Kovesi s-a dus, dar ceața persistă
Postat la: 09.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Era previzibil. Președintele Klaus Iohannis nu mai putea trage de timp. Riscul suspendării și demiterii sale ,pentru încălcarea gravă a Constituției, era iminent. Și astfel, iată, s-a ajuns la revocarea doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție. Ceața însă persistă la București și în restul României. Problemele reale sunt foarte departe de o rezolvare. Pentru că, după cum se poate observa cu ochiul liber, nu prea există rațiuni morale care stau la baza unor decizii. Ci doar calcule politice.
Examenul pe care ar trebui să-l dea România legat de revocarea doamnei Kovesi dar și de încălcarea de către președinte a Constituției, a fost în primul și în primul rând de natură morală. La acest capitol, aproape nimeni nu a obținut o notă de trecere. Pentru că cele mai multe calcule ale principalilor actori au fost exclusiv de natură politică. Iar principiile și morala nu au contat.
Astăzi sunt destul de mulți experții de strategie și istorie militară care susțin cu argumente pertinente că România, dacă nu s-ar fi conformat și nu ar fi cedat Ardealul Ungariei și dacă s-ar fi arătat decisă să lupte, ar fi avut câștig de cauză. Ungaria hortistă nu avea o armată superioară Armatei Române. Și nici nu dispunea de un potențial economic de natură să-i asigure victoria în eventuaitatea unui război. Iar Germania a blufat. Dacă România ar fi spus „nu", este greu de presupus că Hitler ar fi preferat să ne ocupe cu forța de dragul Ungariei, transformându-ne din capul locului în inamici. Am pierdut Ardealul fără luptă. Fără să tragem un singur glonț. Și, în scurt timp, am pierdut și Basarabia și Bucovina. În urma unui ultimatum sovietic. Tot fără luptă. Deși armata noastră din Est era la acea dată superioară armatei sovietice dizlocate la granița cu România.
România a fost sfârtecată fără luptă pur și simplu pentru că cei care au condus statul român la acea dată au fost oameni lipsiți de onoare. Ei nu au luat în calcul niciun moment măcar criterul moral. S-au gândit doar la oportunități politice de moment. Și au jucat prost până și această carte.
Am dat cele două exemple din istoria recentă și umilitoare a României pentru a mă face mai bine înțeles. De fapt, haideți să analizăm la rece modul în care au reacționat în raport cu această criză politică principalii protagoniști. Dintr-o parte și din alta, dar și din rândul galeriilor, nu am auzit altceva în această lună decât calcule politice. PSD plus ALDE au construit numeroase scenarii, pentru a anticipa ce se poate pierde și ce se poate câștiga în plan politic din suspendarea și referendumul de demitere al președintelui cu un an înaintea alegerilor și la fel a procedat și Klaus Iohannis, a cărui primă grijă a fost să vadă cum se poate conforma în cele din urmă deciziei CCR, fără a pierde nimic sau aproape nimic din propriul electoat. Cât de des ați auzit vorbindu-se despre moralitate? Despre necesitatea de a apăra Constituția, care a fost încălcată cu orice preț, inclusiv, la nevoie, cu cele mai ridicate costuri în plan politic? Au prevalat doar scenariile care, ignorând criteriul moral al apărării cu orice preț a Legii Fundamentale, au făcut recurs doar la efectele imediate de natură politică în cazul lui Iohannis, generate de revocarea sau refuzul revocării doamnei Kovesi, iar în cazul majorității parlamentare, de suspendarea sau non-suspendarea președintelui, ca urmare a faptului că acesta a încălcat Constituția și ca semnal că Legea Fundamentală trebuie apărată cu orice preț.
Atâta timp cât nu operăm nici în cele mai importante momente, cum a fost această criză politică tocmai încheiată, cu criterii de natură morală, ceața va perisista în România. Atunci, am pierdut teritorii fără să ne împotrivim, fără să tragem un singur glonț, fără să ne sacrificăm viețile. Acum, tocmai am căzut din nou la un important examen al istoriei, pentru că nimeni nu a fost dispus să pună pe primul plan criteriul moral.
Kovesi se duce. Rămân în schimb problemele. În tot acest interval de timp, nici DNA nici celelalte două Parchete nu s-au restructurat. Se pare că și blestematele protocoale sunt încă vii. Metehnele instituțiilor de forță, dar și ale oamenilor politici, au rămas neschimbate. Nimeni nu a învățat nimic din modul în care a fost generată și s-a derulat această gravă criză politică. Și unii și alții sunt exclusiv cu ochii la viitoarele alegeri. Unii vor să păsteze puterea cu orice preț, indiferent dacă prețul este sau nu moral, iar alții vor să-i doboare pe primii și să le ia locul tot cu orice preț.
DNA după Kovesi va fi tot DNA. Parchetele după acest episod absolut scandalos vor lucra la fel ca și până acum. Iar bătălia politică se va duce în continuare cu și mai multă înverșunare și niciodată ea nu se va desfășura în plan moral. Nimic nu se va schimba până când nu vor știm să alegerm și să punem la conducere adevărați bărbați de stat.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu