Moromeți, revin foncirea și fumărirea!
Postat la: 27.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Deși veniturile bugetare au crescut cu 21,5% față de anul precedent, Agenția Națională de Administrare Fiscală trece de la 1 iulie la verificări în masă. Sunt vizați 561.000 de români. Li se vor lua conturile rețelelor sociale la puricat. De unde bani de mașini, de case sau excursii exotice?
Lăudabila încercare a lui Lucian Heiuș, președintele ANAF, de a intra în Cartea Recordurilor cu numărul verificărilor în timp record, poate fi începută cu exemplul de sine. Anul trecut a încasat 134.000 de lei ca deputat și a împrumutat Partidul Național Liberal cu 130.000. Ferma sa de ovine a mai adus în coșul familiei încă 12.400 de lei, conform declarației sale de avere. Poate explică românilor cum a putut trăi cu 1.366 de lei pe lună, mai puțin decât salariu minim pe economie, având patru bolizi în curte. A reușit să câștige doar 16.400 de lei într-un an. Românii ar fi bucuroși să afle dieta sa financiară și cum de a rămas suplu în conturi, după așa un an greu.
Acțiunea fără precedent, care i-ar putea aduce laurii bunei guvernări, ar putea continua și cu vecinii din Parlament. Există zeci de colegi de partid care nu justifică excursiile de lux, croazierele și concediile nemiluite.
O serie de jurnaliști au studiat "meniul existențial" al multor politiceni
E bine că se accelerează procesul de responsabilizare socială. Pe când mă instruiam în SUA, am cunoscut o bătrână multimiliardară. A făcut mulți bani din industria cutiilor de aluminiu. Nouă, celor din Estul Europei, ne-a explicat că înainte de frica de Dumnezeu, are frică de fisc și ne-a arătat dulapul în care ținea chitanțele pentru deducerile financiare permise ca decont de legile americane.
Trebuie știut că în majoritatea statelor americane, se admite o deductibilitate de până la 40%. Fiscul consideră că ai nevoie de cărți, de haine, de călătorii pentru a avea un tonus cât mai bun.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 178,97 miliarde lei în primele cinci luni ale anului 2022, cu 21,5% peste nivelul încasat în perioada similară din 2021. Evoluţia favorabilă a acestora fost influenţată preponderent de avansul veniturilor din TVA, alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, venituri nefiscale şi contribuţii de asigurări, conform datelor Bursa.ro.
Cu toate aceste succese, deficitul bugetar a crescut față de anul trecut, semn că statul a cheltuit mai mult.
Românii au plătit statului cu 29,5% mai mult decât în anul precedent
Lecturând presa de specialitate aflăm că românii au cotizat mai mult. Cu 14,24 % față de anul precedent, prin impozite pe salarii, dividente sau venituri din muncă independentă.
Încasările nete din TVA au totalizat 38,16 miliarde lei în primele cinci luni, în creştere cu 29,5% față de anul trecut, iar accizele cu doar 1%, conform datelor Ministerului de Finanțe. Asta pentru că românii au fumat mai puțin. Rapoartele consemnează o diminuare a încasărilor de la fumători cu 5,9 %, în condițiile diminuării evaziunii fiscale în acest domeniu.
Bugetul de stat e fericitul câștigător al scumpirilor. Dacă la un carburant de 4,5 lei, statul încasa doi lei, acum, la prețul de 9 lei, fiecare litru mai adaugă încă doi lei, să fie primit, din buzunarul românilor.
Companiile din domeniul energiei au realizat, în primul trimestru al anului 2022, un profit de un milliard de Euro, în plus față de perioada similară a anului trecut. Majoritatea acestora sunt de stat.
Pe Adrian Câciu îl recomandau vocea și talentul. Acum, nu mai are voce, iar talentul e nerecunoscut
Dacă Lucian Heiuș e pus pe treabă, nu același lucru se întâmplă cu Adrian Câciu, ministrul finanțelor care a reușit imposibilul. Obținerea unor credite externe la o dobândă de 9%, România plătind mai mult decât vecinii săi din Estul Europei.
În timp ce românii vor trece prin furcile ANAF, Ministerul finanțelor emite pe piețele exerne titluri de stat la dobânzi record de peste 7%. "România se împrumută cu cele mai mari costuri din UE," spune fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, potrivit Europa liberă.
Care va să zică, Adrian Câciu ia bani cu dobândă dublă decât Florin Cîțu, pe vremea când era ministru de finanțe.
În amintirea internetului există declarații de-ale sale celebre. „Bogăția costă! Pentru că atunci când începi să ai, începi să plătești (impozite, taxe, întreținere etc.). Bogăția nu se realizează cu aceleași instrumente cu care acționează un om sărac" (postare pe blogul său, din vremea când era doar analist PSD). Mai mult, pe vremea civiliei politice, Adrian Câciu a criticat creșterile de preț la energie și gaze, pe care le caracteriza drept „speculă" și „jaf," cerând „supraimpozitarea mafioților."
Ieri critica mafia din energie, azi e la braț cu ea
Pe vremea Ordonanței 114, promovată de guvernul PSD-ALDE, în decembrie 2018, de plafonare a prețurilor energiei, când partenerii de azi de la guvernare se dădeau de ceasul morții protestând prin piețe împotriva lui Dragnea, Adrian Câciu era de acord cu norma juridică care mai tăia din gâtul lung al profiturilor mafioților din energie. Și ni se pare și cu amnistia fiscală. Cea mai bună metodă de albire a banilor negri.
Astăzi, împarte împreună cu ei cincizecimea dată de pomană românilor la pompă.
Asta-i viața! Nu știi când îți vine și ție, cititorule, sorocul să fii ministru de finanțe! În ritmul ăsta, oricare conțopist va fi finanțist de marcă.
P.S. Ilie Moromete, din celebra carte "Moromeții," și-a amânat plătirea foncirii, dar nu recunoștea fumărirea, impozitul „de tras în piept."
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu