ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Lecția maghiară de repatriere

Postat la: 17.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La începutul anului 1990, România avea 23,2 milioane de locuitori, iar acum populaţia țării este sub 20 de milioane. Emigrare masivă, forţată de slăbirea rapidă şi dramatică a economiei naţionale şi de existenţa unei sărăcii care se accentuează de la an, îmbinată cu exodul creierelor - medici, ingineri, informaticieni, cercetători, specialişti din toate domeniile, a făcut ca acum România să fie o țară cu populație îmbătrânită.

De cei de afară, majoritatea forțațî să plece de pauperizarea din țară, ne aducem aminte doar de sărbători, când, copleșiți de dorul meleagurilor natale, ei se întorc la locurile copilăriei, la casa părintească și la viața din România. "Ubi bene, ibi patria" - Unde este bine, acolo este patria - spunea poetul roman Marcus Pacuvius (220-130 î.Hr.), citat de Cicero în Cartea a V-a din "Tusculanae Disputationes", anul 45 î.Hr. Acest dicton latin, parafrazat sub formula "Ubi panis, ibi patria!" - Unde este pâine, este patria, a fost declarat deviza emigranţilor de pretutindeni, de scriitorul J.Hector St.John de Crevecoeur, în cartea sa "Letters from an American farmer", publicată la Londra, în anul 1782.

Din păcate, pentru peste 3.000.000 de români, patria lor a ajuns să fie străinătatea. De ei își aduc aminte politicieni doar la alegeri, când votul contează. Numai vorbe, promisiuni și garaară politică. Nimeni nu a făcut ceva concret și corent pentru ca ei să se întoarcă acasă. În schimb, Ungaria predă de câțiva ani României și Europei o lecție deschisă de repatriere a conaționalilor cu rezultate cuantificate în timp. Autoritățile de la Budapesta au inițiat un program prin care încearcă să-și convingă proprii cetățeni să revină în țară din statele din vestul Europei. Astfel, guvernul maghiar a elaborat un sistem de subvenţii pentru construcţia de locuinţe, în scopul încurajării cetăţenilor ungari care lucrează în străinătate să revină în ţară.

Un oficial guvernamental a explicat că cetăţenii ungari vor trebui să demonstreze că au lucrat legal în străinătate în ultimele şase luni şi că au plătit contribuţii la asigurări medicale în ultimele 24 de luni. Dacă se vor restabili în Ungaria, ei vor primi o indemnizaţie de zece milioane de forinţi, adică circa 32.000 de euro. De o subvenţie egală vor beneficia şi cuplurile care au trei copii şi doresc să achiziţioneze o locuinţă. Familiile din Ungaria care au un singur copil vor beneficia de o primă în valoare de 600.000 de forinţi (2.000 de euro) pentru cumpărarea unei case, iar cele cu doi copii vor fi îndreptăţite la 2,6 milioane (8.300 de euro). În Ungaria s-a putut, în România încă se mai caută soluții miraculoase de reîntoarcere în țară!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE