ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Liviu Dragnea și statul paralel

Postat la: 13.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Discursul lui Liviu Dragnea dedicat Tineretului Social-Democrat a fost neinspirat și, drept urmare, neatractiv. Totuși, a existat un moment în care liderul PSD a reușit să stârnească o emoție autentică. Și, ca urmare, a fost aplaudat în mod spontan. Este scurtul episod în care Liviu Dragnea s-a referit la statul paralel, la "sistem", afirmând că refuză să facă parte din el. De ce aceste cuvinte au stârnit emoție? De ce a fost Dragnea aplaudat la scenă deschisă?

Una dintre marile probleme cu care se confruntă cel mai mare partid politic din România, membrii săi și electoratul său este așa-numitul stat paralel. Pe care, la un moment dat, Traian Băsescu l-a definit cum nu se poate mai bine. Creatorul statului paralel scăpat de sub control a spus că acesta a căpătat caracteristicile unui stat de tip mafiot. PSD-iștii și electoratul PSD nu acceptă în acest moment ca reprezentanții săi să facă parte din asemenea structuri ilegitime și neconstituționale de putere.

Avem de-a face cu un activ de partid și cu un electorat care au fost literalmente curentate de către acest stat paralel. Experiența recentă este traumatizantă. Să ne amintim că cele mai multe dosare penale construite printr-un mecanism de poliție politică, la comandă, au avut drept victime președinți de consilii județene, primari, consilieri și parlamentari PSD. Autorii acestor operațiuni, plutonul de execuție, nu a fost niciodată ușor de identificat. Aparent, adică la vedere, dosarele au fost instrumentate în general de către procurorii DNA și finalizate în instanțele de judecată cu ajutorul câmpului tactic. În toată perioada în care, oficial, a funcționat binomul SRI-DNA. În realitate însă, lucrurile au fost ceva mai complicate. Nu toate dosarele, chiar dacă ele au tranzitat prin "republica procurorilor", au avut ca punct de plecare centre constituținale sau neconstituționale de putere ostile PSD.

Care este originea celorlalte dosare penale concepute în baza unor acțiuni de poliție politică? Dacă inițiatorul nu a fost binomul SRI-DNA, atunci cine a fost? Și, iată, recent, am aflat un lucru despre care s-a vorbit mult prea puțin, astfel încât el încă nu a fost perceput la cuvenita amplitudine de către opinia publică. Nu a existat doar statul paralel la care s-au referit atât Traian Băsescu, cât și multe alte persoane care au sesizat derapaje grave ale democrației în România. A mai existat și încă mai există și un al doilea stat paralel. Construit chiar de căre reprezentanți de vârf ai PSD. Și al cărui rol a fost crearea unui instrument de luptă utilizat pentru avertizarea, pedepsirea sau chiar eliminarea unor fruntași ai partidului, care incomodau puterea centrală.

Despre germenii acestui stat paralel s-a vorbit pentru prima dată pe vremea lui Adrian Năstase. Să ne amintim că una dintre instrumentele faimoasei "baroniade" - operațiunea de cumințire a și chiar de curățare a baronilor locali PSD - fost declanșarea unor cercetări penale împotriva acelor lideri PSD, care nu se supuneau întru totul centrului. Care, având acces la resurse, se manifestau cu mult prea multă independență față de grupul restrâns al puterii construit la acea vreme în jurul lui Adrian Năstase. Nu sunt prea mulți cei care-și mai amintesc că la acea vreme strămoșul DNA de azi, respectiv Parchetul Național Anticorupție era condus de un domn pe nume Ioan Amarie. Acesta lucra la acea vreme mână în mână nu numai cu Adrian Năstase ci și cu Gabriel Oprea, la acea dată prefect al Capitalei.

În continuare, Gabriel Oprea a rămas cu nostalgia acestei structuri de forță, cu care făcea veritabile operații chirurgicale în mediul politic, chiar dacă, aparent, el nu a mai fost la butoane și chiar dacă la conducerea PNA, devenită apoi DNA, s-a aflat un alt personaj mai greu sau chiar imposibil de manipulat, Daniel Morar. Și ce-a făcut atunci domnul Oprea pentru a nu se lipsi de instrumentul dovedit atât de eficient în perioada baroniadei? A trecut cu arme și bagaje în tabăra învingătorului, încheind în acest sens o înțelegere scrisă între PSD-ul condus de Victor Ponta și propriul său partid, UNPR, care în bună măsură crescuse și se dezvoltase și dobândise acces la putere în baza unor dosare penale sau în baza unor informații din dosarele penale. Ei bine, Gabriel Oprea este cel care i-a pus în brațe lui Victor Ponta structura unui al doilea stat paralel.

Evident, nu a fost singurul dinte autorii acestuia. Acest al doilea stat paralel, creat prin hotărâri succesive de Guvern, începând din 2012, s-a numit "Grupul interministerial strategic" și l-a avut în fruntea lui pentru scurt timp pe Ioan Rus, iar apoi pe însuși Gabriel Oprea. Beneficiind de această structură, care cuprindea ofițeri din toate structurile de informații dar și reprezentanți ANAF, ai Ministerului de Interne și ai departamentului pentru prevenirea spălării banilor, Gabriel Oprea a devenit și prim-viceprim-ministru, responsabil de securitatea națională. În aceasă calitate, în scop de șantaj, sau chiar punitiv, el a acționat nu numai pentru a-și consolida și mări propriul partid, prin racolarea unor deputați și senatori vulnerabili, ci și în scopul de a-i lichida pe adversarii lui Victor Ponta din partid și din afara acestuia.

Chiar dacă opinia publică nu știe încă prea multe despre acest al doilea stat paralel, care a intrat într-o coliziune și apoi într-o luptă pe viață și pe moarte cu primul stat paralel, cel creat de Traian Băsescu și scăpat de sub control, activiștii PSD și, într-o oarecare măsură, chiar și simpatizanții acestui partid au simțit și au perceput ca atare pericolul. Când domnul Dragnea a afirmat în fața tineretului PSD că nu acceptă să facă parte din sistem, afirmația fost întâmpinată cu mult entuziasm, tocmai fiindcă PSD are o teamă legitimă de ambele state paralele și, atenție, mai ales de cel de-al doilea, conceput în mare măsură ca o poliție politică internă. Pentru că lovitura perfidă aplicată din interiorul propriei familii este percepută infinit mai dureros decât lovitura pusă la cale din exteriorul familei.

În ultima vreme, au apărut extrem de multe informații, care i-au dezamăgit literalmente pe pesediști. Ele l-au vizat în special pe Victor Ponta, care în mod cert și evident pentru toată lumea a jucat duplicitar. Și mă refer nu numai la Pactul de coabitare și la susținerea activă a Luarei Codruța Kovesi pentru șefia DNA. Dar s-a aflat despre Victor Ponta că, în mod frecvent, participa în epicentrul "sistemului ", pe care aparent îl condamna, la numeroase întâlniri de taină unde, în mod evident, se puneau la cale și execuții politice. Ori multe dintre aceste execuți politice îi vizau pe membrii marcanți ai propriului partid. De care Victor Ponta trebuia să scape din motive de rivalitate. Și, concomitent, a funcționat, iată, așa cum se dovedește și cel de-a doilea stat paralel, condus de Gabriel Oprea, care și el avea, între altele, aceeași misiune.

Recent, Victor Ponta, în stilul său caracteristic, a încercat și, în bună măsură a reușit, să transfere într-o altă direcție aceste reacții negative resimțite în interiorul PSD. Și astfel el a făcut dezvăluiri alarmante despre Liviu Dragnea, sugerând că, de fapt, și acesta făcea parte din epicentrul "sistemului". Vezi istoriile legate de ignatul porcului. Nu e de mirare că pesediștii aveau nevoie și așteptau să primească asigurări de la însuși Liviu Dragnea cum că, cel puțin în prezent, situația e diferită și că el, chiar dacă a făcut parte, nu mai face parte din "sistem". Sau din statul paralel. Sau din vreunul dintre cele două state paralele. Și de aici aplauzele spontane. Pe care eu le-am perceput ca un sentiment de ușurare declanșator al emoției colective.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE