Megadezastrul de la Eforie
Postat la: 25.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Urmează un nou sezon estival. Iar reporterii de la Ziua News, conduși de excelentul investigator Bogdan Comaroni, s-au gândit să facă o radiografie a unei localități de pe litoral. Și au ales aproape la întâmplare Eforie. Iar ceea ce a rezultat din documentarea lor este îngrozitor. S-a concretizat până acum într-un serial de dezvăluiri cu vreo 8 episoade. Le-am citit uluit. Și încep să înțeleg de ce se distruge litoralul românesc. Și care este mecanismul de distrugere a turismului. Reiau foarte succint câteva dintre cele mai șocante informații furnizate de Ziua News.
Avem acolo un primar. Se numește Robert Șerban. La un moment dat, din conținutul unuia dintre episoade, am aflat că este membru PNL. Dar ar putea fi membru al oricărui partid. Ceea ce face nu are identitate politică. Și nici ceea ce nu face. Ceea ce face, face pentru el. Și în paguba cetățenilor și a turiștilor. Și iată, în cele ce urmează, un punctaj. Cantitatea uriașă de informații, de dezvăluiri, însoțită de nenumărate documente care probează constatările Ziua News, mă obligă să încerc o sinteză a celor aflate. O sinteză de etapă.
1. Primarul Robert Șerban, peste Eforie Nord și Eforie Sud, și-a mărit salariul de 12 ori, ajungând să ridice lunar, în calitate de edil, 148.000 de lei, ceea ce reprezintă circa 32.000 de euro. În contrapartidă, a introdus nenumărate taxe în oraș , inclusiv - atenție - o taxă pe care trebuie să o plătească părinții pentru copiii dați la creșă.
2. Stațiunea, adică Eforie Nord și Eforie Sud, se prăbușește la propriu în ceea ce privește infrastructura, parcurile, falezele, edificiile de interes public, în timp ce primarul, cu hotărâre "în regulă", dată cu aprobarea Consiliului Municipal, îi pune pe localnici să înfrumusețeze străzile sau, dacă nu, să suporte amenzi usturătoare. Amenzile merg în trezoreria primăriei. Și de acolo în leafa primarului.
3. Culmea este că, pornind tocmai de la starea jalnică a parcurilor și amenajărilor, edilul reclamă sume din ce în ce mai mari de la Consiliul Județean, de la Consiliul Local și solicită fonduri europene care dispar intr-un veritabil triunghi al bermudelor, constituit de firmele de casă ale lui, ale interpușilor, ale reprezentanților cercului său de interese, ale clanului.
4. Există la Eforie grupuri distincte de persoane coordonate de primar, care acționează în stil de clan de tip interlop și care pretind taxe de protecție afaceriștilor locali. Cine se opune ordinelor primarului mănâncă bătaie. La propriu. Pensiunile, barurile și restaurantele, precum și salvamarii - Eforie e stațiunea in care mor cei mai mulți turiști înecați - plătesc de asemenea taxe de protecție.
5. Așa zise investiții în sume uriașe sunt canalizate firmelor de casă care ar trebui să facă asfaltări, amenajări și achiziții. 80.000 de euro au costat trei ski-jeturi bombardier, de trei ori mai mult decât prețul lor la reprezentanță și zece caiace, alți bani pe alte sume supraevaluate cu ajutorul cărora sunt plimbați "la negru" turiștii în sezon iar sumele încasate, de ordinul a zeci de mii de euro pe lună în sezon, nu sunt taxate sau impozitate.
6. Eforie ar putea fi una dintre cele mai prospere localități ale lumii, întrucât dispune de veritabilul "aur negru" al nămolurilor, probabil de cea mai bună calitate de pe glob sub aspect terapeutic. Dar numai apropiații sau interpușii primarului beneficiază de nămol, în hotelurile acestora construite cu autorizații de multe ori ilegale, sub pretextul că ar fi complexe turistice balneare.
7. Peste tot este utilizată o rețetă simplă. Tot ceea ce nu aparține "clanului" e lăsat în paragină după care e achiziționat de "investitorii" agreați de primar la prețuri de nimic, prin incredințare directă, iar dacă e vorba de licitații, în baza unor caiete de sarcini cu dedicații.
8. În campania electorală, clanul interlop pune presiune pe micii întreprinzători să îl realeagă pe același primar. Cu titlu de exemplu, dacă din motive strategice e necesar ca un afacerist local din turism să fie presat, i se taie apa și canalizarea în lunile de sezon, iar lucrările de reabilitare pe care intenționează să le facă sunt întârziate până după sezon. Așa că nu mai are încotro și îl susține pe primar.
9. Garda de Mediu, Corpul de Control de la ministere, poliția, DNA, trec prin localitate, firește prin reprezentanții lor, beneficiază de ospitalitatea locală, de cluburile de noapte, și se întorc cum au venit.
Este pentru prima dată când reduc un editorial la simpla enumerare de acuzații cu caracter aparent general. Dar, vă rog să mă credeți pe cuvânt, fiecare dintre afirmațiile de mai sus este doar chintesența unei anchete ample și a unei dezvăluiri. Sute dacă nu cumva mii de documente sunt postate de autorii Ziua News în spatele fiecărei anchete. Nu sunt simple probe jurnalistice. Sunt probe pe care sper să le ia în seamă toate instituțiile abilitate ale statului. Și să acționeze.
Atenție însă. Cele de mai sus nu reprezintă altceva decât un fel de rețetă. O rețetă care se aplică unui număr uriaș de localități turistice din România. Fiecare cu primarul ei. Dintr-un partid sau din alt partid. Apropo, cel mai apropiat colaborator al primarului PNL de la Eforie este viceprimarul PRM. Rețeta este aceeași aproape pe întreg litoralul și aproape în toate localitățile turistice din România, indiferent de identitatea edilului și de apartenența politică a acestuia. Urmăriți acest experiment al uneia dintre cele mai bune echipe de ziariști de investigație din România, cruciți-vă, revoltați-vă, reacționați și întrebați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar mai exista suficient de mulți ziariști de investigație încât să treacă prin acest filtru cele mai multe dintre localitățile turistice din România.
Începe sezonul estival. Să nu vă mirați de ceea ce veți găsi la Eforie Nord și Eforie Sud. Voi reveni.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu