Îngerii și demonii social media
Postat la: 06.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Unul din lucrurile pe care le-am constatat din ceea ce eu consider a fi umila mea experiență de viață este că ne lăsăm foarte ușor amăgiți de aparențe. Evident, acest fapt a luat amploare în mediul virtual, pe rețelele de socializare.
Vă dau un exemplu concret: Am cunoscut oameni care pe social media păreau, vorba aia, îngeri, domnule, pâinea lui dumnezeu, cum s-ar zice. Mult "pă zen", calzi, flower power, cu simțul umorului, principiali, sclipitori, oameni faini. Numai că, în realitate, am fost dezamăgit să constatat că ei sunt "decât" fix pe dos față de ceea ce afișează pe aici: Stresați, judicativi, agresivi, clevetitori, țâfnoși, enervanți.
Pe de altă parte, mai sunt și din ăștia ca mine, care aleg voit să-și exacerbeze defectele în mediul virtual, să se afișeze ca cinici, aroganți, să exagereze în expunerea trăsăturilor negative în detrimentul celor pozitive. Să pară, pentru unii, oameni din ăia nașpa în mediul virtual, iar atunci când îi cunoști să constați cu surprindere și o ușoară plăcere că sunt, totuși, mai puțin căpcăuni decât insistă să pară.
După ce am fost invitat la diverse emisiuni și podcasturi, ori după întâlniri tete-a-tete, mi s-a spus de foarte-foarte multe ori, de către persoane care mă știau doar de pe feisbuci, că "din postări păreai altfel", prin acest "altfel" înțelegându-se că, în mintea lor, mă vedeau un Scaraoțschi acrimonios, gata oricând să arunce cu diatribe caustice în stânga și în dreapta din orice motiv minor, ba că ciorba e prea caldă, ori că vinul e prea rece.
Sigur, în cazul meu am recunoscut că adesea îmi place să exagerez aici, fie pentru efectul dramatic, fie pentru a amplifica dezbaterea ori a stârni controverse (na, ce să fac, am o condiție medicală rară din cauza căreia, dacă nu primesc constant multă atenție, sucomb), iar cei care mă cunosc știu că ce expun virtual nu e totdeauna totuna cu ce gândesc/fac sau sunt. Nu în sensul că ar fi complet diferit, ci că uneori exagerez voit. E un rol.
Însă, dacă mă întrebați pe mine, e mai benefic ca cei din jur, să vă perceapă într-un mod negativ, iar apoi să-i impresionați plăcut, decât să pățiți ce am pățit eu cu anumiți oameni pe care îi admiram prin prisma imaginii virtuale, imagine care, am constatat apoi, e complet în răspăr cu personalitatea lor autentică.
Dacă majoritatea are o părere proastă despre tine, de acolo nu ai cum să scazi, doar să crești. Dacă oamenii se așteaptă la tot ce e mai rău din partea ta, poți să-ți exerciți libertatea (de gândire, de exprimare) fără teama de a fi criticat/blamat/pus la zid. În schimb, când e invers, riști să dezamăgești mult mai repede.
Da, toți avem măști sociale, unii se străduiesc să fie mai nu știu cum, însă, pentru a vă feri de dezamăgiri, din umila mea experiență de viață vă ofer sugestia asta: Feriți-vă de oamenii care vă par a fi perfecți, de vieți perfecte și lumi perfecte. De pudibonzi, de ăștia care se vexează ușor, care tresar când văd limbaj frust - vreo pulă scăpată pe undeva-, de femeile care nu se afișează altfel decât cu un strat gros de machiaj și de bărbații care par atât de gentlemani încât e evident că e "to good to be true".
Prefer să stau în preajma cuiva care spune sincer "sunt o jigodie, băi, și sunt mândru de asta", decât în proximitatea unuia/uneia care îmi explică pe social media ce cool e să fim zen și toleranți și blânzi și, în realitate, mătură podelele cu toate princpiile astea, apoi le lustruiește folosindu-i pe post de mop tocmai pe oamenii care chiar cred în ele și acționează în conformitate cu ele.
Dinu Popescu
ULTIMA ORA
-
ANAF introduce o taxă pentru o nouă categorie de venituri obținute din lumile virtuale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat recent pe site-ul instituţiei "Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc nonfungible token)", care aduce clarificări despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din vânzarea NFT-urilor.
-
Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o ipoteză interesantă, după ce România a intrat în spațiul Schengen, la capătul a doi ani de umilințe din partea Austriei. Rareș Bogdan arată faptul că votul de la alegerile prezidențiale a fost alimentat puternic de frustrarea acumulată de cetățenii români, care s-au trădați de Europa.
-
Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
In noiembrie Olanda a anuntat ca a reintrodus controalele la frontiere indiferent de acordurile tarilor Schengen. Mai inainte de asta, in primavara lui 2024, Austria anunta reintroducerea controlalelor la frontierele cu Cehia si Ungaria. Au mai reintrodus restrictii Germania si Italia, iar mai apoi Franta, Norvegia, Danemarca, Slovenia si Suedia.
-
La Nina aduce o inversiune termică de proporții: Lovesc fenomene extreme și va fi un ger de crapă pietrele
Fenomenul meteorologic La Nina va genera o inversiune termică de proporții și va aduce cu sine o răcire accentuată a vremii, dar și fenomene extreme. Spre deosebire de El Nino, care a caracterizat primăvara anului 2024, fenomenul La Nina se va manifesta în perioada decembrie 2024 - februarie 2025 și va aduce cu sine temperaturi extrem de scăzute.
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o oferă de încetarea a ostilităţilor "de Crăciun" şi un schimb de prizonieri. În schimb, Ucraina neagă că a discutat cu premierul ungar despre un armistiţiu de sărbători.
-
Europa: Virusul poliomielitei a fost depistat în apă. Boala te paralizează în câteva ore!
Sistemele de monitorizare a apelor uzate din Germania, Spania și Polonia au detectat prezența virusului poliomielitei, o descoperire îngrijorătoare pentru Europa, care a fost declarată liberă de polio în 2002.
-
Pare sa fie adevarat: Baba Vanga prezice izbucnirea unui război de proporții în Europa în 2025
Anul 2025 va veni cu un război de proporții în Europa. Așa sună una din profețiile făcute de Baba Vanga pentru anul care stă să înceapă. Conform prezicătoarei, urmează decimarea populației de pe continent și schimbări care vor rescrie cursul istoriei.
-
Cine controlează țânțarii deține controlul asupra populației globului. Insecta ne poate decima in numai câțiva ani
Țânțarul este considerat cel mai periculos animal din lume, fiind responsabil pentru sute de mii de decese anual, chiar se poate ajunge in unele cazuri si la peste 2,5 milioane de decese anual. Deși animale precum rechinii sau urșii ocupă un loc important în percepția publică asupra pericolelor din natură, statisticile arată o realitate diferită.
-
Sfatul scandalos pe care i l-a dat un chatbot unui adolescent: ce i-a propus să le facă părinților săi a fost la un pas de crimă
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 2.Aveți senzația că cei de la Antena 3 sunt proști? Nu sunt!
- 3.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Partenerul nostru strategic a inventat un popor nou!
- 10.Recreația s-a terminat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu