Megastarul Zelenski, spectacol la scenă deschisă în Parlamentul României
Postat la: 04.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Se întâmplă chiar azi. Numărul unu din lume în materie de notorietate și credibilitate, ajuns pe acest podium în doar o lună, caz probabil unic în istorie, se va produce astăzi și la București. Prin intermediul unui ecran, care va fi îndelung aplaudat. Și la numai o zi după ce li s-a adresat participanților la marea Gală Emmy. Ce mă aștept să spună Zelenski? Și ce mă aștept să nu spună?
Desigur, el va lăuda modul în care autoritățile statului și populația s-au implicat în susținerea logistică și afectivă a refugiaților. Va mulțumi și pentru diferitele ajutoare și pentru asistența pe care am acordat-o Ucrainei în vremuri de război. Va solicita, așa cum a făcut pretutindeni, mai mult decât atât. Și va repeta faptul că Ucraina apără în acest moment Europa și, într-un fel, întreaga planetă. Va bate apropouri Ungariei, care, susține el, s-ar fi împrietenit cu Vladimir Putin.
Dar nu va mai încerca să intervină în campania electorală din statul vecin, întrucât aceasta s-a încheiat cu o dublă și spectaculoasă victorie a lui Viktor Orban. A învins categoric în alegeri, dar și-a impus și referendumul prin care apără populația Ungariei de excesele neomarxiștilor vizând distrugerea familiei tradiționale.
Mai interesant este însă să vedem ce așteptări ar trebui să avem de la Volodimir Zelenski și ce angajamente nu-și va lua el nici măcar în ruptul capului față de poporul român. Eu aș dori să-l aud cerându-și scuze pentru faptul că, în cele 127 de localități locuite preponderent de o populație românească, copiii nu au avut șansa de a studia în limba maternă. Și să se angajeze în fața Parlamentului României că, de îndată sau cel mai târziu imediat după încheierea războiului, populația de etnie română va avea garantat cel puțin acest drept elementar.
Și mă mai aștept, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru, ca statul ucrainean să renunțe la confiscarea bunurilor bisericilor ortodoxe române. Și la acest capitol sunt silit să deschid o paranteză. Comunitățile de creștini ortodocși vorbitori de limbă română, din cele 127 de localități existente în special în Bucovina de Nord, s-au aflat în totalitate și în mod tradițional, cel puțin de la instaurarea imperiului sovietic, sub jurisdicția Pariarhiei Moscovei. Ca de altfel și toate bisericile ucrainene. Acestea din urmă, în cea mai mare parte a lor, s-au declarat autocefale. Autocefalitatea Patriarhiei Kievului - în limbaj laic, statutul ei de autodeterminare - a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, de Patriarhia Alexandriei, de Biserica Ciprului și de Biserica Genoveză.
Mai puțin de Patriarhia Moscovei și de Patriarhia României. Mai mult chiar, Patriarhia României a menținut o distanță să-i spunem diplomatică față de bisericile ortodoxe din Ucraina ale comunităților de români, astfel încât întreaga autoritate i-a revenit în continuare Bisericii Rusiei, condusă de Patriarhul Kiril. Cu alte cuvinte, creștinii ortodocși români au fost lăsați cumva în aer. La mâna Moscovei. Ei mai aveau de ales doar să se închine Patriarhiei autocefale a Kievului. Iar acum bunurile bisericilor lor urmeză să fie confiscate de stat, ca pedeapsă pentru luarea de poziție a Patriarhului Kiril, care a binecuvântat războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Autoritățile statului român au păstrat și ele o deplină neutraliate vis-a-vis de această situație.
Fapt este însă că, fie și în circumstanțele crâncenului război din Ucraina, autoritățile acestui stat, în frunte cu megastarul Volodimir Zelenski, nu ar fi avut niciun motiv special să se grăbească pentru a năpăstui aceste comunități de creștini ortodocși români. Oare de pe ecranul de unde va cuvânta în fața aleșilor neamului din România, Zelenski va rosti vreun cuvințel legat de această dureroasă și delicată problemă? Sincer, mă îndoiesc.
În rest, numai de bine! În ceea ce mă privește, cu toate aceste grele semne de întrebare, eu unul susțin în continuare cauza poporului ucrainean, care luptă din greu și cu mari sacrificii pentru independență. Că până la libertate mai e drum lung.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu