Israel - gaz peste foc
Postat la: 01.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mă așteptam, la fel cum toată lumea se aștepta, ca în urma tratativelor, teroriștii Hamas să-i pună în libertate pe ostaticii israelieni, iar Israelul, la schimb, să elibereze un anumit număr de prizonieri. După care să se încheie pace în Gaza. Iluziile au fost deșarte. Forțele care se opun unui acord în Orientul Apropiat s-au dovedit a fi mai puternice. Scânteia care s-ar putea stinge se poate transforma dintr-o secundă în alta în vâlvătaie.
Nu o spun doar eu. O spun, în primul și-n primul rând, cei mai importanți analiști din lume, atunci când se pronunță asupra situației din Israel. Și o spun de altfel și cei mai importanți aliați ai Israelului. O pace trainică nu se poate realiza altfel decât în condițiile puse în urmă cu aproape 80 de ani de rezoluția Organizației Națiunilor Unite. Două state pe același teritoriu, Israel și Palestina. Israel s-a conformat acestei rezoluții, iar evreii și-au edificat un stat. Din motive care încă trebuie descâlcite, palestinienii, în loc să își construiască un stat, s-au rezumat la nivel de „autoritate". Iar Autoritatea Palestiniană a scăpat de sub control Gaza. Și astfel Gaza, căzută sub puterea absolută a organizației Hamas, a detonat o adevărată bombă pe teritoriul Israelului. Și pe măsură ce numărul victimelor din Gaza crește exponențial, forțe externe, care se erijează în porumbei ai păcii, nu fac altceva decât să toarne gaz peste foc.
Pentru o soluție de pace în Gaza trebuie în prealabil stabilit cine cu cine negociază și cine garantează o înțelegere. Poate negocia un stat cu o simplă organizație, care între altele este și clasificată drept teroristă? Drumul către răspuns trece din păcate prin mai multe capitale ale lumii. Prin Washington. Unde pentru prima dată în istorie la cea de-a patra prezență în Capitoliu al lui Netanyahu, acesta a suferit un grav afront din partea democraților. Drumul păcii trece și prin Beirut, unde Hezbollah, partid aflat la putere, este finanțat în continuare de Iran și, la rândul lui, finanțează cu bani și aprovizionează cu armament organizația Hamas. Prin Qatar, unde până zilele trecute s-a aflat reședința liderului Hamas. Prin Istanbul, unde același lider Hamas a fost până zilele trecute primit cu deferență și tratat ca un aliat de către Recep Erdogan. Și desigur, prin Iran, unde același lider Hamas a fost, până ieri alaltăieri, oaspete de onoare. În discuțiile despre o eventuală soluționare a situației din ce în ce mai tensionată din Orientul Apropiat, mai intervin frecvent statele arabe, Marea Britanie, Franța, Uniunea Europeană și, desigur, Moscova și Beijingul. Litigiul, așadar, în loc să se soluționeze pur și simplu ca un litigiu local, se universalizează.
Și astfel s-a ajuns într-o situație aproape fără ieșire, în care ne aflăm astăzi. Israelul a utilizat două rachete și a pulverizat o clădire din Beirut, lichidându-l pe cel care a conceput în numele Hamas operațiunea de asasinare a unor israelieni, operațiune de la care a pornit conflictul, precum și luarea de ostatici. Câteva ore mai târziu, serviciul secret israelian l-a localizat și l-a lichidat în Iran, unde se afla în calitate de oaspete de onoare, pe șeful Hamas. Turcia a sărit ca arsă, Recep Erdogan afirmând nici mai mult nici mai puțin că intențioează să atace cu forțele sale armate statul Israel. Iar guvernul Israelian, răspunzând într-o manieră la fel de exagerată, solicită în mod oficial statelor NATO excluderea din organizație a Turciei. Un fapt cu totul și cu totul imposibil de realizat în condițiile în care Turcia ocupă o poziție geostrategică cheie în angrenajul NATO.
Așadar, situația în loc să se simplifice, se complică. Dacă nu care cumva, înainte de a se ajunge totuși la o înțelegere, situația se tensionează, așa cum s-a mai întâmplat deseori în istorie, prin arătarea mușchilor de către cei mai importanți protagoniști.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Am numărat bisexualii de la vârful statului român. Și m-am înspăimântat!
- 2.Falsificarea Istoriei nu aduce decât vrajbă între români și evrei! O replică la declarația lui Zubin Metha
- 3.Campania mondială "Ciocolata Dubai"
- 4.În apărarea Babilonului: Levantul n-a cucerit niciodată Persia!
- 5.Păcăleala cu "ciclonul care n-a fost", făcută pentru ca s-ascundă incompetența și corupția de la inundații!
- 6.Sa va povestesc de apartamentele desenate pe hartie "cumpărate"
- 7.Prin decizia de scoatere din cursa electorală a Dianei Șoșoacă, CCR s-a decredibilizat definitiv
- 8.Fără vize în America. Ce păzesc masonii pe care îi plătim de la buget?
- 9.Ucraina: Înghețarea liniei frontului vs capitulare necondiționată
- 10.În timp ce costul banilor pentru o firmă vest-europeană este de 5% pe an, pentru o firmă românească acesta este cu 60% mai mult
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu