Klaus Iohannis s-a fentat. Va încerca din nou?
Postat la: 03.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dacă scenariul declanșării emoției colective, prin intermediul Zilei Naționale a României, a fost real sau doar o succesiune de gafe incredibile săvârșite de președintele Klaus Iohannis, nu avem de unde să știm. Plasându-ne în prima ipoteză, am putea spune că a eșuat lamentabil. Dacă luăm în calcul cea de-a doua ipoteză, atunci e de rău. Pentru că ne putem aștepta și la alte gafe, cu consecințe incomparabil mai dramatice.
Cert este că liderii opoziției - PSD, ALDE și PRU - nu s-au lăsat provocați. Au răspuns cu înțelepciune și cu demnitate provocării, intenționate sau neintenționate, generată de președintele Klaus Iohannis. Care este consecință? Dacă, în acest moment, s-ar face măsurători exacte, s-ar putea constata că, în doar câteva zile, opoziția a avut de câștigat. Agentul electoral al opoziției s-a dovedit a fi chiar președintele Klaus Iohannis. Și, evident, a contat și modul inteligent în care această opoziție a reușit să transforme o lovitură pe care a primit-o într-o victorie de imagine.
Au mai rămas nouă zile până la alegeri. Există un termen optim în care o emoție colectivă își poate produce efectele. Va amintiți? Un om căruia i se pot reproșa extrem de multe, mai puțin că nu ar fi un mare strateg al campaniilor electorale, fostul președinte, Traian Băsescu, a făcut o afirmație pe cât de surprinzătoare, pe atât de adevărată, referitoare la efectele uriașului scandal politic generat de dezvăluirea faptului că a lovit un copil în campania electorală. El a spus că această dezvăluire a venit prea devreme. Că, dacă s-ar fi produs cu doar câteva zile înainte de alegeri, ar fi fost pierdut. Bomba nu ar mai fi putut fi dezamorsată. Efectul scandalului nu ar mai fi putut fi atenuat. Așa e! Dar să revenim. Mai sunt doar nouă zile.
Președintele Klaus Iohannis a făcut și el o afirmație la fel de adevărată. Cum că alegerile se câștiga printr-o mare emoție colectivă. Se înțelege că beneficiarul este cel care o declanșează și o gestionează cu înțelepciune. În cazul său, emoția colectivă a fost generată de faptul că, în primul tur de scrutin, foarte mulți români din Diaspora nu au mai avut posibilitatea să voteze. S-a declanșat o stare de legitimă nemulțumire care, în următoarele zile, s-a propagat de la alegătorii reali sau virtuali din Diaspora către bazinele electorale din România, prin intermediul rețelelor sociale sau al telefoanelor. Unda de șoc a emoției colective s-a declanșat și și-a produs efectele abia cu câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin, când o uriașă masă de cetățeni, care altfel nu ar fi votat, a decis că PSD și respectiv Victor Ponta trebuiesc sancționați. Când au votat, au considerat că, în felul acesta, apără democrația grav afectată. Iar votul acesta a făcut diferența. Așa a câștigat Klaus Iohannis.
Iar acum, ar dori să câștige la fel. Chiar acum, el își joacă cel de-al doilea mandat. Dacă obține, în jurul PNL, un număr suficient de mare de voturi, poate face combinațiile necesare construcției unui guvern în jurul lui Dacian Cioloș. Teoretic, acest guvern, în următorii trei ani, ar putea contribui decisiv la creșterea popularității președintelui. Dacă, însă, Klaus Iohannis nu poate declanșa o mare emoție colectivă pe care să o și gestioneze în beneficiul său în următoarele două trei zile, atunci PNL pierde alegerile. Guvernul Cioloș nu va putea fi instalat. Alina Gorghiu demisionează, iar la vârful PNL începe o luptă pentru putere care va cutremura bază. Inevitabil, va exista "o noapte a cuțitelor lungi".
Mai trebuie spus că economia României merge pe o sârmă din ce în ce mai subțire. An de an, există o creștere economică, dar, an de an, există și o creștere a nivelului sărăciei. Această situație paradoxală și unică în peisajul european are o singură cauza: raportul copleșitor între investiția externă și investiția internă, care face ca firmele românești, anchetate și arestate din toate pozițiile, să dețină doar 20% din capital și să aducă, în schimb, 80% din veniturile de la buget. Admițând că va câștiga Klaus Iohannis și că Cioloș va fi numit premier, dacă președintele și noul guvern nu schimbă radical această stare de lucruri, România se va duce, în mare viteză, la vale în următorii doi, trei ani. Sau, ca să nu se ducă, va trebui să recurgă, din nou, la sancționarea nemiloasă a propriilor cetățeni. Așa că nici măcar o victorie în aceste alegeri a lui Klaus Iohannis nu-i garantează al doilea mandat. În schimb, o înfrângere îl poate scoate, încă de pe acum, din joc. De aici, și încrâncenarea pe care o putem observa în aceste ultime zile.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu