ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Nicușor Dan va băga din nou mâna-n buzunarul bucureștenilor!

Postat la: 15.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Primăria condusa de Nicușor Dan e tot mai departe de a utiliza fonduri europene pentru termoficare. Etapa în care se intră din nou în buzunarele bucureştenilor urmează.

Nu mai surprinde pe nimeni că de mai bine de 1 an de zile bucureștenii se confruntă cu lipsa apei calde. Iarna trecută nici căldura nu a ajuns în casele oamenilor. În curând frigul își va face simțită prezența, dar asta nu a motivat municipalitatea să se asigure că oamenii vor avea căldură în case. De ce spunem așa? Pentru că investițiile în infrastructura de termoficare, promise și trâmbițate de edilul Nicușor Dan, nu prea se văd.

Deși sunt deschise mai multe șantiere în București pentru înlocuirea țevilor învechite de zeci de ani, lucrările se derulează greoi, iar la final sunt inaugurate maxim câteva sute de metri. Și toate astea în condițiile în care sistemul de termoficare din București, primul ca lungime din UE și al doilea din lume, cuprinde aproximativ 940 km de conducte primare și circa 2.800 km de conducte secundare, marea majoritate deteriorate și avariate.

După preluarea mandatului, primarul general a obținut o mare victorie! În noiembrie 2020 a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 106 km de rețea (212 km tur retur) cu fonduri europene care trebuie cheltuite până la sfârșitul lui 2023. Vestea a produs bucurie printre locuitori care nu și-au pierdut speranța că lucrurile se vor aranja și nu vor mai suferi din cauza lipsei apei calde și căldurii.

Timpul a trecut, dar investițiile au întârziat să apară. Sau măcar să înceapă, deși edilul a început anul 2021 în forță și a organizat chiar o întâlnire cu reprezentanți ai antreprenorilor potențiali interesați de participarea la execuția lucrărilor în proiect (de altfel, inițiativă criticată în anumite cercuri pentru că ar fi putut crea un anumit avantaj necompetitiv).

Licitația de achiziție a lucrărilor de execuție, împărțită în 5 loturi și în valoare estimată de 1.171.192.503,07 lei fără TVA, a fost lansată abia în ianuarie 2022, la mai mult de 1 an de zile de la semnarea contractului de finanțare și asta doar din cauza ambiției consilierului edilului pentru achiziții publice la acel moment, Tinel Speranțiu TICU.

Acesta a propus încheierea unui acord cadru cu câte 5 contracte subsecvente, adică 25 de contracte în total, situație ce presupunea obținerea a peste 20 de expertize tehnice și 40 de avize pentru fiecare dintre cele 25 contracte! Maculatură, nu glumă!

Funcționarii de la Direcția care se ocupă de proiectele finanțate din fonduri externe nu au fost de acord cu propunerea consilierului și i-au atras atenția că se va întârzia executarea lucrărilor și se vor pierde banii dați de UE. Unii dintre aceștia au fost ulterior și îndepărtați din funcțiile deținute și aduși în fața unor comisii de cercetare disciplinară (sigur, nu știm cu certitudine acuzațiile ce li s-au adus, dar nu putem exclude nicio ipoteză...).

Și uite așa s-a discutat în contradictoriu mai bine de 1 an, pe nervii, banii şi disconfortul bucureștenilor.

S-a lansat licitația, s-au depus ofertele de către antreprenorii interesați (printre care CONSTRUCȚII ERBAȘU, SICOR, ENERGOMONTAJ, ELSACO ELECTRONIC) și ce să vezi? Ofertele depuse au depășit valoarea estimată de municipalitate cu peste 10%, adică cu mai mult de 117.000.000 lei.

Incompetența propriilor consilieri îl pune pe edil în fața unei singure soluții, să identifice surse proprii pentru majorarea valorii achiziției, adică din banii cetățenilor, cheltuieli care din start vor fi neeligibile spre decontare din fondurile europene alocate investiției.

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât Primăria Capitalei nu dispune de sume pentru majorarea valorii achiziției. Și chiar dacă ar putea să o plătească, de ce ar trebui să luăm bani din buzunarele bucureștenilor ca să plătim inerția edilului? Cine se face vinovat de faptul că nu a fost lansată achiziția după semnarea contractului de finanțare, atunci când prețul materialelor și accesoriilor necesare nu se ridica la valoarea de astăzi? Nici măcar nu putem spune răspicat că au fost interese obscure la mijloc ci pur și simplu incompetență și iresponsabilitate..

Să ai responsabilitatea intereselor cetățenilor, să cunoști starea dezastruoasă a sistemului bucureștean de termoficare, să ai la dispoziție sursă de finanțare și să ignori puncte de vedere de specialitate insistând pe modificări ale cadrului de licitare a lucrărilor, la care să renunți apoi după o lungă perioadă, punând în risc întreaga investiție este ceea ce au făcut edilul Nicușor DAN și consilierul său Tinel Speranțiu TICU.

Presiunea timpului rămas pentru execuția lucrărilor își spune și ea cuvântul. Ce șanse mai sunt să finalizăm înlocuirea a 106 km de conductă până în decembrie 2023 având în vedere cam cât durează la Primăria din București o decizie de lansare a licitației? Cam niciuna...

Pare a fi pierdută și varianta fazării investiției într-un viitor program european (2021 - 2027), întrucât aceasta este posibilă doar dacă există recepție făcută pentru un tronson oricât de mic. Adică ar trebui finalizată procedura de atribuire pentru cel puțin un lot din cele 5, ar trebui predat amplasamentul și achitat avansul, iar antreprenorul ar trebui să termine o parte/un segment din el care să fie recepționat de către autoritatea contractantă și acceptat spre decontare.

Mai mult, în perioade cu temperaturi scăzute lucrările nu pot fi executate. Astfel, nimeni nu crede la acest moment că toate etapele enumerate se pot întâmpla înainte de finalul lui decembrie 2023.

Plecând de la situația prezentă este foarte dificil de spus cine poate interveni să miște lucrurile. Trebuie să știm că în primăria condusă de Nicușor DAN de proiectele cu finanțare europeană se ocupă mai multe Direcții, cum ar fi Direcția Generală Management Proiecte cu Finanțare Externă (ale cărei opinii au fost ignorate până în prezent), Direcția Generală Investiții, Direcția Generală Achiziții Publice. Nu știm din partea căreia se așteaptă o inițiativă de a solicita alocarea de fonduri suplimentare pentru continuarea licitației și nici nu putem anticipa răspunsul.

Altfel spus, primăria nu valorifică oportunități de finanțare consistentă pentru reabilitarea a 106 km de rețea, dar primarul se laudă pe contul personal de Facebook cu demararea lucrărilor pentru reabilitarea a 700 metri de conductă în Pantelimon și alți 400 metri înlocuiți de la începutul anului 2022 în zona Bd. Ion Mihalache.

De altfel, edilul declară că în aproximativ 2 ani (de la începutul anului 2021) Energetica Servicii a reușit să modernizeze circa 22 km de conductă (11 km de fapt pentru că sunt tur retur) în diverse zone din municipiul București. Cum se vor descurca bucureștenii care plătesc apă caldă și căldură inexistente, chiar mai scump decât iarna trecută, după ce municipalitatea a decis dublarea prețului gigacaloriei în această primăvară?

Acestea sunt adevărurile pe care domnul primar Nicușor DAN omite să le spună în numeroasele ieșiri publice pe care le-a avut în ultimele luni! Evită să vorbească de POIM! Să sperăm că nu a abandonat proiectul și facem apel să ia măsuri pentru a putea măcar faza proiectul! Nevalorificarea acestei oportunități arată că nu e vorba doar de greaua moștenire cum pretinde Nicușor DAN, ci și de incapacitatea sa...

Anonymous

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE