Mărturisesc că am scris, mărturisesc că am trăit!
Postat la: 22.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
E, cumva, timpul amintirii. Să gândesc, poate, asemeni lui Pablo Neruda, care și-a intitulat cartea sa de amintiri "Mărturisesc că am trăit". Doar că eu n-am talentul marelui poet, fiind, în general, un ilustru mediocru.
Ca să scriu o asemenea carte, ar trebui să încep cu lămurirea unor cuvinte care, azi, pentru 90% din oameni nu (mai) înseamnă nimic. De exemplu "Ludlow". Un german care inventat o mașină de turnat rânduri cu litere mari. Apoi, ar trebui să lămuresc ce înseamnă "caracterul literei", culegerea, "corpul" literei măsurat în "puncte tipografice". Ar trebui să mi amintesc dulapul cu multe sertare în care se aflau literele culese de cei de la ludlow, și care se numea regal. Apoi, ar trebui să explic ce e acela un "cicero", un "punct tipografic" și un "cvadrat", "zaț" și "albitură"...
Ar fi prea complicat, iar eu sunt - și am fost întotdeauna - leneș. Adică, nu. Doar că m-am obișnuit să fac ceva doar dacă este neapărată nevoie și să aștept întotdeauna până în ultimul moment, doar-doar se va întâmpla ceva care va face să nu mai fie nevoie de ceea ce trebuia să fac.
Totuși, recunosc: în cazul meu, și sunt sigur că și în cele ale lui Rareș Bogdan și al lui Mihai Moga, a fost cazul unui entuziasm de a continua să facem ceva care părea de nefăcut. Să ducem înainte unul din marile brand-uri de presă, ziarul "Ziua". Era, ca și acum, o lume în care presa era ținta urii și invidiei afirmate sau nemărturisite atât a majorității politicienilor, cât și a oamenilor de afaceri. Dar acest entuziasm pare că s-a transmis întregii echipe. Oameni frumoși, băieți și fete, care și au consumat și își consumă viața ca să facă presă. Nu s-au îmbogățit, n-au avere, dar zilnic numele lor apare sub un articol. Cred că e mare lucru...
Până la urmă, un act de curaj și o ardere. Entuziasmul de a publica azi un text, poate extrem de valoros, nesocotind că peste câteva zile era ziua de salarii. Care trebuiau date. Cei mai mulți care lucrează în ceea ce (mai) numim "presă" , nu știu nici azi ce însemna pentru conducerea unui ziar "ziua de salarii"...
Roald Dahl, un mare scriitor și un mare ziarist, spune că nu trebuie să fii niciodată mulțumit de ceea ce scrii. Că trebuie să-ți perfecționezi neîncetat stilul, sursele de informații și de inspirație, să scrii astăzi mai bine decât ieri și mai prost decât mâine. Tot el spune că, și mai și, trebuie să ai o mare disciplină personală. Că ziaristul este un om care lucrează singur, nefiind în serviciul cuiva. Sigur, își vinde scrisul, ca și țăranii cartofii. Să ai umor. Într-o lume tristă, constipată, conflictuală și profund nefericită, jurnalistul trebuie să dea dovadă de umor și să dea curaj celor care îl citesc. Apoi, el trebuie să fie umil. Ziaristul care crede că tot ceea ce a scris este grozav și minunat de obicei se înșală amarnic. Fiindcă ziaristul nu este decât un biet muritor care face multe greșeli, un om obișnuit, nicidecum vreun (semi)zeu.
Personal, n-am fost în stare de nici una din cerințele de mai sus; poate, uneori, am avut umor, iar de multe ori am fost în stare să râd sincer, chiar și de propriile mele prostii.
Personal, nu știu dacă am realizat ceva demn de luat în seamă, ca jurnalist. În schimb știu ce n-am reușit.
Scriam zilele trecute cum că n-am găsit un răspuns mulțumitor la întrebarea "Cum am ajuns să arătăm așa urât ca oameni?".
Nu am aflat de ce suntem atât de vulnerabili în fața pierderilor noastre. N-am aflat de ce, de fapt, nimeni nu se chinuie, într-adevăr, să înțeleagă o altă persoană. Totul e doar o amăgire. Nici de ce, așa cum spunea Alain De Botton, singurătatea e universală și de ce fiecare viață de pe lumea asta are parte cu supra măsură de rușine și de necazuri.
N-am aflat nici de ce lucrurile care ne plac cel mai mult ne duc în tragismul eternului conflict: cum să nu pățim nimic și, totuși, să spunem adevărul fără menajamente și că continuăm să fim liberi? Cum să avem o situație materială bună și, totuși, să nu depindem de nimeni? Cum să mâncăm tot ce ne dorim, cum să lenevim și să ne satisfacem toate poftele sexuale, cum să fumăm cigars cubaneze cu cafea de Guatemala, dar să nu fim păcătoși și grași, ci creștini credincioși, cu o bună imagine? Cum să facem să trăim bine, neatomizați, fără să ne urâm între noi, să avem mulți prieteni în jur, în comunități relativ unite, dar să nu fim amenințați de tributul pe care trebuie să-l dăm acestei societăți? Nimic. Rien. Nada. Nothing.
Probabil că am învățat, totuși, ceva, poate odată cu trecerea anilor, dacă nu mulțumită neapărat "profesiunii" de ziarist: să ținem cont și să ne amintim că "am trăit"! Și, mai ales, să avem o milă din ce în ce mai mare față de condiția umană...
Octavian Hoandră
ULTIMA ORA
-
Ursula merge mai departe! UE semnează un nou contract de achiziții vaccinuri COVID 19. Stocuri pe patru ani
Comisia Europeană a anunţat vineri semnarea unui contract cu grupul farmaceutic american Moderna care permite achiziţionarea în comun de vaccinuri împotriva Covid-19 de către 15 state membre.
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al populației" până la finalul secolului, din cauza ratei scăzute a fertilității. Populația unor țări dezvoltate ar putea scădea chiar și cu 50%.
- Călin și Cristela Georgescu dau un mesaj din mijlocul oamenilor: este un moment de glorie uriașă!
-
Aleksandr Dughin despre ceea ce urmeaza sa se intample după revenirea lui Donald Trump la putere
Cel considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin, e vorba despre Aleksandr Dughin, are un amplu comentariu pe contrul sau de Telegram despre revenirea la putere a lui Donald Trump si ceea ce ne-ar putea astepta in viitor. Redam in continuare:
-
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă cu viteză spre o insulă cu un rol strategic extrem de important
Cel mai mare aisberg din lume este încă în mişcare şi există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud.
-
S-a creat un precedent în Europa: O mamă singură trebuie să beneficieze de un concediu parental dublu
O instanţă din Spania a decis că o mamă singură are dreptul la un concediu parental dublu, cumulându-le pe al ei şi pe al partenerului ei dacă ar fi avut unul.
-
Trump inagurează era cripto - Ordin executiv pentru a sprijini creșterea criptomonedelor
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care creează un grup de lucru pentru criptomonede însărcinat să propună un nou cadru de reglementare pentru activele digitale și să analizeze crearea unui stoc de criptomonede.
-
Moment istoric la Mănăstirea Pantocrator: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena ajung în România, pentru prima dată
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.
-
Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligența artificială supraumană
În timp ce Trump elimină toate restricțiile pentru giganții tech americani și aprobă investiții de 500 de miliarde de euro în proiectul Stargate, Europa se află în imposibilitatea de a concura, neavând acces la resursele esențiale - putere de calcul, energie ieftină și capital.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 3.Mai putem conta doar pe miracole
- 4."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 5.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 6.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 7.Salut, David
- 8.Hemiplegia morală definitivă
- 9.Schimbarea Americii și a lumii
- 10.Nu te TEME, popor român!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu