Nu te teme, Babasha!
Postat la: 17.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa de a-l invita să cânte în deschidere pe manelistul Babasha.
Dacă în prima seară, publicul l-a huiduit copios pe tânărul cântăreț din Bacău, în a doua s-a calmat, semn de maturitate sau de lipsă de spirit de turmă?
„În mai puțin de două minute, s-a huiduit încet, apoi lung, profund, temeinic. Nu tot stadionul; au fost și aplauze timide, dar apoi huiduielile s-au amplificat. Nu au mai fost doar proteste, ci o revărsare de ură apăsată."
Dacă există o constantă a zilelor de azi este haterismul. Trăim cele mai negre vremuri, de parcă ne-am fi întors în Evul Mediu întunecat.
S-a gândit oare cineva ce emoții a avut tânărul de 22 de ani, când a urcat pe scenă și a cântat în fața a 50.000 de spectatori? Știa corul de hateri că Babasha studiază la Conservatorul din București? Nu îi este nimănui ușor să treacă peste o așa emoție. Și-a dat examenul maturității. Publicul nu i-a conferit nota de trecere? Dar nu din publicitate știm că și reclama negativă tot publicitate e? De fapt, succesul se contabilizează de vreo sută de ani prin topuri muzicale, nu prin teste de culoare a pielii.
Prezent la o petrecere în orașul meu natal, l-am întrebat pe redactorul muzical al Radio Timișoara cum se explică evenimentul. Incompatibilitate, de trei ori incompatibilitate. Mi-a răspuns acesta. Voiam mai multe argumente. Dar n-a fost să fie.
Liberul arbitru nu ne impune să huiduim ce nu ne place. Ci să fim mai înțelegători. Ascultând cu atenție strofele puse pe partitură muzicală de Babasha, nu mi s-au părut ofensatoare pentru urechiușele fițoșilor. Și atunci de unde așa o revărsare de ură?
Dacă tot ne-am dus o sută de mii de români să-l ascultăm pe Chris Martin, puteam măcar să fim politicoși cu voința sa. El a decis să dea o șansă unui solist minoritar.
Pe culoarele vieții, nu mai încăpem unul de celălalt. Ne înjurăm, ne huiduim, ne disprețuim - ca o consecință a unui ev turbat. Starea de nervozitate este impusă de cei care vor controlul total al planetei. Ne-am pierdut umanitatea pentru că așa ni s-a impus, perfid, arbitrar și mefistofelic.
Intoleranța a devenit o constantă a vieții de zi cu zi. Țipăm, ne sărim din pepeni, înjurăm și apoi ne întrebăm de ce am fost atât de nervoși.
Dacă nu ne place stilul de muzică al lui Babasha, nu ascultăm. Ne punem dopuri în urechi. Dar chestiunea asta cu manelismul e subcultură ar trebui dezbătută pe larg, nu doar în spațiul strâmt al unui editorial. Dacă manelele n-ar fi fost cântate de țigani, mai erau subcultură? Care e unitatea de măsură a muzicii culte și granița față de subcultură?
Fotbaliștii italieni de la Inter Milano au sărbătorit la vestiare câștigarea titlului de campioană pe melodia „Made în România", cântată de manelistul Ionuț Cercel. Dacă n-ar fi avut valențe muzicale și n-ar fi fost ascultată de mai multe ori, ar mai fi fost oda bucuriei din finalul de campionat?
Ce dacă el cântă o altă muzică, diferită de cea pe care o ascultăm noi? Trebuie să-l huiduim?
Stadionul își are logica sa, în bătăliile dintre galerii. Dar muzica? Ce aveți, fraților, cu interpreții manelelor?
Nu suntem, totuși, de acord cu afirmațiile lui Babasha că manifestarea de ură s-a datorat rasismului. Românii pot fi acuzați de orice, dar de rasism nu.
Manifestările publice au devenit prilej de heităreală, fiindcă nu ne mai suportăm unii cu alții. În societate, nu mai există mediere, calea compromisului, îngăduință. Incompatibilitate? Și pentru asta huiduim?
De abia după episodul de prost gust, Babasha a fost căutat pe internet. Așa românii au descoperit de ce Chris Martin l-a invitat alături de ei pe scenă. E un tânăr în vogă. Are videoclipuri de peste 5 milioane audiență. Piesa sa „Păi Naa," pe care a cântat-o miercuri și joi alături de Chris Martin, solistul Coldplay, a strâns aproape 9 milioane de viziualizări pe Youtube, în mai puțin de două săptămâni de la lansare și este încă pe primul loc în trendingul din România, poziție pe care o ocupa chiar și înainte de concertul din București.
Huiduielile i-au dat aripi. Nu l-au înmormântat. La doar două zile după evenimentul nefericit de pe scena din București, tânărul a fost inclus pe lista de artiști de la Beach, Please, cel mai mare festival de trap din România. Anunțul publicat pe Instagram a strâns peste 115.000 de reacții și 1.400 de comentarii în mai puțin de cinci ore.
Ura nu te doboară. Îți dă aripi. Totul este să cutezi și să depășești faza micimii umane.
Ecleziastul zicea că există un timp al construcției și un timp al dărâmării. Suntem în plin proces distructiv pentru că - nu-i așa? - Divide et impera.
"Ooo, ooo, îmi plac prea mult ochii tăi,
Ooo, ooo, ce să mă mai fac cu ei?
Ooo, ooo, cred că bag la amanet
Să merg să îți iau bilet,
Te duc undeva secret
Păi na, pai na Nu te lasă mama ta
Să umbli cu Babasha
Că te ia de lângă ea
Păi na, păi na, păi na,
Are dulce vrăjeală,
Îl ajută și pielea, Poate îți fură inima..."
Versuri cântate de Babasha pe Arena Națională.
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu