Noul Guvern, varianta Iohannis
Postat la: 04.10.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Să admitem că joi moțiunea de cenzură trece. Ceea ce nu înseamnă că automat se formează un nou Guvern. Echipa care a mai rămas din Cabinetul Dăncilă mai poate supraviețui în terapie intensivă până după alegerile prezidențiale. Dar ar putea demisiona. Sau Klaus Iohannis s-ar putea grăbi să formeze un nou Guvern, cât timp are certitudinea mandatului aflat în curs. Cum va proceda el în oricare dintre variantele posibile, care se vor împlini la capătul primului său mandat sau a începutul mandatului următor, dacă va câștiga alegerile?
Obiectivul lui Klaus Iohannis va fi din capul locului un Guvern non-PSD. Cine se amăgește că mai există vreun scenariu prin care acesta să încredințeze din nou, a patra oară, PSD-ului formarea noului Executiv, se înșală amarnic. Prima mișcare, valabilă pentru toate scenariile ulterioare, este să cheme partidele la consultări. Separat. Nu va invita alianțe la Cotroceni ci, rând pe rând, partide parlamentare. În mod cert, la capătul acestor consultări, el va încredința cuiva din frontul politic sau non-politic anti-PSD sarcina formării viitorului Guvern.
Iohannis va desemna prin urmare un candidat de premier. Dacă ies cărțile bine, acest candidat va fi om politic și va proveni din PNL. Nu va avea încotro, îi place sau nu-i place, și îl va desemna pe Ludovic Orban. Acesta va avea șansele cele mai mari.
Ludovic Orban va alerga din floare în floare, încercând să obțină sprijinul politic al celorlalte partide, evident în schimbul unor concesii privind echipa guvernamentală și programul, pentru ca, în final, să poată anunța că este susținut în Parlament de o majoritate. Așa va face și oricare altă persoană desemnată de Iohannis de la un alt partid sau din rândul realilor sau falșilor tehnocrați. De pildă, dacă i-ar trăsni prin cap lui Iohannis să-l desemneze candidat de premier pe George Maior, o va face. Iar procedura va fi identică. Cu deosebirea că s-ar putea ca Maior să susțină că alcătuiește un Guvern tehnocrat.
Și ce se întâmplă după ce se consumă procedura de mai sus? Este întrunit Parlamentul și se votează. În Guvern pot intra sau nu reprezentanții tuturor partidelor care au semnat pentru moțiune. Dacă va fi un Guvern politic, el poate fi alcătuit la limită și din reprezentanții unui singur partid. Să spunem PNL. Condiția este însă să fie votat în Parlament de o majoritate. Va fi un Guvern minoritar și de tranziție. La fel și dacă Iohannis l-ar desemna pe Maior.
Toate cele de mai sus sunt certitudini. Incertitudinea este însă legată de intenția, care se va materializa sau nu, de a forța alegeri anticipate. Să mă explic. Dacă, așa cum a anunțat Rareș Bogdan, Klaus Iohannis este decis să forțeze mâna Parlamentului, atunci va face rând pe rând două desemnări inacceptabile. Doi oameni de paie, parte a acestui scenariu, care vor mima doar o negociere cu partidele politice, știind perfect că nu vor obține voturile necesare în Parlament. Dacă două formule guvernamentale succesive cad la votul în plen, se intră de îndată în spirala alegerilor anticipate. În care cel puțin două partide din frontul anti-PSD, PNL și USR, simțindu-se pe val, speră să se aleagă cu un număr mult mai mare de mandate. Iar un alt partid, Pro România, condus de Victor Ponta, speră să dea PSD-ul la retopit, să-i ofere o formă nouă și să se pună moț în vârful lui.
Niciun altfel de pretinsă judecată de valoare nu poate ignora regulile pe care le-am prezentat mai sus. Prin urmare, dacă moțiunea de cenzură trece cât timp Iohannis este la butoane, vom intra într-o spirală care va conduce fie la instalarea unui Guvern de tranziție, politic sau nu, cu susținere parlamentară sau în minoritate, fie la alegeri anticipate.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Cum au fost folosite ca spioni de către agențiile de informații animalele și animalele false
CIA și alte agenții de informații au folosit animale, precum porumbei, pisici, balene și pești pisică robotizați, ca spioni de-a lungul istoriei.
-
Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
Pini împodobiți cu zăpadă se înșiră pe malul unui lac cu apă glacială. Ninge; în surdină se aude o melodie ca de spa. Un bărbat grizonat cu un chip plăcut se află lângă lac. Începe să se dezbrace.
-
Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
Omenirea se afla intr-un declin fără precedent, iar in urmatorii 50 pana la 80 de ani populatia umana a planetei va ajunge la cateva zeci de mii de supravietuitori, conform ultimelor statistici oferite de Census USA. Intrebarea pe care si-o pun specialistii este daca nu cumva este prea tarziu ca rasa umana sa se mai salveze si sa nu fie inlocuita de roboti si masinarii coordonate de inteligenta artificială. Si iata de ce:
-
Șocante și îngrozitoare - 44 de statistici din 2024 care sunt aproape prea nebunești pentru a fi crezute
Autorul american Michael Snyder rezumă statisticile din 2024 care sunt șocante. De la mărimea datoriei naționale a Americii și datoria totală a gospodăriilor americanilor, la scăderea numărului de spermatozoizi și cât de mult se umple creierul nostru cu plastic.
-
Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
Dr. Joseph Mercola, medic osteopat, evită carnea de porc din 2018. Mercola are o abordare a stării de bine „la nivelul întregii persoane", ajutându-și pacienții să dezvolte atitudini și stiluri de viață care îi pot ajuta să preia controlul asupra sănătății lor. Acesta este motivul pentru care îi îndeamnă și pe aceștia să evite consumul de carne de porc.
-
Wall Street Journal: "Trump aduce după el o lume post-europeană"
„Statele Unite se pregătesc pentru o lume post-europeană", după ce Trump „a înțeles că Europa a abdicat de la rolul ei în istorie", opinează The Wall Street Journal.
-
Marea Aliniere începe în 21 ianuarie si se incheie pe 28 februarie când șapte planete se vor vedea pe cerul noptii
În seara zilei de 28 februarie 2025, toate celelalte șapte planete din sistemul solar vor apărea pe cerul nopții în același timp: Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte se vor alinia într-un rând ordonat - o sărbătoare magnifică pentru ochi, cunoscută sub numele de marea aliniere planetară.
-
Elon Musk îl ia la woke pe Justin Trudeau: "Fată, nu mai are importanță ceea ce spui!"
Miliardarul Elon Musk, unul dintre apropiații lui Donald Trump, i s-a adresat premierului canadian demisionar Justin Trudeau (53 de ani), într-un comentariu pe rețeaua de socializare X, cu apelativul „fată", în scandalul generat de intenția lui Trump de „anexare" a Canadei.
-
Micutzu a reacționat în cazul mașinii lui Popovici: "Suveranisto-globaliști, globalisto-suveraniști, vă felicit... și vă pup din Tenerife!"
David Popovici (20 de ani), campion olimpic la înot la Jocurile de la Paris din 2024, a fost invitat la podcastul MCN moderat de Cosmin Nedelcu, cunoscut sub numele de Micutzu, unde a recunoscut că și-a achiziționat recent o mașină de lux, este vorba despre un Porsche Spyder, al cărui preț este de aproximativ 150.000 de euro.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu