Leagănul fotbalului european a ajuns deșert!
Postat la: 23.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Poate că niciodată în istoria cupelor mondiale de fotbal nu s-a discutat atât de mult despre evenimentele extrasportive, precum cele de la ediția din Qatar. Teme parazitare compun agenda media. Un editorial din The New York Times ne surprinde. Vorbește despre Europa de Est, ca fiind leagănul fotbalului european, acum, ajuns deșert, cu o mică excepție: Ungaria.
Este pentru prima oară în istoria de aproape o sută de ani a World Cup, când nu rezultatele sunt comentate, evoluțiile jucătorilor, topurile marcatorilor, ci criteriile ideologice ale competiției. Ba că sheicul e mic și bondoc. Prea bogat pentru ideologia stângistă a lumii, ce-și zice liberală. Lumea civilizată se căinează că regimul său e nedemocratic. Păi, în 2010, când șeikul a convins comisia FIFA nu era nefrecventabil sau atunci ideologia nu era atât de încremenită în proiect? Oricum, căderea în genunchi a naționalei Angliei, înaintea meciurilor, în semn de pioșenie față de BLM, pare o înfrângere doctrinară.
Așa cum relatează Daria Gușă, din capitala fotbalului modern, Londra, BBC a tras țeapa la deschidere, prezentând doar exchibiționismele elgibitiste ale președintelui FIFA. Presa mainstream, bolnavă de corectitudine politică sau prea îndopată de ideologia toxică a noului mileniu, discută despre cum mâțele și câinii n-au voie pe arenele de fotbal, un miracol arhitectonic. Lumea occidentală vorbește mai mult despre interdicția persoanelor de același sex de a-și face tandrețuri în public, a interzicerii adulterului și a drepturilor de a critica prevederile Coranului, decât despre evoluția măiestuasă a Zeului Fotbalului.
O jurnalistă de la CNBS se declară frustrată că mesajul inițial al competiției „One Love", de protejare a cuplurilor LGBT, a fost schimbat de către FIFA în "no discrimination." Refuzăm, să le mai ascultăm aberațiile și să le mai citim narativurile dictate de autobaza Noii Ordini Mondiale! Revenind la supriza din The New York Times, o analiză despre decăderea leagănului fotbalului european. Autorul este nimeni altul decât Jonathan Wilson, cel care a scris o carte despre cum epoca de aur a fotbalului maghiar a modelat jocul modern.
În editorialul său, își mai amintește despre strălucirea naționalelor Bulgariei și României de la ediția din 1994. Doar că acum constată că fotbalul din cele două țări s-a deșertificat. Puternic influențat de "Rapsodia maghiară," comentatorul american vorbește despre influența antrenorilor maghiari de după Cupa Mondială din Uruguay, uitând să amintească faptul că naționala României, condusă de Aurel Rădulescu, a fost singura reprezentativă europeană. Și acum mai rezonează pe Centenario, trosnitura care i-a rupt piciorul lui Adalbert Steiner de la "Chinezu Timișoara", rămas în teren, până la finalul meciului.
Wilson susține că în lumea occidentală există o teorie potrivit căreia: orice câștigătoare a vreunei cupe mondiale, după ediția din Uruguay, își leagă numele de vreun antrenor maghiar. După triumful Ungariei comuniste, a inegalabilului Ferenc Puskás, din anii '56 - ‘58, centrul fotbalului est-european s-a mutat în Uniunea Sovietică, mai susține Wilson. "Moscovitul Victor Maslov a pus bazele fotbalului total la Dinamo Kiev." L-a urmat Valeri Lobanovski, "un matematician iscusit," care a întregit opera, ducând Dinamo Kiev în două finale ale cupelor europene și conducând Uniunea Sovietică pe locul secund la Campionatul European de fotbal, din 1988.
Toate succesele s-au prăbușit după căderea comunismului, conchide Wilson. "Cei mai talentați jucători și antrenori au plecat - iar finanțarea de stat - care susținea majoritatea cluburilor și academiilor - a fost sistată". Deși scrie într-un cotidian progresist, mare susținător al luptei ucrainienilor împotriva rușilor, autorul nu se sfiește să tușeze: fotbalul modern s-a născut în Uniunea Sovietică, amintind de Lobanonski. "Tehnica de pressing, inventată de de Viktor Maslov, un antrenor rus care s-a bucurat de un mare succes la Torpedo Moscova și Dinamo Kiev, a dus la modernizarea fotbalului european," mai zice comentatorul.
La Cupa Mondială din Qatar, de anul acesta, doar trei dintre cele trezeci și două de team-uri europene sunt din fostul bloc comunist, în timp ce aniversăm 23 de ani de când o echipă de club din regiune a ajuns ultima oară în semifinala Ligii Campionilor. "Ungaria a cunoscut o mini-renaștere recentă, datorită unei serii de scutiri de taxe pe care Viktor Orban, un mare fan al fotbalului, le-a oferit cluburilor", explică Jonathan Wilson. "Cu mici investiții este posibilă o oarecare performanță, cel puțin la nivel național", mai spune editorialistul The New York Times. El se referă la Legea TAO din Ungaria, de scutire de impozite a companiilor care sponsorizează patru sporturi de interes național, printre care și fotbalul.
Deși am prezentat Legea mai multor miniștri ai sporturilor, nici Eduard Novac nu o promovează. Fără bani, mai comentează editorialistul, fotbalul din Bulgaria și România, țări care au strălucit la Cupa Mondială din 1994, a ajuns zonă de deșert. Trebuie să amintim că în Qatar sunt prezente doar trei echipe din Europa de Est: Polonia, Serbia și Croația. Fotbalul din regiune poate spune povestea căderii și decăderii de la leagănul sportului cu balonul rotund, la dezastrul produs de puterea politică și economică, definitoriu pentru destinul sportiv, reprezintă concluzia editorialistului american.
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu