Năstrușnica depravare a firii
Postat la: 25.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ne-am predat cu toată ființa zeului digital. Decartăm lunar din portofelul virtual sume consistente canalelor de streaming și aplicațiilor. Suntem abonați la fel de fel de canale tv, pe care nici nu le urmărim. Avem aplicații active în telefon de care am și uitat.
Nu ne-am duce în vreo librărie, să cumpărăm vreo carte sau la vreun chioșc, să dăm cinci lei pe un ziar, pentru a nu lăsa cuvântul tipărit să moară. Agreăm cokie-urile și ne mărturisim Zeului Google toate păcatele. Post nu ținem. La spovedanie, nu ne învrednicim, dar îi recunoaștem lui, Marelui Stăpân, toate viciile. Citim tot mai puțin și judecăm tot mai mult. Zâmbim rar, dar râdem des. Devorăm mult, nu ne hrănim. Avem obiceiuri proaste. Dăm vina pe soartă. Urmăm diete, nu obiceiuri culinare.
Căutăm datele vremii pe aplicații, fără să întrebăm bunica despre ce a citit în ceapă. Ne ambalăm în curente eco, fără a ști că-s campanii de promovare ale unor noi produse. Oftăm mai mult și ne rugăm mai puțin. Închiși în noi, deschidem rețelele sociale. Pierduți prin mulțime, nu ne pipăim însingurarea. Vorbim vorbe, ca să ne ascundem trogloditele nepriceperi. Am pierdut creștina ascultare, ca pe-o valiză-n gară. Ne încolonăm în fel de fel de cauze, fără a ne întreba cine câștigă din voluntariatul nostru.
N-avem milă, dar suntem plini de ranchiună. Risipim și ne lăudăm că suntem consumatori fruntași. N-avem măsura derizoriului, dar ne lăsăm pradă hazardului. Ne angajăm să susținem părți din războaie, fără a pricepe că, din imbecila noastră atitudine, alții fac bani. N-am sădit un pom, dar judecăm pădurea. Tolăniți în mijlocul garsonierei închiriate, înconjurați de ghirlande de plastic, criticăm peisagiștii, horticultorii și arhitecții. Îi punem la zid pe constructori. N-am mânuit vreodată o daltă, dar dăm sfaturi maeștrilor.
Privim lung, vedem puțin. Ne facem selfie-uri, fără introspecții. Înfulecăm pe rupte și urmăm diete scumpe. Vânăm cărăbuși, dar ne mâncăm între noi. Urcăm pe valurile imposturii, fără centuri de castitate. Iubim carieriștii, detestând prestigioșii. Rumegăm lozinci și ne plângem de milă. De fel, hulim gânditorii. Îi stigmatizăm pe cei care văd diferit. Intrăm în diviziile de luptă, fără a avea pregătire militară. Suntem guralivi cu supușii și drastic de umili în fața stăpânilor.
Alergăm după bogății iluzorii, lăsând pământul pradă cuceritorilor. Ne plângem nenorocul, departe de casa bătrânească picată într-o rână. Îngrijim câini și pisici, în timp ce ne trimitem bunicii la azile. N-am sădit niciun arbore, dar luptăm împotriva schimbărilor climatice. Ne întărim mușchii, dar ne slăbim mintea. Ne pierdem în detaliile iluziilor, fără a căuta nutrienții sănătoși ai certitudinilor. Vindem țintirimul pentru a sparge banii în Dubai. Prăduim averi și apoi cădem în depresii. Suntem turiști prin țări străine, dar niciodată călători prin țara noastră. Iubim străinii și ne detestăm compatrioții.
Facem parte dintr-o societate vindicativă, abrutizată, terorizată de ideologii, fără a ne da seama că suntem pregătiți supunerii colective. Știm multe țări, dar nu cunoaștem neamurile. Ne mirăm la porți înalte, dar nu mai coborâm fruntea la o maică îndurerată. Intrăm ingrați în catedrale și moschei și ieșim pioși la țigara de după. Ne desenăm tatuaje pentru a ascunde cicatricile. Luăm suplimente, în loc de produse naturale. Cumpărăm din supermarketuri, în ciuda caprei vecinului, vândută la galantarul bâlciului.
Știm doar puterea, nu și slava. Mărirea, fără a cunoaște decăderea. Vedem, dar nu contemplăm. Fotografiem fără a înțelege. Admirăm păsările, dar nu înțelegem zborul. Cu suflete înpietrite, nu convenim că înălțarea e darul lui Dumnezeu. Măsurăm libertatea după canoane și nevoi. Ne plac mai mult circurile decât spectacolele. Privim fără a înțelege. Ascultăm fără a auzi. Pe rețele sociale facem figuri de tauri, în casă suntem mielușei. Bârfim șefii, când nu le lustruim încălțările.
Ne dăm în vânt după modelele sociale, fără a înțelege compromisurile devenirii lor. Avem ultimul model de IPhone și cea mai tare colecție de haine, fără a ne da seama că am pierdut, demult, condiția umană. Preferăm fardul naturaleții. Falsul, în locul adevărului. Apreciem silicoanele și râdem de perele mici. Alergăm după poziții fără antrenament. Căutăm stele verzi, dar dăm mărgăritarele porcilor. Lăsăm șchiopii să ne conducă, pentru că avem mintea oloagă. Toți vor ca alții să facă în locul lor. Lenea e o virtute, performanța - o trudă. Zeflemeaua - sport național - ține locul competiției pentru performanță.
Înfricoșați la comandă, ne-am pierdut curajul de a ne împotrivi valului progresist, iscat în chip de tăvălug. Ne sunt penalizați copiii la orele de educație civică, fiindcă n-au știut cine e Greta Trotineta. Unui nesupus civic i se închide blogul, pentru că a poreclit Darul zeilor de la Bruxelles: "Penererita." Am lăsat odraslele în grija bonelor și profesorilor din after-school. Criticăm sistemul de educație, fără a ne întreba: „eu nu sunt vinovat?" Vrem ca alții să lupte pentru noi. Avem curaj prin delegare și milă cât hrana pentru pisici la plic. Suntem cea mai fericită generație din istoria poporului român și nu știm să ne bucurăm!
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
-
O să facă față guvernul Ciolacu celor mai importante 10 riscuri guvernamentale si publice din 2025? Dacă nu, o să fie un an de teroare financiară
Având în vedere incertitudinea economică și presiunile financiare cu care se confruntă atât autoritățile guvernamentale, cât și cetățenii, practicile actuale nu mai reprezintă o opțiune viabilă. Organizațiile guvernamentale și din sectorul public vor trebui să facă o serie de compromisuri dificile și posibil greu de acceptat, care sunt necesare pentru a atenua riscurile și a preîntâmpina crize mai grave în viitor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
- 10.Iranul, model pentru regimul de la București
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu