Întrecerea ratată a curcanilor din sport
Postat la: 09.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), ediţia de vară care s-a încheiat recent la Gyor-Ungaria. România a fost reprezentată de o delegaţie formată din 120 de persoane, condusă de tandemul din fruntea COSR- Mihai Covaliu- George Boroi, din care 76 de sportivi şi mulţi tăietori de frunză la câini pe bani publici.
Sportivii români, cu vârste între 15 şi 17 ani, au luat startul la zece discipline olimpice, dar n-au reuşit să obţină nicio medalie de aur, ocupând locul 29 în clasamentul pe naţiuni, cu cinci medalii de argint şi trei medalii de bronz. Chiar dacă a obţinut acelaşi număr de medalii ca la ediţia precedentă, din 2015, de la Tbilisi, delegaţia României nu a reuşit să-şi adjudece nicio medalie de aur de data aceasta, ocupând locul 29 în clasamentul pe naţiuni.Iar asta în condiţiile în care, în urmă cu doi ani, sportivii români încheiau pe locul 13, cu trei medalii de aur, patru medalii de argint şi o medalie de bronz. Practic, prin aceste rezultate modeste de la Gyor se demonstrează că viitorul sportului românesc este pe pantă descendență iar perspectivele privind marea performanţă sunr tot mai sumbre.
Din păcate, cei aflaţi la ora actuală la butoanele sportului românesc, adică ministrul Marius Dunca, tandemul atipic din fruntea COSR-Covaliu-Boroi, preşedinţii de federaţii şi cluburi sportive, habar n-au pe ce lume trăiesc şi nici n-au încercat să redreseze barcă sportului românesc. Dar cine să o facă? Nimeni. Atâta timp cât s-a ajuns pe marginea prăpastiei după Joucrile Olimpice de vară de la Rio de Janeioro de anul trecut şi n-a catadicsit nimeni să facă la nivel de MTS sau COSR -,măcar de ochii lumii, o amărâtă de analiză prin care să se indentifice cauzele şi vinovaţii, dar mai ales măsurile ce trebuiesc luate, nu te mai poţi aştepta la nimic bun.
Cu câteva excepţii, cei care au îngropat sportul românesc în ultimii 15 ani sunt tot la butoane, iar alţii chiar au fost promovaţi, vezi cazul George Boroi- groparul CSA Steaua ajuns secretar general al COSR. Dacă avea cât de cât bun simt şi o minimă curiozitate, cei aflaţi la butoanele sportului românesc ţineau cont de Raportul de audit al performanţei realizat în 2013 de către Curtea de Conturi a României „privind eficientă utlizarii resurselor alocate de la bugetul statului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de către Ministerul Tinererului şi Sportului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi federaţiile sportive naţionale".
Atunci, Curtea de Conturi a României a atras atenţia că MTS şi COSR trebuiesc să ia măsuri imediate şi ferme pentru redresarea sportului românesc întrucât: „La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, România a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice de vară, după anul 1952". Dar, din păcate, nimic din recomandările şi măsurile dispuse de auditorii de conturi nu au fost respectate şi implementate de către MTS şi COSR, şi această degringolada instituţionalizată a atins apogeul la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Practic, Curtea de Conturi a României a constatat la sfârşitul anului 2012 că nu există o strategie de dezvoltare a sportului, iar performanţele sunt modeste ca urmare a amatorismul managerial, atât la nivelul Ministerului Tineretului şi Sporturilor cât şi la cel al COSR şi federaţiilor sportive, dar şi a dezinteresului pentru atragerea surselor de finanţare.
Totodată, verificările au scos în evidenţă dezintersul şi amatorismul managerial al celor care au condus autoritatea centrală care a răspuns de sport în perioada auditată, adică Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi fosta Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Practic, auditorii de conturi îi acuză de lipsa de profesionalism pe cei care au fost în fruntea sportului românesc în acea perioada, Mai mult, în raportul Curţii de Conturi a României se menţionează, negru pe alb, că „Din punct de vedere al dezvoltării strategice a sportului, în momentiul de faţă nu există o strategie la nivel naţional prin care să fie stabilite obiective clare, realizabile pentru sportul de performanţă, sportul de masă şi sportul de tineret, strategie care să se refere la o perioadă care să cuprindă mai multe cicluri olimpice sau chiar o strategie pentru următorul ciclu olimpic".
Auditorii de conturi au ajuns la concluzia că „sistemul sportului supravieţuieşte de pe o zi pe altă, fără a fi trasate direcţii de acţiuni care să aibă o finalitate şi un rezultat scontat palpabil".Ca atare, prestaţia modestă a delegaţiei României la Jocurile Olimpice de vară de Rio de Janeiro nu a surpins pe cei cu experienţă din lumea sportului pentru că de vreo 15 ani amatorismul managerial şi dezinteresul au pus stăpânire pe mişcare sportivă din ţara noastră. Apogeul amatorismului managerial şi al incompetenţei a fost atins la Rio de către tandemul Alin Petrache - preşedinte COSR - şi Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului -, secundaţi de către secretarul general al COSR - Ioan Dobrescu.
Un rol cheie în configurarea dezastrului l-a jucat actualul membru CIO - Octavian Morariu, care timp de 10 ani a condus COSR şi încă vreo doi ani a fost la butoanele Autorităţii Naţionale pentru Sport. La începutul anului 2013, Curtea de Conturi a României a avertizat oficial MTS condus la acea vreme de tandemul Nicolae Bănicioiu - Carmen Tocală, şi staful COSR, adică Octavian Morariu - Ioan Dobrescu, că sportul românesc este în colaps şi perspectivele sunt sumbre. Dar degeab!.Acum, Morariu dă lecţii de management sportiv pe la televizor, ministrul Marius Dunca încă n-a reuşit să depăşească stadiul de şefuleţ la Protecţia Consumatorilor, iar staful COSR- Covaliu-Boroi se joacă de a v-aţi ascunselea cu activitatea olimpică românească. Nu te trebuie să ne mai mire că la Gyor am avut o prestaţie lamentabilă. E greu să te iei la întrecere cu vulturii când zbori pe curcani!
Ion Teleanu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu