Iohannis atentează la Curtea Constituțională
Postat la: 07.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Din nou președintele Klaus Iohannis este promotorul unui grav incident. Care reprezintă și o noutate absolută. El desemnează în calitate de președinte pentru Curtea Constituțională o persoană care a atentat la independența instituției. Este vorba de Simina Tănăsescu, consilier prezidențial până anul trecut, când a părăsit instituția printr-o demisie forțată. Tocmai în urma incidentului la care m-am referit. Ce va face Parlamentul? O va numi sau nu?
În 2018, incidentul creat de instituția prezidențială prin intermediul Siminei Tănăsescu a ținut zile în șir capul de afiș al agendei publice. Simina Tănăsescu, consilier juridic la Cotroceni, i-a solicitat judecătorului CCR Petre Lăzăroiu o întâlnire. Pe parcursul acesteia, i-a pus în vedere lui Lăzăroiu că ar putea fi revocat, întrucât împotriva lui este depusă o sesizare la Președinție din partea unui ONG. Un ONG deținut de nimeni altul decât de controversatul judecător Cristi Dănileț. Era în dispută la acea dată o decizie, prin care Curtea Constituțională urma să stabilească dacă președintele Klaus Iohannis e obligat sau nu să o revoce pe Laura Codruța Kovesi la solicitarea ministrului Justiției. Se exercita un șantaj în toată regula, extrem de brutal, împotriva unui judecător CCR, având ca punct de plecare o vulnerabilitate a acestuia. Mandatul său de nouă ani expirase. Iar în această săptămână, culmea, Simina Tănăsescu, propusă de președintele Klaus Iohannis, ar urma să-l înlocuiască la CCR fix pe Petre Lăzăroiu. Cum va reacționa Parlamentul, care la urma urmei decide?
Veritabilul arheolog al presei române, Bogdan Tiberiu Iacob, care conduce site-ul Inpolitics, a săpat din nou adânc și a descoperit că, imediat după acel incident din 2018, Curtea Constituțională s-a întrunit în plen, a analizat evenimentul și a stabilit că împotriva ei a avut loc un nou atentat. În consecință, s-a plâns în mod oficial Comisiei Europene pentru Democrație în Drept. În scurt timp
însă, ca urmare a scandalului generat în țară, președintele Klaus Iohannis a ieșit public și a declarat că în acest demers Simina Tănăsescu nu a reprezentat instituția prezidențială. Sugerând astfel că l-ar fi contactat de capul ei pe Lăzăroiu. Printr-o altă declarație bâlbâită, Iohannis afirmă faptul că Simina Tănăsescu l-ar fi informat în prealabil că urma să aibă un asemenea dialog cu judecătorul Curții Constituționale. Cert este că doamna Tănăsescu a demisionat în mare viteză. În aceste condiții, Klaus Iohannis s-a spălat pe mâini. Dar s-a spălat pe mâini și Comisia Europeană, constatând că incidentul nu mai are obiect, tocmai în urma demisiei.
Dar iată, cazul este redeschis. Doamna s-a retras sau a fost retrasă strategic. Desemnarea ei de către Klaus Iohannis pentru poziția deținută de Lăzăroiu redeschide un caz grav și mai toarnă și o canistră de benzină peste el. De ce? Dacă ar fi acționat de capul ei, doamna Tănăsescu ar fi fost demisă imediat de către președinte și eventual pusă sub anchetă pentru abuz în serviciu. Să presupunem că președintele a fost elegant și a închis ochii la o infracțiune săvârșită fără ca el în prealabl să fi fost prevenit. În definitiv, putea invoca faptul că nu știe în ce scop această doamnă a decis și l-a informat și pe el că trebuie să se întâlnească cu judecătorul Curții Constituționale. Deci Klaus Iohannis, dând dovadă de o eleganță neobișnuită, nu a demis-o, a închis ochii și a acceptat cu mult cavalerism demisia acesteia. Cu chiu cu vai, cazul s-ar fi închis și închis ar fi rămas până în zilele noastre. Dar ce să vezi? Chiar Klaus Iohannis, cu propria mânuță, redeschide acest caz scandalos.
Președintele Klaus Iohannis a semnat nominalizarea doamnei Simina Tănăsescu pentru înalta poziție de judecător al Curții Constituționale. Dintre toți specialiștii în drept constituțional din România, a ales-o tocmai pe ea. O recompensează. Pentru ce? Pentru că, în urmă cu un an, s-a sacrificat. A demisionat, lăsând impresia că este autoarea unei greșeli, care îi aparține ei în exclusivitate și care nu are nicio legătură cu președintele și cu interesul acestuia de a pune presiune pe judecătorii CCR în scopul de a rezolva așa cum dorea el conflictul constituțional vizând revocarea Laurei Codruța Kovesi. Am toate argumentele să afirm că președintele Klaus Iohannis, prin această numire, și-a prins urechile.
Esențial este însă ce va face Parlamentul. Președintele nominalizează, dar Parlamentul este cel care decide. Plenul Parlamentului. În Comisia juridică fiecare propunere trebuie analizată și dezbătută. După care se ia o decizie. Întrunește sau nu întrunește doamna Simina Tănăsescu condițiile necesare pentru a fi promovată pentru un mandat de nouă ani judecător la Curtea Constituțională? Am toate argumentele să susțin că această doamnă nu întrunește condițiile. Și că propunerea președintelui sub forma nominalizării ei trebuie respinsă. Mai întâi în Comisie și apoi de căre întregul Parlament. Iar lucrurile nu ar trebui să se oprească aici. Acum Parlamentul României are proba că ceea ce s-a întâmplat în 2018 nu reprezintă un simplu derapaj prezidențial. A fost o tentativă făcută cu intenție, cu bună șțiință de a șantaja un judecător CCR, în scopul obținerii de către președinte a unei decizii favorabile într-un conflict de natură constituțională. Într-un stat democratic, Parlamentul ar trebui să meargă mai departe.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Experiența unui jurnalist român în spital, internat pe scaun: "O să te sunăm dacă unul moare sau îl trimitem acasă"
Neajunsurile sistemului medical de stat din România au fost scoase în evidență de Adrian Florea, redactor șef adjunct la iAMsport.ro.
-
Adio, Ozempic. A fost descoperită gena care ajută la tratarea obezității
O echipă de cercetători neozeelandezi și internaționali a descoperit modalitatea prin care o genă reglează apetitul și greutatea corporală la oameni, oferind speranțe pentru dezvoltarea unor tratamente noi și eficiente ale obezității.
-
Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului
Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod fără precedent în epoca modernă, odată cu preluarea funcţiei, luni, urmărind desfiinţarea a ceea ce el şi aliaţii săi numesc "statul profund" (deep state).
-
Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
Un bărbat și soția sa au decis să testeze acuratețea kitului 23andMe de testare ADN la domiciliu trimițând o mostră de salivă prelevată de la șopârla lor de companie. Ceea ce au descoperit este că totul este o farsă.
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațional existent. Pe de altă parte, politica SUA față de China pare prea conflictuală. Dacă SUA pot avea o atitudine mai cooperantă, rezultatul poate fi diferit, a declarat jurnalistul CNN Fareed Zakaria, în cadrul unui interviu acordat pentru Foreign Policy.
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se întoarcă la Casa Albă. Co-fondatorul Microsoft a declarat că a petrecut recent mai mult de trei ore cu Trump și i-a vorbit despre provocările din domeniul sănătății globale, potrivit Wall Street Journal.
-
Jurnalul misterios al iubitei englezoaice a lui Hitler. Marile secrete dezvăluite după 80 de ani
Jurnalul pierdut a lui Unity Mitford, aristocrata engleză care a devenit admiratoarea obsedată a lui Hitler, a fost dezvăluit după 80 de ani, scrie Daily Mail. Jurnalul din piele, descoperit recent, care acoperă perioada 1935-1939, oferă o privire şocantă asupra relaţiei sale cu dictatorul infam.
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 3.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 4.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 5.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 6.Mai putem conta doar pe miracole
- 7.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 8.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
- 9.Lucruri complicate in cyberspace
- 10.Problema cu discursul "strămoșesc"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu