Iohannis, ori la bal ori a spital
Postat la: 26.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La mijlocul acestei zile a alegerilor europarlamentare și a referendumului, tensiunea electorală a atins deja cote maxime. Această tendință se va accentua și va putea crea premizele unei veritabile explozii. O reacție furibundă a întregului front anti-PSD, dacă circumstanțele vor fi de așa natură încât referendumul să nu atingă pragul necesar de 30% prezență la urne. Și cu atât mai mult, soarta lui Klaus Iohannis se joacă chiar azi.
Acesta, ca să încep cu sfârșitul, se va duce fie la bal, fie la spital. Desigur, la figurat. E clar, din datele pe care deja le avem, că referendumul a împins din spate europarlamentarele. Și că prezența la vot crește, ca o consecință a radicalizării frontului anti-PSD, prin mecanismele psihologice pe care le declanșează referendumul. De ce se întâmplă asta? Pentru că susținătorii lui Klaus Iohannis au înțeles pe bună dreptate că se joacă la acest scrutin al dublului referendum într-unul singur însăși soarta omului politic Klaus Iohannis. Dacă referendumul nu trece, credibilitatea acestuia se prăbușește într-un vacarm îngrozitor. Pentru că antrenează cu sine și întreaga retorică a acestuia vizând Justiția și domnia legii. Va avea mult de pierdut și Justiția, așa cum a fost ea în prezent și nu se știe dacă va avea sau nu de câștigat Justiția care va fi. Un eșec antrenează totodată și două dintre cele mai importante partide politice ale frontului anti-PSD. Respectiv PNL și USR, care au mizat și ele mult pe un succes al referendumului. Cu atât mai mare va fi prețul pe care îl va deconta Klaus Iohannis. Pentru el, eșecul referendumului poate fi atât de catastrofal, încâ să-l determine să renunțe pur și simplu la tentativa sa de a obține la capătul acestui an un al doilea mandat. Factura are însă un preț și mai mare, la care puțini sau gândit. Dacă este adevărat - și este - că referendumul împinge în sus și prezența la europarlamentare, atunci consecința imediată, de neevitat, este că partidele mici vor avea de suferit. Vor înregistra inevitabil un scor mai slab. Și vor fi partide care nu vor atinge pragul de 5%. Din această perspectivă, există un pericol real pentru UDMR. Dar și pentru PMP. Și chiar pentru Pro România. Voturile pierdute de aceste partide se vor redistribui. Iar ironia sorții face ca primul partid clasat să obțină și cea mai mare parte din pradă. Ei bine, electoratul acestor formațiuni politice se va răzbuna. Iar factura o va plăti în primul rând tot Klaus Iohannis.
În schimb, dacă până la încheierea scrutinului trendurile se mențin și dacă se menține la același nivel și ritmul prezentării la urne a cetățenilor din România și din străinătate, și dacă se ajunge la un scor fenomenal de 45-47% prezență la vot, atunci referendumul va fi validat iar Klaus Iohannis va fi pe cai mari. Și va deconta la fel de dramatic întregul front PSD, chiar dacă acesta va obține un scor mare, de peste 30% în aceste alegeri. Aici este necesară o explicație. Pe măsură ce trece timpul, crește decalajul între cei care votează la ambele scrutinuri și cei are votează doar la europarlamentare. În condițiile în care ritmul se menține, până la orele 20.00 acest decalaj ar putea să ajungă la circa un milion și jumătate de persoane. Printr-un simplu calcul aritmetic, pe care îl poate face oricine, rezultă că, în aceste condiții, pentru a fi validat referendumul, este necesar să se prezinte în total la urne 7,5 milioane de alegători. Un scor nemaivăzut. De-a dreptul fenomenal. Numai la acest scor, dacă trendul se menține, referendumul va beneficia de o prezență de 30%, condiție a validării lui. Procentul ar trebui să fie de circa 45%. Nu s-a mai văzut așa ceva la nicio alegere europarlamentară, niciunde în Europa. Este un procent greu de atins, chiar și la locale, la parlamentare sau la prezidențiale. Tocmai de aceea afirm că, în realitate, astăzi se joacă, din perspectiva lui Klaus Iohannis în primul rând, dar și din perspectiva celorlalți politicieni care se vor înscrie în cursă, soarta prezidențialelor.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Experiența unui jurnalist român în spital, internat pe scaun: "O să te sunăm dacă unul moare sau îl trimitem acasă"
Neajunsurile sistemului medical de stat din România au fost scoase în evidență de Adrian Florea, redactor șef adjunct la iAMsport.ro.
-
Adio, Ozempic. A fost descoperită gena care ajută la tratarea obezității
O echipă de cercetători neozeelandezi și internaționali a descoperit modalitatea prin care o genă reglează apetitul și greutatea corporală la oameni, oferind speranțe pentru dezvoltarea unor tratamente noi și eficiente ale obezității.
-
Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului
Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod fără precedent în epoca modernă, odată cu preluarea funcţiei, luni, urmărind desfiinţarea a ceea ce el şi aliaţii săi numesc "statul profund" (deep state).
-
Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
Un bărbat și soția sa au decis să testeze acuratețea kitului 23andMe de testare ADN la domiciliu trimițând o mostră de salivă prelevată de la șopârla lor de companie. Ceea ce au descoperit este că totul este o farsă.
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațional existent. Pe de altă parte, politica SUA față de China pare prea conflictuală. Dacă SUA pot avea o atitudine mai cooperantă, rezultatul poate fi diferit, a declarat jurnalistul CNN Fareed Zakaria, în cadrul unui interviu acordat pentru Foreign Policy.
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se întoarcă la Casa Albă. Co-fondatorul Microsoft a declarat că a petrecut recent mai mult de trei ore cu Trump și i-a vorbit despre provocările din domeniul sănătății globale, potrivit Wall Street Journal.
-
Jurnalul misterios al iubitei englezoaice a lui Hitler. Marile secrete dezvăluite după 80 de ani
Jurnalul pierdut a lui Unity Mitford, aristocrata engleză care a devenit admiratoarea obsedată a lui Hitler, a fost dezvăluit după 80 de ani, scrie Daily Mail. Jurnalul din piele, descoperit recent, care acoperă perioada 1935-1939, oferă o privire şocantă asupra relaţiei sale cu dictatorul infam.
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 3.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 4.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 5.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 6.Mai putem conta doar pe miracole
- 7.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 8.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
- 9.Lucruri complicate in cyberspace
- 10.Între "Stop the Pigeon!" și "Conjurația imbecililor"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu