Laura Codruța Kovesi, la un capăt de drum
Postat la: 15.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Avem numeroase semnale că se va trage cortina peste o lungă etapă din istoria Direcției Naționale Anticorupție. Sunt indicii temeinice, ca să mă exprim în limbajul procurorilor, că domnul Tudorel Toader va solicita demiterea doamnei Laura Codruța Kovesi. Din această perspectivă, întreaga societate românească este extrem de tensionată. Și, inevitabil, există din toate direcțiile opinii controversate sau chiar scandaloase.
De pildă, cu numai o zi în urmă, șefa DNA a organizat o amplă conferință de presă. Scopul fiind cât se poate de transparent. De imagine. Șefa DNA a simțit realmente nevoia să treacă de câteva ori cu fierul de călcat peste imaginea ei extrem de mototolită în ultima vreme. Dacă a reușit sau nu, din nou răspunsul poate stârni controverse. Cu certitudine însă, ea ne-a arătat că, parțial cel puțin, trăiește într-o lume paralelă. Într-un univers ireal. Și partea mai interesantă e că, așa cum se exprimă, ea lasă impresia că este convinsă de contrariu.
Sunt suficiente, pentru a demonstra afirmația de mai sus, doar două exemple. Răspunzând unor întrebări, Laura Codruța Kovesi a contestat vehement că ar fi criticat Curtea Constituțională a României. În al doilea rând, a afirmat cât se poate de clar că înregistrarea din ședința cu procurorii este un fals, iar vocea pe care a auzit-o o țară întreagă nu îi aparține. Ambele situații sunt însă rezolvate definitiv de către CSM. Consiliul Superior al Magistraturii și nu altcineva a cercetat-o pe Laura Codruța Kovesi și a constatat că șefa DNA a criticat Curtea Constituțională și a contestat deciziile acesteia, exprimându-și, citez, „opinii nepotrivite" față de această instituție. Tot CSM i-a solicitat Inspecției Judiciare să o cerceteze pe Laura Codruța Kovesi pentru afirmațiile făcute în ședința cu procurorii și cuprinse în înregistrarea dată publicității, apreciind astfel autenticitatea probei.
Dar nu numai doamna Laura Codruța Kovesi trăiește într-o lume a ei, paralelă și diferită în același timp de lumea reală. Dacă opinia publică o fi observat, președintele PNL, domnul Ludovic Orban, a făcut o declarație cu dublă bătaie. Pe de-o parte sa exprimat în sensul că doamna Laura Codruța Kovesi nu trebuie demisă din funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, iar pe de altă parte i-a cerut rituos președintelui Klaus Iohannis să respăingă această solicitare în eventualitatea în care ea va fi formulată oficial de către ministrul Justiției. Și domnul Ludovic Orban trăiește într-o realitate paralelă.
Și iată de ce: e important de semnalat că niciun alt lider de partid nu a solicitat până în prezent nici demiterea și nici păstrarea în funcție a doamnei Laura Codruța Kovesi. Chiar și șefii celor două Camere ale Parlamentului, în calitatea pe care o au, s-au abținut să facă afirmații într-un sens sau altul. De ce? Din simplul motiv că, deși este firească preocuparea partidelor politice și Parlamentului pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, pentru domnia legii și pentru o Justiție performantă, niciunul dintre ei nu are dreptul să calce linia roșie și să decidă ceea ce este exclusiv apanajul președintelui României. Oare domnul Orban nu știe 1). Că doar președintele României o poate demite sau nu pe doamna Laura Codruța Kovesi?; 2) Că numai ministrul Justiției poate sau nu să solicite o asemenea demitere? ; 3) Că numai CSM, ca instituție, se poate pronunța în legătură cu activitatea rea sau bună a DNA instituție păstorită de Laura Codruța Kovesi, iar această opinie, singura autorizată, este doar consultativă? Domnul Ludovic Orban ca persoană fizică poate să-și exprime orice opinie și să ceară chiar și luna de pe cer. Nu însă în calitate de lider al unui partid politic.
În ceea ce-l privește pe domnul Tudorel Toader, acesta afirmă, încă din iarna anului trecut că, în baza raportului Inspecției Judiciare și a propriilor investigații, a întocmit la rândul său un document cu o concluzie fermă în privința doamnei Laura Codruța Kovesi. A făcut în mai multe rânduri precizarea, încă de anul trecut, că opinia sa e clară, e fermă și e luată, singurul lucru rămas în suspans fiind momentul în care va fi comunicată președintelui României și comunicată public. Făcând acestă precizare, ministrul Justiției a semnalat că ține cont și de un alt element, numit oportunitate, atunci când alege momentul în care își comunică decizia. A crezut că este oportun să o facă în ultima zi de lucru a anului trecut, dar se pare că s-a înșelat și iată că nici până în acest moment încă nu s-a pronunțat. Toată lumea așteaptă să o facă azi.
În mod ciudat se discută intens asupra scenariului conform căruia domul Tudorel Toader ar urma să se pronunțe asupra carierei șefei DNA într-o conferință de presă mult așteptată. Cred că și aceasă ipoteză ține tot de o lume paralelă. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu. Conform Constituției, dacă ministrul de Justiție ia o decizie vizând solicitarea demiterii doamnei Laura Codruța Kovesi, aceasă decizie este firesc ca mai întâi să-i fie prezentată Consiliului Superior al Magistraturii. Apoi, cu un verdict CSM de aprobare sau de respingere, care este facultativ, solicitarea trebuie să ajungă pe masa președintelui României. Care urmează să se pronunțe independent de opiniile domnului Ludovic Orban. Cred că ar fi o lipsă elementară de politețe și o răsturnare a procedurilor firești dacă, înainte de a cere demiterea doamnei Laura Codruța Kovesi, domnul Tudorel Toader ar face o șezătoare cu jurnaliștii.
Rostul unei conferințe de presă ar fi doar acela de a explica opiniei publice de ce, cu toată presiunea existentă, el decide totuși să nu solicite demiterea șefului DNA. Este singurul scenariu în care ministrul Justiției s-ar putea pronunța public înainte de a informa CSM-ul și pe președintele Klaus Iohannis. Prin urmare, cine își dorește ca lucrurile să înceapă astăzi printr-o conferință de presă, își dorește instinctiv ca doamna Laura Codruța Kovesi să nu fie demisă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu