Liviu Dragnea a pornit pe tobogan
Postat la: 06.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preşedintele PSD a căzut între două plăci tectonice care macină încă de la început al doilea Guvern. Mihai Tudose de Brăila şi Călin Popescu Tăriceanu. Nu este deloc exclus ca, în această combinaţie, ce-i poate fi fatală lui Dragnea, să intre decisiv şi distructiv şi preşedintele Klaus Iohannis.
Nu a fost şi nu este niciun fel de glumă. Proaspătul premier Mihai Tudose a declarat răspicat şi nu pe la colţul de stradă, ci cât se poate de public, faptul că pentru el programul de guvernare asumat de alianţa PSD plus ALDE şi aprobat de plenul Parlamentului nu este literă de lege. Dimpotrivă. Fiecare dintre măsurile contestate de unii sau de alţii ar putea fi simulată, iar dacă din această operaţiune reiese că efectele vor fi negative, măsura respectivă nu va fi implementată. Se va opune primul ministru. Iar ceilalţi membri ai echipei Executivului, inclusiv Secretarul General al Guvernului, care este omul cheie al lui Dragnea, nu vor mai putea face nimic. Cu alte cuvinte, faimosul program pe altarul căruia a fost jertfit Sorin Grindeanu, odată încăput pe mâna lui Mihai Tudose, nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Premierul declară astfel, calm şi ritos, că are o agendă proprie. În raport cu asemenea reacţie şi stupefiantă şi brutală, Liviu Dragnea rămâne paralizat. Are cu Mihai Tudose o întâlnire şi o dispută prelungită, la capătul căreia singurul rezultat este că ambii neagă public faptul că s-ar situa pe poziţii diametral opuse. Dar opinia publică nu mai poate fi păcălită.
Poziţia sau opoziţia fermă a lui Mihai Tudose complică extrem de mult situaţia la vârful PSD. Pentru că asupra lui Liviu Dragnea se dezlănţuie, la întreaga magnitudine, presiunile tuturor liderilor partidului, care s-au opus nominalizării lui Tudose. Ca să nu mai vorbim de reacţia celorlalţi candidaţi, care au fost puşi în situaţia ingrată de-a se preface că refuză funcţia de premier. În al doilea rând, acelaşi Liviu Dragnea este confruntat cu noile angajamente luate faţă de PSD dar şi faţă de populaţia României, în sensul îndeplinirii cu rigurozitate matematică a foii de parcurs reprezentate de programul de guvernare. Dacă Mihai Tudose mototoleşte o pagină sau alta, un capitol sau altul din programul de guvernare şi îl aruncă nonşalant la coşul de gunoi, afirmând că reprezintă o prostie, ce nu poate fi implementată sau care odată implementată are efecte negative, atunci se dărâmă ca un castel de nisip întregul raţionament în baza căruia Liviu Dragnea şi-a construit retorica politică. Autoritatea sa este, la rândul ei, aruncată la gunoi.
Dar PSD se află în alianţă cu ALDE şi şi-a asumat, prin programul de guvernare şi prin modul în care a structurat Guvernul, o serie de angajamente faţă de Călin Popescu Tăriceanu. O parte dintre aceste angajamente sunt astăzi, la rândul lor, călcate în picioare, atât de către Mihai Tudose cât şi de unii dintre noii membri ai Cabinetului. Am în vedere obligaţiuni de natură politică, ţinând de politica de dreapta promovată de ALDE, cum ar fi cele vizând impozitarea şi am de asemenea în vedere modul în care se creionează atribuţiile şi competenţele miniştrilor. Într-o încercare aproape coordonată şi, în orice caz, extrem de ostentativă de a prelua mai multă putere, unii membri ai cabinetului, încurajaţi în aceste sens aproape ostentativ de Mihai Tudose, transpiră pentru a prelua o parte dintre atribuţiile şi, până la urmă, din puterea de decizie a miniştrilor ALDE. Această operaţiune brutală din interiorul alianţei îl obligă pe Călin Popescu Tăriceanu să reacţioneze din ce în ce mai dur. În faţa cui? În faţa unui Liviu Dragnea din ce în ce mai fragilizat, prins într-o mişcare pe care nu o mai poate controla, a plăcilor tectonice din propriul partid.
Dacă tot ceea ce am afirmat mai sus se confirmă şi se pare că se confirmă, atunci nu poate fi sub nicio formă scoasă din discuţie intervenţia, în această ecuaţie complicată, a preşedintelui Klaus Iohannis. În calitatea acestuia de lider absolut al Opoziţiei. Preşedintele şi-a pregătit temeinic terenul. Atunci când a exploatat la maximum tensiunile din interiorul PSD, criza internă a acestui partid, care a generat noutatea absolută a auto-moţiunii de cenzură. A făcut-o prudent, neostentativ şi creând aparenţa că rămâne doar un simplu spectator. În realitate, toate motoarele aflate în subordinea instituţiei prezidenţiale au fost turate la maximum. Şi, la capătul acestei etape, cu ocazia investirii noului Guvern, Klaus Iohannis a punctat pentru prima dată strălucit, dacă mă gândesc la întreaga sa carieră politică, printr-un discurs concis, nimicitor la adresa PSD. De aceea, am convingerea că, în măsura în care se acutizează a doua criză din PSD, generată de al doilea premier şi Guvern al acestui partid, Klaus Iohannis va şti să lovească, poate chiar şi mortal. Liviu Dragnea, într-un asemena scenariu, nu mai poate rezista în funcţie. Îşi va pierde definitiv poziţia de lider absolut al celui mai mare partid din România. Dar nici PSD nu va mai rezista într-o formulă de conducere a societăţii româneşti. Cu alte cuvinte, ar putea să piardă coroniţa pe care a primit-o de la alegători.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu