Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iohannis își arată mușchii

Postat la: 18.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Au trecut primele două săptămâni din 2021 și, după cum stau lucrurile, semne bune anul n-are! Campania de vaccinare avansează șontâc-șontâc, salariile au fost înghețate, pensiile - nici vorbă să mai crească, în timp ce scumpirile curg râu, se pregătesc noi taxe de mediu pentru automobile, iar guvernul pune la cale scoaterea la mezat a ceea ce ne-a mai rămas valoros în patrimoniul statului român.

Executivul se confruntă deja cu proteste în stradă, premierul Câțu i-a curățat scurt pe toți oamenii lui Orban din jurul său, în timp ce micul grup de puciști din PNL, autointitulați reformiști, încearcă iar debarcarea liderului partidului, omițând două lucruri esențiale: că președintele Iohannis le-a mai dat o dată peste mână și că, pe de altă parte, Valeriu Stoica, fostul președinte al liberalilor, tocmai a atras atenția public că Ludovic Orban n-are concurent la viitorul congres! Nu mai vorbesc despre contrele mereu mai dese și mai aspre dintre liberali și useriști, sau despre bătălia crâncenă dintre Barna și Cioloș, din USR-Plus. Cât despre opoziție, ce s-ar mai putea spune după ce constatăm că AUR se luptă tot cu Covidul și cu vaccinarea, în timp ce PSD s-a gândit să-l ajute pe Robert Negoiță, absorbindul cu partid cu tot, probabil pentru a-i asigura majoritatea în consiliul local? Toți o apă și-un pământ, cum se zice, pe o scenă politică unde bate vântul, din cauză că partidele sunt preocupate, aproape fără excepție, nu de viitorul imediat al populației și al României, ci, n-o să credeți, de tranșarea luptelor interne pentru alegerile din 2024! Tocmai de-aia a rămas în coadă de pește și ultima tranzacționare pentru funcțiile de prefecți și subprefecți...

Ați fost însă atenți cum și-a început anul președintele Iohannis? Cu o conferință de presă în care a precizat că, într-adevăr, s-a întâlnit cu liderii partidelor de la guvernare, cerându-le să nu se mai atace reciproc ("dar nu se ceartă între ei!"), i-a chemat apoi la raport și pe miniștrii partidelor (fără a mai dezvălui presei și ce le-a spus), a susținut decizia lui Câțu de înghețare a salariilor bugetare, spunând că n-avem bani și "Asta e!" Apoi a mai promis că va rezolva și circul deja declanșat cu schimbarea directorilor de școli, după care a decis că învățământul normal se va relua, în sfârșit, pe 8 februarie. Între timp, a semnat cererea de trimitere în fața DNA a lui Costel Alexe și Călin Popescu Tăriceanu, un serial cu... va urma, în episoade care încep să se contureze pentru cei care urmăresc cu atenție dezbaterile publice ale debutului de an. A venit și momentul delicat al "Zilelor culturii", în care regizorul Alexander Nanau a refuzat "Meritul Cultural" - gest semnalat ca atare de presă, deși lista decoraților a fost lungă, cuprinzând mai multe instituții culturale și, printre alții, numele unor personalități recunoscute, ca Radu F. Alexandru, Alex Ștefănescu sau regizorul și jurnalistul britanic Charlie Ottley.

Un alt episod interesant a fost decorararea ambasadorului american Adrian Zukerman, mai degrabă retras în mare viteză de Departamentul de Stat de la Washington decât primit la Cotroceni în vizită de rămas bun. După părerea mea, a fost cel mai slab ambasador al SUA acreditat la București după 89, poate și pentru că nu a avut nimic de-a face cu diplomația. Înalta distincție pe care i-a acordat-o însă președintele Iohannis - aceeași cu cea pe care i-a luat-o înapoi altui Adrian, Năstase! - a fost un dublu semnal. Unul de adio, trimis lui Donald Trump, și altul de bun venit, noului președinte ales, Joe Biden. Urmează să vedem, așadar, dacă parteneriatul strategic româno-american va continua sub aceleași bune auspicii și dacă tot ce s-a convenit cu administrația Trump va rămâne în picioare și cu noul locatar de la Casa Albă. Eu sunt convins că da, mai puțin, probabil, prevederea din protocolul semnat de președinții Iohannis și Trump, privind interzicerea Huawei în România. Mai ales că Uniunea Europeană tocmai a încheiat cu Xi Jinping Acordul China - UE!

În sfârșit, ajungem și la vaccinarea președintelui Iohannis, cu care n-a ținut neapărat să dea un exemplu populației. Că presa a văzut altceva în asta și i-a admirat bicepsul, tricepsul și deltoidul e doar un fel de a zice, pentru că, dacă mă întrebați pe mine, acum, la început de an, președintele Iohannis nu a făcut decât să-și arate mușchii. La propriu, dar mai ales la figurat!

Horia Alexandrescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE