Misiune în Ucraina cu 8 ani în urmă - o șansă ratată!
Postat la: 24.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Facebook îmi trimite, spre aducere aminte, un text publicat pe pagina mea fix cu opt ani în urmă. Îl reiau aici pentru că mi se pare pilduitor în actualul context, dar și din perspectiva desfășurării evenimentelor petrecute în anii scurși din 2014 până azi.
Reamintesc că în 2014, în urma unei înscenări puse la cale de servicii străine deranjate de linia politică promovată de mine în relațiile cu Ucraina, cozile de topor din DNA începuseră deja de trei ani urmărirea împotriva mea pentru așa numite fapte de corupție pe care nu le comisesem niciodată și care nu au fost niciodată dovedite. Cu toate acestea, Parlamentul european mă trimitea la Kiev într-o misiune de cea mai mare importanță strategică, ținând seama și de expertiza mea în regiune.
Din anunțul călătoriei, publicat acum opt ani și pe care îl puteți reciti aici, rezultă că echipa care se deplasase acolo în numele UE încerca să negocieze și să pună în aplicare un acord între conducerea oficială și legitimă a statului ucrainean, din acel moment, și forțele de opoziție, multe intens susținute din Occidentul euro-atlantic, pentru detensionarea situației, ieșirea din criză pe căi politice democratice și revizuirea Constituției în sensul transformării republicii prezidențiale în republică parlamentară (cu un președinte păstrând totuși puteri semnificative), dar și al adoptării unei structuri statale mai elastice, de tip federal, care să reflecte diversitatea etno-culturală, socio-economică și geo-politică a Ucrainei, garantând în acest fel și integritatea teritorială a statului și securitatea vecinilor. (Acest ultim aspect nu este pomenit explicit în textul reprodus aici, dar el s-a aflat pe agenda negocierilor purtate inclusiv cu guvernul și președinția.)
Înțelegerea la care s-a ajuns a fost aruncată în aer prin intervenția intempestivă a asistentului Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, precum și prin acțiunea unor lunetiști "anonimi", care au început să tragă în populație de pe acoperișurile blocurilor din jurul pieței Maidan, centrul protestelor "pro-europene", provocând revolta opiniei publice interne și internaționale. Pe valul acestei revolte a avut loc lovitura de stat care a răsturnat Guvernul țării și a determinat fuga din țară a Președintelui Ianukovici. Peste ani s-a dovedit că lunetiștii cu pricina nu au fost trimiși de guvernul ucrainean, așa cum s-a afirmat inițial. După îndeplinirea misiunii ei au dispărut în neantul din care au venit.
Imediat după aceea s-a produs anexarea Crimeii de către Rusia și a izbucnit mișcarea secesionistă din Donbas, evenimentele urmând cursul care a ajuns la criza de azi cu reverberații la scară mondială. Acestea sunt fapte. Aceasta este istoria. Mai departe fiecare poate judeca. Atunci am fost implicat în încercarea de a da o șansă păcii și Ucrainei. Ar fi fost o pace justă și o Ucraină stabilă. Proiectul căruia m-am dedicat și eu s-a dovedit a fi fezabil, dar nu și durabil. Astăzi este mai puțin important să găsim vinovații. Important este să găsim calea pentru restabilirea păcii, încrederii și siguranței în folosul tuturor.
„Bruxelles 22.02.2014
O delegatie oficiala a Parlamentului European va pleca spre Kiev in aceasta sambata, fiind condusa de presedintele Comisiei de afaceri externe, Elmar Brok. Singurul membru roman prezent este europarlamentarul Adrian Severin.
In urmatoarele doua zile, membrii delegatiei vor avea intalniri cu omologii lor din Parlamentul ucrainean (Verkhovna Rada), precum si cu liderii opozitiei, cu scopul de a promova si sustine dialogul dintre toate partile implicate.
Intalnirile vor avea loc in contextul unui recent acord incheiat intre Presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei, ce prevede alegeri anticipate, precum si modificari constitutionale, avand ca obiectiv limitarea atributiilor presedintelui ucrainean. Cu toate acestea, miscari protestatare radicale au anuntat ca vor continua sa lupte impotriva autoritatilor."
Adrian Severin
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu