ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Iohannis în grevă face război de gherilă

Postat la: 01.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele Klaus Iohannis e în plină grevă prezidențială. În același timp, el a declanșat de mai mult timp împotriva majorității parlamentare și a Guvernului un veritabil război de gherilă. O afirmă fără ocolișuri liderii PNL, care îl susțin întru totul în această operațiune. Cum se împacă greva cu gherila? Nu prea se împacă. Și, tocmai de aceea, Dragnea îl amenință cu suspendarea. Există însă și altă soluție? Cu certitudine, da.

Greva prezidențială se manifestă prin faptul că, aproape fără excepție, președitele Klaus Iohannis, atunci când primește de la Parlament un act normativ spre promulgare, așteaptă fix 20 de zile, termenul limită prevăzut de Constituție, pentru a citi și pentru a înțelege. Nu și pentru a semna. Pentru că cele mai multe acte normative sunt retrimise a Parlament. Când nu se mai poate, Klaus Iohannis sesizează Curtea Constituțională. Parlamentul și Guvernul devin astfel două instituții și, în același timp, două puteri fundamentale ale statului hărțuite de Klaus Iohannis și aduse practic în imposibilitatea de a legifera și guverna. Când nu sesizează Iohannis la Curte, face acest lucru PNL. Și USR. Considerând că aceasta este datoria opoziției. De a trage în tot ce mișcă. Ce soluții există?

Liviu Dragnea le urează colegilor săi deputați, dar și senatorilor din grupul parlamentar PSD, o vacanță frumoasă. Îi avertizează totuși că pot fi oricând rechemați într-o sesiune extraordinară. În ce scop? În scopul suspendării președintelui Klaus Iohannis. Care, afirmă liderul PSD, obstrucționează Parlamentul , nelăsându-l să legifereze și, implicit, paralizează o parte dintre demersurile Executivului. Dar suspendarea lui Klaus Iohannis nu este oportună, oricât de mult ar dori acest lucru Liviu Dragnea. Este un non-sens să-l suspenzi pe președinte cu un an înaintea alegerilor. Când ai șansa de a lansa pe piață un contracandidat, care să-l scoată din cărți. Pe de altă parte, un sfert din actele normative promovate de Parlament sunt totuși fie întoarse de președinte, fie reclamate la Curtea Constituțională. În total, 49 de legi numai în acest an. Dintre legile întoarse la Curtea Constituțională, jumătate au primit verdict de constituționalitate deplină, iar jumătate s-au întors cu obiecții la unele articole, pe care Parlamentul le soluționează. Deci randamentul plângerilor prezidențiale și ale PNL este extrem de scăzut. Există vreo alt soluție decât suspendarea?

Există. Cu condiția să fie bine explicată cetățenilor. Soluția este întoarcerea la ordonanțele de urgență. O practică a PDL-ului pe vremea lui Taian Băsescu. O formă prin care Parlamentul este scos din joc, în cazul multor acte normative. O formulă care, prin evitarea dezbaterilor parlamentare, dar și cu alte instiuții interesate, poate da erori grave. Se pare însă că majoritatea parlamentară nu mai are încotro.

Ei bine, dacă se va recurge la o asemena soluție, nu prea agreată de Căin Popescu Tăriceanu, atunci cred că se impun cu necesitate alte două măsuri. 1). Guvernul are oricum obligația să eficientizeze munca Consiliului Legislativ. O instituție care de foarte mulți ani nu-și mai face treaba. Consiliului Legislativ îi revine obligația de a corobora actele normative. De a face în așa fel încât acestea să nu se bată cap în cap. Ar fi necesar ca, în fine, instituția să-și facă datoria. Dacă Consiliul Legislativ ar lucra eficient, atunci și treaba Curții Constituționale, dar și a Parlamentului s-ar ușura în viitor. 2).Comisiile de specialitate din Parlament ar trebui să colaboreze mult mai atent cu Guvernul, cu ministerele, spijinindu-le în activitatea legislativă a acestora.

În acest fel, efectele nefaste ale grevei prezidențiale pot fi anulate. Iar războiul de gherilă blocat la mantinelă.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE