O pace cu prea mulți clopoței
Postat la: 29.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Acum, în ultimele zile ale anului, se intensifică din toate direcțiile semnalele privind realizarea unui acord de pace în Ucraina. Aparent, între cei doi combatanți direcți. Pacea care se pregătește are însă atârnată de ea o sumedenie de clopoței. Care nu sună bine.
Dacă facem un stop cadru, dacă oprim filmul la ultima sa secvență, vom constata că așa numita operațiune militară specială inițiată de Vladimir Putin sub aspect teritorial s-a soldat cu cucerirea unei suprafețe echivalând cu 17,5% din statul numit Ucraina. Probabil că la acest rezultat se referă Serghei Lavrov, atunci când afirmă că Rusia și-a îndeplinit obiectivele pe care și le-a propus. Prin anexarea Peninsulei Crimeea, rezultat al unor ostilități anterioare, și a perimetrelor Donețk și Lugansk, Moscova susține că nu a făcut altceva decât să-și ia înapoi teritorii care i-au aparținut istoric vorbind, de drept și de fapt, locuite de o populație preponderent de etnie rusă. Dacă războiul se încheie acum și în aceste condiții, sugerate sau chiar vehiculate de la Kremlin, atunci aparent ar putea fi susținută afirmația că Federația Rusă a câștigat, în timp ce Ucraina, cu toți aliații ei, a suferit o grea înfrângere. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
Acest război trebuie privit în întreaga sa complexitate. Războiul în sine și urmările lui. Resursele atrase în joc și în bună măsură epuizate au fost imense și au fragilizat economia Federației Ruse, economiile Europei occidentale și economia Statelor Unite și s-au dovedit a fi catastrofale în ceea ce privește economia Ucrainei. Ceea ce rușii au câștigat pe harta geografică, dacă facem acum un stop cadru, au pierdut sub aspect geopolitic. Pentru prima dată, Rusia este cu adevărat încercuită de baze militare administrate direct sau indirect de către Washington. Deși de-a lungul ultimelor decenii oficialii de la Kremlin s-au plâns în repetate rânduri că așa numita „vecinătate imediată" este vulnerabilizată, fiind penetrată de către Occident, în realitate, cu excepția bazei defensive de la Deveselu, până la declanșarea războiului din Ucraina nu s-a întâmplat absolut nimic de natură a alimenta îngrijorările Moscovei. Acum însă, la capătul așa-zisei operațiuni militare speciale „încununate de succes", Federația Rusă este realmente asediată de baze militare de-a lungul întregii linii de demarcație cu lumea occidentală. Ceea ce s-a câștigat deci sub aspect teritorial, s-a pierdut în plan geostrategic.
Pe de altă parte, acest război i-a permis lui Vladimir Putin să strângă atât cureaua democratică, restrângând o serie de drepturi și libertăți, atâtea câte mai existau, cât și cureaua financiară, întrucât a putut să accelereze într-un ritm fără precedent în acest secol procesul de înarmare și modernizare a acestui sector. La capătul războiului, dacă 2024 va marca finalul, Federația Rusă, mult mai vulnerabilizată la frontiere, redevine însă, dincolo de arsenalul ei nuclear, o superputere militară. Și cu o armată mult mai bine echipată și instruită.
În fine, în plan diplomatic, chiar în condițiile în care nu mai are șansa de a lua locul în capul mesei, acest loc fiind ocupat pentru mult timp de aici înainte de către Statele Unite și China, Federația Rusă reușește totuși, prin intermediul alianțelor pe care le-a cimentat pe parcursul acestui război și printr-o ofensivă diplomatică extrem de dinamică, să-și asume roluri relevante în BRICS, precum și în teatrele strategice ale Africii, Americii de Sud, Asiei și chiar și Orientului Mijlociu. În ce măsură aceste noi poziționări compensează pierderile pe care le-am enumerat mai sus, rămâne să vedem în deceniile care urmează.
Dar Ucraina cu ce s-a ales? Cu mai nimic. Cu o populație decimată și în bună măsură deprimată, cu o țară ciuntită, cu o conducere din ce în ce mai labilă, cu o desincronizare față de Uniunea Europeană și NATO, care devin obiective imposibil de atins într-un viitor apropiat, dar în schimb cu o industrie de război proiectată în așa fel, încât să poată deveni în viitoarele decenii cel mai important furnizor european de armament performant. În baza acestei industrii de război, există speranța ca Ucraina să-și poată reface infrastructura compromisă ca urmare a războiului.
În aceste echilibru de forțe, fragilizat mai mult decât oricând de la încheierea Războiului Rece, singurul mare câștigător care se detașează este China. Iar în dinamica evenimentelor, parțial decuplată de la Federația Rusă, Europa are șansa de a încheia un ciclu și de a se redefini sub forma „Statelor Unite ale Europei". Ceea ce în timp va putea reprezenta o mare performanță.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu