Lecție venețiană pentru agroturismul românesc
Postat la: 11.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După 1990, agroturismul a explodat în țara noastră. Tot mai mulți români, dar și străini, au fost atrași de pitorescul satelor românești, și în special de bucătăria românească tradițională. Vroiau să trăiască în mijlocul naturii și să mănânce ca la mama acasă, adică totul să fie pregătit din ceea ce creștea și cultiva omul de la țară în gospodăria sa.
Așa a apărut conceptul de vacanțe la țară și implicit a început să se dezvolte agroturismul. Astfel, în statele românești, in special în cele din zona Brașovului și a Maramureșului, au apârut o mulțime de pensiuni care mai de care mai luxoase. Omul de la oraș a prins gustul vacanțelor la țară. Construcția vilelor și pensiunilor a explodat. Satul românesc a devenit oraș. S-a urbanizat excesiv. Casa bunicilor și mâncarea ca la mama acasă a devenit o amintire. Au apărut hoteluri, moteluri și pensiuni de lux, dar și restaurante de fițe și supermarketuri.
Atmosfera pitorească și boemă a dispărut.Banul devenise stăpânul locului. Primarii sunt disperați după bani și n-au niciun interes să conserve tradițiile și arhitectura locală. Așa au apărut șaormerii, bazare chinezești și supermarketuri în buricul satului. Vezi cazul Branului. Recent, un important oraş din Europa Occidentală și totodată una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din lume, a luat o decizie fără precedent. Autoritâțile locale din Veneția au decis să interzică toate șaormeriile chiar cu riscul de a pierde mulţi dintre turişti.
De ce s-a ajuns la o asemenea hotărâre? Decizia autorităților venețiene urmărește păstararea aerului romantic și boem al orașului atât de apreciat de turiști Prin această măsură, autoritățile locale și-au propus să "conserve decorul și traditiile" Veneției. În acest sens, oficialii locali au legiferat, recent, un proiect în care sunt stipulate clar sortimentele produselor alimentare care se pot comercializa, interzicându-se funcționarea șaormeriilor și vinderea mâncării stradale. Actuala lege permite comercianților să vândă numai felii de pizza, fără să li se dea voie să vândă o pizza întreagă. În plus, excepție de la regulă va face un sortiment de înghețată care este considerată a fi un deliciu tradițional.
"Ne dorim să punem frână acelor tipuri de activități care nu sunt compatibile cu conservarea și dezoltarea patrimoniului cultural al Veneției", au justificat oficialii italieni întroducerea aceste măsuri. Totodată, oficalii italieni atrag atenția că nu se vor impotrivi turiștilor care aleg să mânânce alimente de tip fast-food, întrucât măsura se adresează numai comercianților. "Problema este că într-un oraș turistic ca al nostru există riscul foarte mare de a ne pierde identitatea. Avem foarte multe produse locale pe care trebuie să le promovâm și care s-ar potrivi mult mai bine spiritului acestui oraș", au justificat decizia autoritățile venețiene. În plus, autoritățile locale și-au propus să creeze câteva spații verzi, unde turiștii pot lua picnicul. Măsura de interzicere a mâncării tip fast-food nu este nu este unică în Italia, și nu numai Veneția a recurs la o astfel de reglementare.
De pildă, anul trecut, în Verona, autoritățile locale s-au opus deschiderii unor noi șaormerii, în timp ce în Florența este interzisă comercializarea "mâncărurilor străine", iar restaurantele se văd nevoite ca preparatele pe care le gătesc să conțină peste 70% din produse locale. Dacă în Veneția, Verona și Florența s-au putut lua măsuri pentru conservarea identității și arhitecturii locale tradiționale, de ce nu s-ar lua și la noi asemenea măsuri, măcar doar pentru a stopa urbanizare haotică și chicioasă a satului românesc?
Ion Teleanu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu