Mic tratat de de-populism
Postat la: 16.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În România, cel mai adesea rețeta succesului în politică este populismul. Iar regula de aur a populismului spune că pentru a câștiga încrederea românilor trebuie să le spui cât sunt de săraci și nu ce-ar trebui să facă să iasă din starea de sărăcie. Trebuie să-i căinezi, nu să-i îndemni.
Acest tip de lamentatio benevolentiae, dacă îi putem spune așa, se pliază minunat pe contestările din ultima vreme. În România nu s-a făcut nimic, se strigă sus și tare la manifestații, românii sunt tot mai săraci pentru că unii politicieni fură, corupția ne sărăcește și ne ucide etc. etc. Îți trebuie ceva curaj să te așezi împotriva acestui cor de bocete furioase și să spui că nu e chiar așa, că n România s-a mai făcut una-alta, că nivelul de trai crește sau altele asemenea. Ești imediat taxat ca fiind naiv, de pe altă lume, necunoscător al realităților, disprețuitor față de cei aflați la limita subzistenței, poet (ca și cum asta ar fi o jignire) etc. etc. Cum eu mă încadrez din oficiu, fiind și membru al Filialei de Poezie a Uniunii Scriitorilor, am să îndrăznesc să spun că românii nu sunt nicidecum mai săraci decât acum douăzeci de ani și că progresele sunt evidente. Că românii sunt săraci prin comparație cu locuitorii țărilor capitaliste dezvoltate asta e limpede, tot așa cum la fel de limpezi sunt motivele care au creat decalajele. Dar românii sunt mai puțin săraci decât acum douăzeci de ani iar decalajele, în ce privește nivelul de trai față de țările vestice, s-au redus simțitor.
Și ca să vedeți cât sunt de poet, permiteți-mi să vă ofer câteva cifre validate de toate instituțiile specializate din România. Și vă rog să nu-mi spuneți că sunt cifre mincinoase, nu vă cred decât dacă îmi oferiți altele, furnizate de instituții acreditate și acceptate - ca și cele pe care vi le prezint eu - de EUROSTAT, suprema autoritate a statisticii europene. Așadar, Produsul Intern Brut (PIB) al României, adică, mai simplu spus, valoarea nouă creată în economie, a fost în anul 2000 de aproape 38 de miliarde de dolari. În anul 2017, PIB-ul României a ajuns la peste 200 de miliarde de dolari! În țara în care cică nu se face nimic, PIB a crescut în 17 ani, în echivalent dolari, de peste cinci ori! Dacă facem socoteala în euro, baza de plecare e cam aceeași (dolarul și euro erau comparabile în 2000), adică 40 de miliarde de euro, iar nivelul de 200 de miliarde va fi atins, probabil, în 2018, nu în 2017, deci iarăși o multiplicare de cinci ori.
În lei, saltul este și mai spectaculos, de la 80 de miliarde de lei în 2000 la peste 800 de miliarde (probabil vreo 800 mld lei) în 2017! E drept, în această multiplicare de peste zece ori inflația joacă un rol mai important decât în cazul evaluărilor în euro sau dolari.
Una peste alta, indiferent de moneda în care socotim evoluția PIB, saltul este considerabil. Iar creșterea PIB s-a reflectat și în creșterea PIB/loc: de la 1700 dolari/loc în 2000 la aproape 10 000 dolari/loc în 2017. Și pentru a vedea cum creșterea economică a României a fost relevantă nu doar în raport cu ea însăși, ci și în raport cu economia Uniunii Europene, să facem și o comparație privind paritatea puterii de cumpărare, care, prin calcularea unei rate de schimb alternative între monedele naționale, dă o idee cu privire la evoluția nivelului de trai. Paritatea puterii de cumpărare a fost în 2005 (primul an care ne oferă date de referință) de cca 34%, ajungând în 2017 la aproape 60%. Aceasta arată că România s-a dezvoltat mai accelerat în raport cu media economiilor Uniunii Europene, și nu doar în ce privește PIB, dar și în ce privește puterea de cumpărare a veniturilor.
Desigur, nu trebuie să idilizăm cifrele. România a avut acest salt spectaculos și din cauza faptului că a pornit de foarte jos, după jumătate de veac de comunism și încă un deceniu (1990 - 1999) ratat. E drept că paritatea puterii de cumpărare în raport cu media UE este de aproape 60%, dar față de țările dezvoltate ale Uniunii este, încă, foarte redusă. Aceasta și explică migrația masivă din aceeași perioadă a milioane de români. În plus, efectele creșterii nu au fost resimțite în mod egal de toți românii iar infrastructura și serviciile publice nu s-au îmbunătățit corespunzător. Totuși, cu toate aceste îndreptățite rezerve, trebuie să acceptăm că începutul de secol XXI a adus România din stadiul de țară în curs de dezvoltare în cel de țară mediu dezvoltată. Comparația veniturilor populației, fie că e vorba de salarii, fie că e vorba de pensii, oferă concluzii similare, atât în valoare nominală, cât și în valoare reală. Așadar, se poate și la noi.
Varujan Vosganian
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu