Înainte de IT, fintech, crypto, meta, ai nevoie de ingineri
Postat la: 31.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Toată lumea vorbeşte că au plecat din ţară 20.000 de medici, dar nimeni nu vorbeşte că au plecat 200.000 de ingineri. Ştiţi ce mi-au spus companiile - vrem ingineri, nu doar informaticieni. Anul trecut, la 3.500 absolvenţi, am avut o ofertă de muncă de la firme de 25.000 joburi.
Marţi, 25 ianuarie, o conferinţă ZF/Liberty Steel despre industrie, o temă puţin ieşită din peisaj, într-o lume în care noile generaţii vorbesc numai despre e-commerce, IT, digitalizare, crypto, meta.
Liberty Steel este Sidex Galaţi, un business care anul trecut a depăşit 1 miliard de euro, iar Sanjeev Gupta, miliardarul din spatele grupului vrea/trebuie să investească un miliard de euro în următorii ani pentru a rămâne la masa discuţiilor, într-o lume în care economia verde începe să facă jocurile.
Gupta a preluat combinatul de la Galaţi acum trei ani, când vechiul proprietar Lackshmi Mittal vroia să-l închidă şi unde nu mai investise de ani de zile.
Discuţia se duce treptat dinspre combinat spre tot Galaţiul, o zonă industrială care a pierdut foarte mult sânge în ultimele decenii şi care a cunoscut o cădere demografică şi economică destul de mare şi din cauza autorităţilor de la Bucureşti, care îi lasă pe cei de pe plan local să se descurce singuri într-o lume globală.
După ce ani de zile Galaţiul şi Brăila s-au războit, acum încearcă să se prezinte ca o singură zonă economică, cea mai aglomerată după Bucureşti-Ilfov, în încercarea de a atrage investitori, bani şi locuri de muncă poate mai bine plătite.
Eminenţa cenuşie a Galaţiului, parlamentarul european Dan Nica (pentru IT-iştii care nu ştiu, la începutul anilor 2000, pe când era ministru în guvernul Năstase, Dan Nica a venit cu scutirile fiscale pentru IT-işti, în încercarea de a-i reţine în ţară) spune că prin PNRR şi prin fondurile europene din noul ciclu financiar această zonă are o şansă unică de a lua 5 miliarde de euro şi de a încerca să mai recupereze ceva din terenul pierdut.
Inevitabil, discuţia ajunge şi la forţa de muncă, care este cea mai mare problemă pentru companii, pentru economia românească, dar şi pentru toată lumea. (Germania tocmai a ridicat salariul minim la 12 euro/oră, adică un echivalent de 9.500 de lei brut pe lună şi are nevoie imediată de 400.000 de oameni).
Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii Bucureşti, spune că discuţia despre forţa de muncă trebuie să fie mult mai puternică: toată lumea vorbeşte că au plecat din ţară 20.000 de medici, dar nu vorbeşte că au plecat 200.000 de ingineri. Ştiţi ce mi-au spus companiile - vrem ingineri, nu doar informaticieni. Anul trecut, la 3.500 de absolvenţi am avut o ofertă de muncă de 25.000 de posturi. Trebuie să vorbim mai mult despre acest lucru. Ce societate poate fi aceea fără industrie? Ce ţară poate fi aceea fără industrie şi ce industrie se poate realiza fără ingineri?
Liberty, cu aproape 7.000 de salariaţi, a angajat anul trecut încă 650, iar necesarul pentru acest an este cam tot pe aici spune Mihaela Vereş, director HR Liberty Steel. Avem nevoie şi de ingineri, şi de sudori, şi de macaragii, spune Liberty.
Dar industria nu este extrem de ofertantă pentru noua generaţie, care are ca priorităţi alte sectoare.
Toate companiile au aceeaşi problemă, iar fluctuaţia de personal este la cele mai ridicate cote. Chiar şi în bănci fluctuaţia a ajuns la 30% în front office.
Rudi Vizental, de la ROCA Industries, un grup care tocmai s-a listat la busă şi care vrea să administreze companii de producţie de materiale de construcţii, spune că acum s-a ajuns ca o investiţie să se facă doar dacă ai oameni, pentru că bani ai.
Nu există un program naţional pentru industria din România, fie de forţă de muncă, fie de investiţii, fiecare companie, cele mai multe private, încercând să se descurce pe cont propriu.
În criza asta a energiei, marii consumatori de energie au fost "uitaţi".
Industria deţine 20% din economia naţională şi angajează o treime din forţa de muncă. Sectorul de IT are 200.000 de IT-işti şi 7% din economie. Salariile din IT sunt duble faţă de cele din industrie.
Confruntaţi cu o criză mare în sectorul medical, Liviu Dgranea şi PSD au mărit salariile la medici şi asistente şi, după cum spune Fady Chreih, CEO Regina Maria, la câştigurile actuale din România de 3.000 de euro pe lună, medicii nu mai au niciun motiv să plece în afară. Problema este că la ingineri nu poţi să faci acelaşi lucru, pentru că cei mai mulţi lucrează în companii private, iar salariile sunt diferite.
Peste România, teoretic, trebuie să plouă cu 100 de miliarde de euro în următorul deceniu, banii din PNRR şi noul exerciţiu financiar european. Dincolo de discuţiile legate de capacitatea autorităţilor publice de a derula proiectele din PNRR şi cu fondurile europene, a doua problemă este legată de forţa de muncă.
În construcţii s-a găsit soluţia cu importul de asiatici, dar de unde iei ingineri dacă ai nevoie de ei?
Şi cum spune Mihnea Costoiu despre asta, trebuie să vorbim mai mult în societate, în spaţiul public, începând de la companii, universităţi, până la guvern: de foarte multe ori se uită că înaintea unui softist, un inginer a creat un calculator şi că înaintea unui medic care lucrează cu un echipament medical este un inginer care a creat acel lucru.
Cristian Hostiuc
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu