Lui Klaus Iohannis i-a mai crescut puțin nasul
Postat la: 13.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dacă până ieri au mai existat români care nu au observat acest fenomen, ei bine, începând de marți, orele 17.00, treaba a devenit evidentă. Lui Klaus Iohannis i-a crescut nasul. Un nas de Pinocchio. Sau, dacă dorește să fie astfel alintat, un nas de tip Münchhausen. Klaus Iohannis nu numai că vrea la NATO, chiar la vârf, dar a și declarat ritos acest lucru. Este oficial cel mai important proiect al său politic. Acum, asumat.
Nu pot decât să-mi imaginez că Jens Stoltenberg nu va mai fi secretar general NATO începând cu 1 octombrie. Această importantă poziție devine vacantă. Și, iată, hop-țop, Iohannis a formulat o cerere publică, spune el, în numele României, pentru ca această importantă poziție să fie preluată de el însuși. Asta după ce în cercurile bine informate se știa că preferatul celor mai importanți contribuitori NATO este Mark Rutte, fostul premier al Olandei, care a avut un comportament cel puțin inamical față de România și alte țări din Europa Centrală și de Est. Lucrurile au fost din această perspectivă, a preluării ștafetei de către Mark Rutte, atât de avansate, încât Viktor Orban, premierul Ungariei, a sărit ca ars și a declarat că-și va utiliza dreptul de veto împotriva respectivei candidaturi, plătindu-i astfel cu vârf și îndesat lui Rutte afronturile pe care acesta le-a adus Budapestei. Fără unanimitate, nu se poate. Pentru Klaus Iohannis, breșa creată reprezintă o veritabilă oportunitate. Sau cel puțin așa crede.
Încă din primăvara acestui an, având informații pe surse, am informat opinia publică asupra intenției lui Klaus Iohannis de a prelua ștafeta NATO după plecarea lui Stoltenberg, accesând astfel ceea ce-și dorește de mult, o importantă poziție la nivel internațional, după încheierea mandatului său prezidențial. Nu știu câți m-au auzit, pentru că m-am referit la această prestidigitație și în câteva dezbateri televizate, nu știu câți m-au crezut, dar ceea ce este cert e că până ieri după-amiază la ora 17.00, în ciuda indiciilor din ce în ce mai evidente, Klaus Iohannis a făcut-o pe niznaiul. La fel cum se comportă și vizavi de scandalul declanșat de investiția de peste șapte milioane de euro din bani publici, pe care RA-APPS-ul o face în prezent pentru viitoarea sa vilă de lux.
Acum, începând de ieri, nu-mi rămâne decât să-mi imaginez că NATO, cea mai importantă alianță politică și militară din istorie, are undeva în interiorul sediului central un ghișeu, unde pot fi lăsate și înregistrate solicitări de tot felul. Și că la acest ghișeu, prin delegare, Klaus Iohannis s-a prezentat sau urmează să se prezinte, după ce vineri a aruncat buzduganul, pentru a-și înregistra oferta de angajare în cea mai importantă poziție NATO. Oricât ar părea de curios, este pentru prima dată în istoria organizației, care în curând se va aniversa, când am auzit cum un pretendent, președinte al unuia dintre statele membre, își oferă public serviciile. Trăgând de clopoțelul unui canal public de televiziune.
Tot eu mă număr printre primii jurnaliști care au anunțat o altă dorință a unui alt om politic. Intenția lui Mircea Geoană, fost șef al diplomației de la București, fost consul general al României în Statele Unite, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Washington și fost președinte PSD, de a candida la alegerile pentru Cotroceni din acest an. În mod oficial, Mircea Geoană și nici nu a confirmat, nici nu a infirmat acest scenariu. Nu se poate înscrie în cursa pentru prezidențiale atâta timp cât este secretar adjunct NATO. Dar un indiciu ne-a oferit totuși. Într-un recent interviu acordat unui post public de televiziune, Mircea Geoană a precizat că nu va putea pleca din poziția de secretar adjunct NATO simultan cu Stoltenberg. Că va pleca fie înainte, fie după acesta. Dacă ar fi să plece înainte, ar putea să-și anunțe candidatura la prezidențialele din România și ar avea timpul necesar să negocieze, astfel încât să fie asumat de un partid sau mai degrabă de o coaliție de partide, momentan în pană de jucători majori. Dacă însă Mircea Geoană pleacă la un anumit interval după data de 1 octombrie, timpul e care-l mai are la dispoziție pentru a se înscrie cu șanse de succes în cursa pentru Cotroceni este insuficient. Să punem pentru moment aceste considerente de o parte și să ne întoarcem la președintele Klaus Iohannis.
Ieri, într-una dintre rarele declarații de presă pe care le-a făcut în cariera sa de președinte - conferințele de presă sunt și mai rare, putându-le număra pe degete - a afirmat neîntrebat, pentru că nu a avut cine să-l întrebe, că nu intenționează să-și încheie înainte de termen mandatul de la Cotroceni. Un mandat care se termină în decembrie. Își poate imagina cineva o vacanță lungă de atâtea luni la nivelul conducerii NATO? Undeva există o neconcordanță. Dacă nu care cumva o minciună grosolană.
Să încercăm să peticim găurile din acest scenariu care ne-a fost prezentat. Stoltenberg pleacă la 1 octombrie. În mod normal, va exista un scurt interimat asigurat de secretarul general adjunct Mircea Geoană. Dar acest interimat nu se poate lungi ca un elastic până în decembrie, când constituțional expiră mandatul lui Klaus Iohannis. Pentru a înțelege ce se întâmplă, e bine să ne reamintim că, după ce primele comasate se pare că sunt ratate, mai urmează un rând de comasate, inspirate tot de la Cotroceni, comasarea alegerilor parlamentare cu, atenție, alegeri prezidențiale anticipate. Ar urma deci, conform acestui plan, ca viitorul președinte al României să fie ales anticipat, dar să nu-și poată prelua funcția decât în momentul în care actualul președinte renunță constituțional la poziția sa de la Cotroceni. Apare prin urmare o nouă fractură logică care trebuie peticită. Iar petecul este generalul cu patru stele Nicolae Ciucă. Klaus Iohannis ar urma să nu se țină de cuvânt, să nu-și ducă mandatul până la capăt, să demisioneze de îndată ce ar primi investitura de secretar general NATO, generalul cu patru stele urmând să-i preia locul la Cotroceni ca președinte interimar. Dacă mai e necesar să o spun, unul dintre rezultatele întregii combinații este că Mircea Geoană ar urma să fie blocat în tentativa sa de a candida. Pentru că, atenție, Geoană e greu de presupus, dacă nu cumva chiar imposibil, că va putea pleca de la conducerea NATO înaintea datei de 1 octombrie.
În aceste condiții, putem afla cu relativă precizie ceea e urmărește Klaus Iohannis. Ceea ce ascunde dincolo de perdeaua de minciuni. Propulsându-l pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă în poziția de președinte interimar al României, el încearcă din răsputeri, pe de-o parte, să elimine orice concurență la prezidențiale din direcția PSD și, pe de altă parte, să înlăture posibilitatea ca Mircea Geoană să poată să candideze ca independent, dar susținut de electoratele struțo-cămilei PSD-PNL.
Este un aranjament destul de sofisticat și poate prea sofisticat pentru a fi înghițit cu cârlig și undiță de către partenerii noștri NATO. Dar totuși, începând de ieri, de la ora 17.00, acest scenariu, în care un Pinocchio sau un Münchhausen încearcă să acceseze poziția de secretar general NATO și concomitent să aranjeze cum dorește campania prezidențială, a fost declanșat și urmează să îl vedem în toată desfășurarea sa în perioada următoare. În ritmul în care avansează lucrările costisitoarei vile din inima Capitalei, pe care Iohannis încă nu a solicitat-o oficial. Și care încă nu i-a fost oferită oficial.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
-
Cum vor sa-l blocheze pe Călin Georgescu: Ministrul Justiției anunță un val de dosare penale pe turul 1 al prezidențialelor
Val de dosare penale după anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut - influenţarea scrutinului, finanţarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu