamnei Laura Codruța Kovesi. Evident, el va informa și Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând avizul negativ sau pozitiv al acestei instituții, un aviz care este doar consultativ. Abia în această fază, președintele Klaus Iohannis, după ce-și va lua un timp de gândire, va găsi de cuviință să se pronunțe, și el în mod argumentat, în raport cu decizia pe care trebuie să o ia.
Prognoza mea este că domnul președinte Klaus Iohannis se va lăsa convins de argumentele ministrului Justiției. Cu atât mai mult cu cât este posibil și chiar plauzibil ca și CSM să avizeze pozitiv solicitarea ministrului Justiției. Ceea ce, în continuare, rămâne o problemă cu care se va confrunta în viitor instituția numită DNA este absența voinței politice de a face o restructurare temeinică în această zonă și de a rezista presiunilor externe, în sensul neinstalării în locul doamnei Kovesi a vreunei alte persoane, aleasă nu din interiul, ci din exteriorul României.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu