Într-o scenă antologică, Joe Biden face praf prestigiul presei americane
Postat la: 26.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mulţi preşedinţi au visat să facă asta, dar, cu excepţia lui Trump, nimeni, cel puţin după amintirile mele, nu a umilit vreodată în asemenea hal ziariştii din propria sa ţară, comparându-i, chiar la ei acasă, cu colegi de-ai lor de altundeva.
Episodul de acum îl are ca erou principal pe însuşi Joe Biden, Preşedintele Statelor Unite care, în cadrul unei întâlniri oficiale la Casa Albă cu Narendra Modi, Primul Ministru al Indiei, i-a spus ceva care, cu siguranţă, va fi înscris în istoria presei americane ca un moment de maximă ruşine.
Ce-a spus exact Biden adresându-se prim-minstrului indian?
„Cred că ce vor face acum este să cheme presa înăuntru. Presa indiană este cu mult mai politicoasă decât presa americană. Şi cred, cu permisiunea dvs., că n-ar trebui să răspundem la întrebări pentru că nu vor pune întrebări legate de scopul întâlnirii noastre."
Replica lui Narendra Modi, om politicos şi bine crescut, a fost că este pe deplin de acord cu spusele preşedintelui american. Mai auzise la viaţa lui un preşedinte american, Donald Trump, vorbind exact în acelaşi fel despre ziariştii americani. În 2019, într-un dialog cu premierul indian, Trump îi spusese „Aveţi reporteri deosebit de buni. Aş vrea şi eu să am reporteri ca ei"... pentru ca, apoi, adresându-se reprezentanţilor presei indiene, să le spună: „Prestaţia voastră profesională este mai bună decât a oricui am auzit până acum. De unde găsiţi asemenea reporteri? Este o chestiune deosebită".
Biden rămâne, astfel, în linia narativ-diplomatico-admirativă a predecesorului său şi asta nu numai că, din nou, la cel mai înalt nivel, aruncă un blam greu de imaginat asupra calităţii presei americane, dar arată şi cât preţ pun politicienii americani pe rapoartele privind calitatea presei şi rolul său într-o societate democratică, rapoarte care, altfel, sunt socotite drept unelte infailibile pentru a judeca gradul de maturitate al unei ţări sau alta. Poate vă amintiţi, în acest sens, de importanţa uriaşă - în analizele americane despre România - a estimărilor unor organizaţii ca Freedom House, spre exemplu. Dar exact aceleaşi rapoarte nu sunt citite la Casa Albă decât atunci când e nevoie. Dacă lucrurile ar fi stat cumva altfel, cineva i-ar fi informat pe domnii preşedinţi Trump şi Biden despre faptul că, în Raportul pe 2021 al Freedom House, democraţia şi presa din India sunt comparate cu situaţia din Algeria, Venezuela, Belarus, Etiopia şi Hong Kong.
În clasamentul realizat de Reporters sans Frontieres, India ocupă locul 142, iar Rusia este locul 150. În principiu, şi în acest caz, niciun fel de comparaţie posibilă cu SUA care ocupă locul 44. În cazul Indiei, este de remarcat faptul că, de când a preluat puterea, premierul Modi a organizat o singură conferinţă de presă şi, chiar şi atunci, a refuzat să preia întrebări. Iar Biden, la recenta întâlnire cu Boris Johnson, a refuzat să ia întrebări, pe când primul ministru britanic a răspuns celor venite din partea propriului său grup de presă.
Există o explicaţie certă, cea a oportunismului politic care primează în faţa oricăror considerente privind prostiile alea despre democraţie, libertate şi presa ca a patra putere în stat. Chestii numai bune pentru studenţii la jurnalism şi pentru politicieni în lipsă de alte argumente.
În rest, Biden are dreptate, este politician de meserie şi ştie că, întotdeauna, "interesele superioare" pot motiva absolut orice. În cazul nostru, chiar umilirea echipei de presă americane. Cui să-i mai pese? Şi poate, pentru prestigiul de odinioară al Americii, acesta este lucrul cel mai grav care se întâmplă: deprecierea valorilor considerate, odinioară, drept standarde ale democraţiei. Inclusiv respectul pentru presă şi locul său în arhitectura lumii libere.
Cristian Unteanu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu