Judecarea lui Putin. La Judecata de Apoi!
Postat la: 13.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
A devenit un subiect de bășcălie anunțul făcut de Parchetul General, conform căruia procurorii noștri strâng probe privind crimele de război din Ucraina săvârșite de militarii Federației Ruse. Și, ca să nu ne ascundem după degete, crime ordonate de Vladimir Putin. Și se speculează mult pe marginea acestui subiect. Cum adică? Va fi Putin anchetat și condamnat în baza unor rechizitorii elaborate la București?
Sub acest aspect, anchetarea și condamnarea lui Putin la București se va transforma fără doar și poate în Judecata de Apoi. Sunt jurnaliști care își pun întrebarea cum va decurge anchetarea corectă a acestuia, în absența unui interogatriu și a unor declarații - mai întâi de martor într-o cauză in rem, apoi de suspect, și în final de învinuit. Vor trimite procurorii de la București duba cu mascați la Kremlin pentru a-l ridica pe Vladimir Putin și a-l aduce la audieri? În România Liberă, cunoscutul jurnalist Marius Ghilezan sugerează ironic acest lucru. Iosefina Pascal e mai categorică. Mai tranșantă. Ea crede că dacă Putin va descinde la audieri la București, o va face cu Armata Federației Ruse. Ei bine, aș putea și eu să mă țin de glume pe această temă. Totuși, îmi pun întrebarea dacă nu care cumva, cel puțin până la un punct, decizia Parchetului General este realistă.
Prin România au tranzitat și tranzitează în continuare numeroși refugiați. Unii dintre aceștia au rămas temporar la noi și sunt ajutați să supraviețuiască de către statul român, cu sau fără fondurile puse la dispoziție de UE. Cei mai mulți refugiați vin din zonele puternic lovite de război. Din localități despre care presa internațională, și nu numai, relatează că s-au săvârșit numeroase atrocități. Prezumtive crime de război. Crime individuale sau crime făcute la comandă. Mi se pare firesc, în aceste condiții, ca procurorii din România să se alăture investigatorilor din lumea întreagă și să încerce să procure și să furnizeze mai departe diferite probe care, ulterior, ar putea contura existența crimelor de război și ar putea sta la baza unei dezbateri într-un tribunal internațional. Realist vorbind, și renunțând la orice tentație de a fi ironic, cred că asta au în intenție reprezentanții Parchetului General.
Dar ce se întâmplă după procurarea acestor probe? Pot presupune că, dacă în final ele sunt îndreptate împotriva unor militari care au săvârșit atrocități pentru că așa au vrut ei, aceștia, la limită, ar putea fi dați în urmărire generală în întreaga lume și, în măsura în care ar fi capturați, ar putea fi judecați și condamnați de instanțe internaționale. Este însă destul de greu de presupus că se va întâmpla vreodată așa ceva. Cât îl privește pe Vladimir Putin, ipoteza judecării și condamnării acestuia este pur și simplu văzduhistă.
Pentru cei puternici nu există asemenea instanțe internaționale de judecată. Și acum, fără să insinuez nimic, mă refer strict la membrii Consiliului de Securitate ONU. Niciun reprezentant al vreunui stat mebru în Consiliul de Securitate nu poate fi anchetat, judecat și condamnat prin simplul motiv că acolo deciziile se iau în unanimitate. Statul respectiv și-ar exercita, cu siguranță, în mod automat, dreptul de veto, blocând orice anchetă și orice judecată. Lumea în care trăim este astfel croită încât doar reprezentanți ai statelor slabe să poată ajunge, din când în când, la mâna instanțelor internaționale.
Cu toate acestea, demersul procurorilor din România este necesar. Chiar dacă nu se va solda niciodată cu vreo condamnare penală. Informațiile obținute de procurorii din lumea înteragă la care pot contribui și procurorii români vor putea conduce, și vor conduce cu siguranță, la o condamnare morală a războiului declanșat de Vladimir Putin în numele Federației Ruse. Iar o condamnare morală va rămâne în istorie și ar putea avea, în timp, urmări cât se poate de serioase în ceea ce privește reașezarea pe baze noi a relațiilor între state.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu