Mega-jucătorii penali de pe tușă
Postat la: 21.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un scandal fără precedent a fost generat ieri de către procurorul șef al Curții Penale Internaționale de la Haga. Acesta a solicitat emiterea unui mandat de arestare împotriva a doi lideri israelieni și altor câtorva lideri Hamas. Furtuna s-a declanșat instantaneu pe ambele maluri ale oceanului.
Mandatul solicitat de Karim Khan îl vizează în mod direct pe Benjamin Netanyahu, dar și pe Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării. Se solicită de asemenea aprobarea unui mandat de arestare împotriva liderului aripii militare a Hamas, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, precum și a încă doi capi ai organizației teroriste. Acuzațiile sunt de crime de război și de crime împotriva umanității. Nici Israelul și nici Statele Unite, care au reacționat vehement, nu sunt semnatare ale convenției din 1998 în baza căreia a fost creată această curte penală internațională. La fel cum, în paranteză fie spus, nici Rusia nu este parte a respectivei convenții. Totuși, dacă se aprobă mandatele de arestare, persoanele vizate nu vor mai putea călători fără riscul de a fi încarcerate în niciunul dintre statele care sunt parte ale acestui organism internațional. În ce constau reacțiile și de ce aproape instantaneu un număr foarte mare de analiști consideră că decizia procurorului Karim Khan este extrem de controversată?
Principala obiecție este că aceste mandate de arestare solicitate, dar încă neaprobate, sunt expresia unei false echivalențe morale între ceea ce a făcut Hamas și ceea ce a făcut Israelul. La originea războiului de Gaza, care este considerat pe bună dreptate un carnagiu, se află o organizație teroristă, recunoscută ca atare de cele mai multe state, respectiv Hamas, care a pus la cale și și-a asumat un atac neprovocat împotriva unor așezări israeliene, uciderea cu sânge rece a unui mare număr de cetățeni nevinovați și luarea de ostatici care, în ciuda tuturor presiunilor, inclusiv din partea unor state neprietenoase față de Israel, nu au fost încă eliberați. A condamna reprezentanții Israelului la pachet cu reprezentanții Hamas reprezintă conform unor reacții de la Tel Aviv sau unor reacții din Statele Unite o uriașă eroare atât morală, cât și juridică. Extrem de interesant, dar și de înțeles în același timp, este faptul că la Washington împotriva deciziei asumate de procurorul șef al Curții Penale Internaționale s-au pronunțat atât republicanii, cât și democrații, aceștia din urmă în frunte cu Joe Biden. S-a solicitat, nici mai mult nici mai puțin decât instituirea de sancțiuni împotriva membrilor Curții, în măsura în care mandatele vor fi aprobate. Întrucât decizia Curții de la Haga este luată cumva la pachet, o eventuală dezangajare ar face ca și Hamas să iasă din această afacere cu fața curată. Inclusiv reprezentanții acelor state care, fățiș sau mai puțin fățiș, au susținut Hamas. Inclusiv reprezentanții organizațiilor civile, naționale și internaționale care, cu rea credință, au pus semnul egalității între Hamas și palestinieni. Ca și când respectiva organizație teroristă ar fi fost și ar fi reprezentanta legitimă a populației palestiniene. Indiferent cum se va scrie istoria, la sfârșit, atunci când se va trage linie, se va stabili că vina principală pentru ceea ce se întâmplă în Gaza o poartă nu doar Hamas, ci și toți cei care într-o formă sau alta au încurajat această organizație teroristă.
Dar aspectul cel mai grav al procesului declanșat de Karim Khan vizează decredibilizarea și până la urmă dezinstituționalizarea Curții Penale Internaționale. O decizie atât de controversată, dacă ar mai fi și aprobată de Curte, ar pune sub un mare semn de întrebare ultima condamnare de răsunet prin emiterea mandatului internațional de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Iar efectele în timp s-ar duce și mai departe, pentru că semne de întrebare ar mai putea fi ridicate și în ceea ce privește implicarea Curții Penale Internaționale în condamnarea celor acuzați de crime împotriva umanității la capătul războiului de fosta Iugoslavie.
Decizia este atât de controversată și atât de discutabilă, încât nu este exclus să asistăm la disoluția acestui organism internațional, care are totuși o istorie de 25 de ani.
Sorin Roșca Stănescu
ULTIMA ORA
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
-
Cum vor sa-l blocheze pe Călin Georgescu: Ministrul Justiției anunță un val de dosare penale pe turul 1 al prezidențialelor
Val de dosare penale după anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut - influenţarea scrutinului, finanţarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu