În ce cheie citim bombardarea Siriei?
Postat la: 07.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Prin decizia lui Donald Trump, Statele Unite au atacat Siria cu rachete cu rază medie de acțiune. Baza aeriană de unde se presupune că au fost lansate atacurile chimice inițiate de guvernul sirian împotriva conaționalilor a fost distrusă în totalitate. Regimul de la Damasc a pierdut un general, câțiva militari, iar alții, în număr mai mare, sunt răniți. Federația Rusă protestează violent. În timp ce Uniunea Europeană se plasează de partea Statelor Unite. În ce cheie citim semnificația acestui atac american?
Este pentru prima dată de la instalarea administrație Trump când Statele Unite inițiază o acțiune militară de anvergură. Este tot pentru prima dată când Statele Unite atacă direct forțe armate ale guvernului sirian. Și tot pentru prima dată Moscova nu este consultată în prealabil. Surpriza, pentru Kremlin, este totală. De ce a luat Washingtonul o asemenea decizie? În repetate rânduri, Statele Unite au încercat să obțină o decizie a Consiliului de Securitate în chestiunea regimului Assad.
Asemenea insistențe au crescut ca intensitate după ce au apărut indicii, pe care Washingtonul le consideră probe, conform cărora regimul lul Bashar al-Assad a lansat atacuri chimice, care sunt strict interzise de legislația internațională, împotriva opozanților acestuia, taxați drept rebeli. În Consiliul de Securitate nu s-a putut ajunge la niciun rezultat, întrucât Federația Rusă și-a exercitat dreptul de veto. În aceste condiții, președintele Donald Trump a decis să treacă peste Consiliul de Securitate, devenit ineficient, paralizat de veto-ul Rusiei, și să acționeze direct. Fără a-și consulta, în prealabil, partenerii NATO.
Prin urmare, este o acțiune doar a Statelor Unite, pe care NATO și Uniunea Europeană o aprobă, dar fără să fi fost invitați să participe la ea. Donald Trump ar fi putut să o facă. Dar nu am certitudinea că statele NATO ar fi acceptat în totalitate să bombardeze Siria. În NATO există o fisură majoră. Care se numește Turcia. Turcia lui Erdogan este nu numai un aliat NATO, dar și un aliat al regimului lui Bashar al-Assad. Cred că acesta este motivul pentru care Donald Trump a decis să angajeze doar Statele Unite. Un al doilea motiv ar putea fi politica generală de escaladare graduală a conflictelor, adoptată, în ultimii ani, de Washington. Ceea ce înseamnă că opțiunea NATO ar putea fi păstrată în mânecă. Și, în acest scop, s-a obținut și acordul post facto al statelor UE. Dintre care cele mai multe sunt state NATO.
O altă lectură a acestui eveniment major în politica internațională, cu efecte la nivel regional și global, poate fi făcută într-o cheie vizând raporturile dintre Statele Unite și Federația Rusă. În timpul campaniei electorale prezidențiale, dar și după, Donald Trump a fost acuzat de adversarii săi politici pentru presupuse legături cu Moscova. Direct cu Vladimir Putin. Adevărate sau nu, atacul desfășurat de Statele Unite împotriva lui Bashar al-Assad, aliat al lui Vladimir Putin, este menit să spulbere acest scenariu al unei apropieri necuvenite între Washington și Moscova. Întrucât bombardamentul a fost limitat, vizând o singură bază militară și soldându-se cu un număr extrem e mic de victime, nu poate fi exclusă nici ipoteza unei operațiuni de acoperire.
Cele două opțiuni rămân, așadar, deschise. Fie Donald Trump ordonă o operațiune militară împotrivă lui Bashar al-Assad în scopul de a stabili o linie roșie atât în conflictul din Siria, cât și în raporturile dintre Statele Unite și Federația Rusă, fie avem de-a face cu o operațiune simulată, cu victime minime și colaterale, care să pregătească de fapt o înțelegere durabilă, pe termen lung, între Statele Unite și Federația Rusă. Înțelegere la capătul căreia ar putea fi sacrificată Ucraina.
Să fim, deci, în continuare, atenți. Pentru că evenimentele sunt în plină derulare. Și este posibil ca acest atac să fie doar începutul unui lung proces de pace sau de război.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu