La ce e bună evaluarea?
Postat la: 31.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu o frecvență cel puțin suspectă, atât premierul, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, cât și președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbesc despre evaluare. Despre necesitatea evaluării miniștrilor. Tocmai acum, când, conform „rotativei", aceștia vor trebui schimbați. Cui și în ce scop i-ar mai putea folosi o asemenea evaluare?
Conform celor doi corifei ai politicii de la București, Nicu și Marcel, o asemenea evaluare trebuie să aibă în vedere performanțele și respectiv contraperformanțele membrilor Guvernului în materie de accesare a fondurilor acordate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență aprobat de Uniunea Europeană. Dacă așa stau lucrurile, dacă acesta va fi cu adevărat criteriul de performanță, atunci nu mai este necesară nicio evaluare. Întregul Guvern cade cu brio la acest examen. De sus până jos. Pentru că cele câteva miliarde de euro puse până în prezent la dispoziția României, reprezentând mai puțin de 10% din banii promiși, zac neutilizați în Trezoreria Băncii Naționale a României. Practic, în total, nu au putut fi folosite decât circa 200 de milioane de euro. Ce înseamnă asta?
Înseamnă că niciun minister nu a fost capabil să elaboreze un plan cât de cât coerent pentru utilizarea banilor europeni. Mai pe românește, deși au fost vehiculate fel de fel de proiecte la televizor, din vârful buzelor, concret ele nu există. În absența acestora, nu poate fi cheltuit niciun euro. La acest capitol, performanța guvernanților este zero. Pe cine ar urma să evalueze Nicolae Ciucă? Ar trebui să înceapă prin a se evalua pe el însuși. Dacă Guvernul pe care l-a condus și îl mai conduce încă două luni are performanță zero sau apropiată de zero legată de PNRR și dacă acesta este singurul criteriu de evaluare, atunci și în dreptul numelui său trebuie trecut din capul locului un zero barat. Și Marcel Ciolacu, domnia sa ce dorește să evalueze legat de PNRR? Să evalueze contraperformanțele și incompetența miniștrilor pe care i-a desemnat în Guvernul Ciucă? Pentru a face acest lucru nu este necesar nici cel mai mic efort. Pentru că nici miniștrii social-democrați nu au performat în vreun fel.
Poate că ar fi mai interesant să fie evaluați consultanții. Adică acele firme de casă care au încasat o căruță de bani din banii europeni, fie promiși României cu dobândă, fie granturi, pentru a elabora vezi Doamne proiectele care acum aflăm că lipsesc cu desăvârșire.
În curând ne vom trezi cu un nou Guvern, cu noi speranțe, cu noi promisiuni transformate în angajamente și finalizate prin aceleași eșecuri. Va fi probabil Guvernul Marcel, succesorul Guvernului Nicu. Domnul Marcel Ciolacu afirmă cât se poate de răspicat că refuză să-i tragă din pălărie pe viitorii minștri. Îi va alege în baza unor criterii de performanță. Despre ce performanță vorbește? Dacă „rotativa" se face conform protocolului, atunci niciun demnitar nu va mai rămâne în poziția pe care o deține în prezent. Se schimbă toți miniștrii. Pur și simplu. Ar fi absurd să-l iei pe Grindeanu de la Transporturi, unde a avut o performanță zero, și să-l pui, să spunem, la Justiție. În locul lui Predoiu, care și el a avut o performanță zero. Sau mai bine zis o performanță negativă.
Aceste discuții interminabile privind așa-zisele criterii de performanță sunt numai bune de adormit vigilența opiniei publice. Este însă posibil ca în spatele acestor angajamente privind evaluarea miniștrilor să se ascundă o șmecherie. Adică intenția de a păstra o serie de miniștri pe funcțiile deținute. Cum va fi însă posibil ca, în cazul acestora, evaluarea să devină pozitivă, atâta timp cât practic nu există niciun ministru care să fi performat conform criteriilor prezentate opiniei publice?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu