În cât timp cade Guvernul Sorin Grindeanu?
Postat la: 16.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Avem indicii temeinice să presupunem că opinia publică nu se întreabă, în acest moment, dacă actualul Gvern PSD va rezista sau nu. Cea mai presantă întrebare este când anume va cădea și cum va fi înlocuit acest Gevern. Să încercăm, prin urmare, să răspundem acestei curiozități.
Este realmente o provocare unică în felul ei ca, după numai două luni, un Guvern care are în spate o majoritate parlamentară solidă, câștigată în alegeri și nu la masa verde, să fie amenințat cu dizolvarea. Dar chiar așa se întâmplă. Președintele Klaus Iohannis a reușit să mobilizeze opoziția, să o scoată în stradă, să adauge la manifestații și cetățeni care disprețuiesc atât de mult clasă politică, încât au refuzat să se prezinte la vot și să genereze o anchetă mortală a Direcției Naționale Anticorupție. Toate aceste ingrediente, la care pot fi adugate multe altele ținând de dezinformare și de manipulare, creează un gen de cocktail Molotov mortal pentru acest Guvern PSD.
O bună parte a populației României este pregătită psihologic pentru a aplauda o criză majoră guvernamentală. Care urmează să fie declanșată în momentul în care premierul este pus sub acuzare de către procurori pentru infracțiunea de favorizare a infractorului și suspendat de către președintele Klaus Iohannis. Nu numai că acest segment al populației este pregătit, dar chiar aplaudă anticipat acest eveniment. Presa este și ea pregătită. O parte face jocul lui Klaus Iohannis din varii motive, iar cealaltă parte a presei se complace să constate că evenimentele au luat pur și simplu acest curs.
Cât privește Direcția Națională Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi, în cursul fenomenalei campanii de PR pe care a desfășurat-o recent în plan național și internațional, a declarat pur și simplu că instituția pe care o conduce a fost deranjată de faptul că Guvernul a încercat să reglementeze abuzul în serviciu și, ca atare, a declanșat investigațiile împotriva membrilor Executivului care au lucrat la proiectul de lege. Nu mai are rost să comentăm asupra motivului în sine care este utilizat drept casus belli pentru anchetarea și demiterea premierului. Vom menționa doar în treacăt faptul că abuzul în serviciu este o instituție introdusă în dreptul penal pe vremea lui Stalin și care, în plan european, nu este practicată decât în câteva state fost comuniste.
Jocurile sunt, așadar, ca și făcute. Direcția Națională Anticorupție pornește de la premisă, senzațională în felul ei, că, reglementând în materie penală, Guvernul poate să cadă oricând în păcatul complicității cu orice categorie de infractori. Prin urmare, exercitându-și dreptul constituțional de a fi, alături de Parlament, singurul legiuitor, orice Guvern al României aleargă prin foc călare pe o cisternă de benzină.
Deci nu se mai pune problema dacă sau cum. Singurul răspuns trebuie să îl dăm la întrebarea când. Înainte de asta, însă, mai trebuie să facem o precizare. Puțini au observat din păcate că, în acrobația verbală pe care a executat-o în Parlamentul Românie, președintele Klaus Iohannis a depășit, pentru prima dată, linia roșie pe care singur și-a trasat-o, legată de viitorul politic al acestei țări. Înainte de Parlament, el spusese că, pentru păcatul Ordonanței numărul 13 - dovedită, în final, constituțională -, este prea puțin să cadă doar capul ministrului Justiției.
În schimb, ca de aici să se ajungă la alegeri anticipate este prea mult. În felul acesta, președintele României și-a fixat obiectivul politic. Acela de a schimba, cât mai repede posibil, Guvernul PSD tot printr-un Guvern PSD. De aici și următoare precizare pe care a făcut-o. Și anume că, întrucât PSD a câștigat alegerile, tot PSD trebuie să conducă. În Parlament, însă, președintele a spus cu totul și cu totul altceva. Și anume faptul că PSD în ansamblu trebuie să își asume răspunderea pentru cele întâmplate și să ia o decizie politică majoră care să îi mulțumească pe demonstranți. Deci, o decizie majoră care să satisfacă opoziția. Ce înseamnă asta?
Klaus Iohannis și-a devoalat adevărata intenție probabil nu din greșeală, ci fiindcă este sigur că va avea succes. Iar intenția este pur și simplu măturarea PSD de la putere și construcția unei noi majorități. Cum se poate desfășura, din punct de vedere tehnic, acest proces? În câțiva pași.
Pasul 1: În câteva zile, probabil săptămâna viitoare, DNA transformă ancheta penală in rem desfășurată la Guvern în anchetă in personam. Premierul va fi acuzat pentru favorizarea infractorului.
Pasul 2: Procedând conform literei Constituției, președintele Klaus Iohannis îl demite pe premierul Sorin Grindeanu. Ceea ce înseamnă cadearea întregului Guvern.
Pasul 3: Utilizând toate mijloacele pe care le are la dispoziție, politice și extra-politice, opoziția, condusă cu fermitate de către Klaus Iohannis, reușește să rupă rândurile majorității și să o fragilizeze într-o asemenea măsură, încât, pe parcursul perioadei rezervate consultărilor, să se poată forma o altă majoritate în jurul PNL. Această altă majoritate va nominaliza un premier. Premierul lui.
Așadar, ceea ce urmează este o criză guvernamentală care va dura suficient pentru a se transforma într-o criză politică, într-o criză economică și într-o criză socială. Și pentru a răspunde întrebării din titlu, presupun că, până la sfârșitul acestei luni, Guvernul Grindeanu va aparține trecutului.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu