Noua Ordine Internațională: refacerea circuitelor de aprovizionare cu produse agricole
Postat la: 06.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Stupefiantă este viteza cu care se extind consecințele conflictului din Ucraina și care, de acum, este vizibil că afectează - sau chiar pot distruge - mecanisme internaționale de cooperare demult stabilite, spre exemplu cele funcționale în zona arhitecturii internaționale a relațiilor comerciale internaționale.
Una după alta, într-un ritm absolut neliniștitoare, statele lumii abandonează vechile rute comerciale, de cele mai multe ori chiar le desființează ca urmare a unor decizii politice de a rupe demonstrativ relațiile cu partenerii de odinioară, fiind obligate acum să inventeze altele noi, pe măsură ce dezvoltă în urgență noi parteneriate politice și consolidează noi spații care devin competitive, chiar la modul agresiv, prefațând constituirea unor noi sisteme de reglementări internaționale.
Avem două exemplu semnificative și care, în sine, arată cum piețele se reorientează în funcție de evenimente, mai rapid ca niciodată, cu consecințele care sunt încă greu de evaluat la nivel de ansamblu, dar, indubitabil, vin în sprijinul afirmațiilor privind apariția primelor mari mecanisme care funcționează în logica unei Noi Ordini (Internaționale care arată o despărțire brutală între lumile care-și strâng acum actorii participanți la scenariu. Am vorbit deja despre desființarea progresivă a circuitelor de export hidrocarburi din Federația Rusă către Europa, înlocuite de cele care sunt deja funcționale cu Turcia și, mai ales, cu sistemele masive de conducte destinate aprovizionării uriașei piețe chineze și, de aici, parțial, pentru re-export către alte destinații
Dar mari noutăți, exact în același sens, se petrec și pe altă piață esențială la nivel global: exportul de grâne din Rusia și Ucraina, cele două mari producătoare agricole, conflictul generând o situație care a evoluat rapid.
Ucraina, în primul rând, a fost nevoită să identifice în cea mai mare viteză noi trase de export pentru cantitățile enorme de cereale pe care le avea în silozuri și pe care, parțial, le produce în continuare. Dispune acum, prelungit cu greu, de un acord mediat de UE și prin bunăvoința Turciei, de un acord semnat pe 22 iulie 2022 pentru exportul prin Marea Neagră, așa numita Inițiativă pentru transportul de cereale prin Marea Neagră.
În paralel, la nivelul UE, prin decizia șefilor de state și guverne, au fost create culoarele de solidaritate" pentru a ajuta Ucraina să-și exporte în primul rând produsele agricole pe cale terestră. Efectele în ce privește prețurile cerealelor au fost într-atât de nefaste încât producătorii din țările din estul Europei inclusiv din România, au cerut blocarea temporară a importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina, chiar comisarul pentru agricultură declarând că „problema este acum că există mai multe cereale în rezervele statelor riverane decât în Ucraina. Trebuie să extindem restricțiile temporare la import pentru a îmbunătăți situația".
În aceste condiții, ieri, Comisia Europeană a anunțat prelungirea până la 15 septembrie a restricțiilor, măsură valabilă pentru cele cinci țări vecine Ucrainei prin care se interzice vânzarea pe teritoriul lor a cerealelor ucrainene, cu condiția ca acestea să poată tranzita înspre alte destinații europene sau din afara UE. Măsura vizează România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.
Interesant deoarece asupra circuitului de export maritim planează nu numai permanente amenințări de securitate. Mai este ceva care face ca transportul maritim, de cereale ucrainene în cazul acesta, să devină și mai scump deoarece Turcia a anunțat că va mări taxa pentru trecerea navelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele din data de 1 iulie.
De cealaltă parte, foarte departe de noi și intereselor europene, se dezvoltă rapid formula prin care Rusia și China demarează ceea ce pare a fi „dimensiunea de cooperare agricolă" a „cooperării nelimitate" anunțată de Putin și XI. Iată, în acest sens, prezentarea vastei rețele de transport feroviar „Noul coridor terestru pentru grâne" destinat să preia o parte importantă din producția de export rusească de grâne și legume din Urali, Siberia și regiunile Orientului Îndepărtat pentru a le duce pe enorma piață a Chinei, dar și în țările din Asia Centrală și Orientul Mijlociu, poate inclusiv către porturile la Mediterană pentru a accesa piețe europene , ocolind orice fel de sancțiuni și, în primul rând piețe africane. Doar piața chineză poate absorbi anual peste 100 milioane de tone de grâne și legume, dar potențialul ideii pare să depășească dimensiunea strict comercială.
Începe să apară, deloc discret, oferta paralelă a relațiilor comerciale și noilor formule de contracte pe termen lung și foarte lung, inclusiv într-o formulă nouă de tip barter, care s-ar putea să fie unul dintre modurile prin care să se conceapă funcționare noilor acorduri dintre țările care vor face parte din structura extinsă a BRICS și, de aici, aducând noi unelte la dispoziția țărilor din Organizația de Cooperare de la Shanghai, în ideea că plățile s-ar putea face din ce în ce mai des în monedele naționale și folosind Noua Bancă de Dezvoltare a celor din BRICS. Dacă mergem în ritmul acesta, singura întrebare logică este ce tip de ruptură majoră urmează și în ce domeniu se va produce.
Cristian Unteanu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 8.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu