Inflaţia globală e istorie. Au rămas incertitudinile şi riscurile
Postat la: 13.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Din ianuarie 2021, am plătit mai mult, de la o lună la alta, la piaţă, în magazine, în farmacii, pentru călătorii - cu tramvaiul, cu trenul, cu avionul. Şi tot mai încărcate - un timp - au fost facturile la energie: electricitate, gaze, termoficare, combustibili.
Ce observăm în această înşiruire de scumpiri? Întâi şi întâi, că 80 la sută din totalul lor au fost importate. Ca rezultat al „dictatului" inflaţiei globale! Dintre celelalte 20 de procente, reprezentând inflaţia cu accente locale, reţinem nu doar că plăţile supuse deciziilor pieţei libere au crescut; pentru că salturi semnificative au fost înregistrate şi pe „piaţa de comandă", la preţurile şi tarifele ce sunt încă stabilite de stat: la termoficare, medicamente, trenuri, apă, canal şi salubritate.
Semnificativ, cu privire la debutul inflaţiei, este faptul că la cumpăna anilor 2020 - 2021 nu se vedea nici un nor. Niciun pericol! Doar un semn firav: după o scădere a preţului electricităţii, din ianuarie până în noiembrie 2020, procesul de ieftinire s-a oprit brusc în decembrie. Rata lunară: 0,00. Iar preţul gazelor, deşi a fost liberalizat încă din vara lui 2020, a suferit prima scumpire în august 2021. Era liniştea ce avea să preceadă furtuna din ianuarie 2021. Fără vreo justificare obiectivă. Acesta a fost şi motivul pentru care, în ianuarie 2021, BNR a coborât rata dobânzii de politică monetară la cel mai de jos nivel din întreaga sa istorie. Avea, de altfel, un „interes": să recupereze creşterea economică după recesiunea din 2020. Şi a reuşit!
Inflaţia, cea importată, s-a strecurat încet. Dar nemilos. Lângă curentul electric si gazele naturale, care au suportat cele mai mari scumpiri, s-a scumpit peste medie combustibilul. Şi s-au scumpit îngrijirea medicală, serviciile de cosmetică, serviciile poştale, ţigările (şapte milioane de fumători în România!), prestaţiile din atelierele de reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte, la care apela o parte tot mai mare a populaţiei. Iar aceste scumpiri au dezorganizat consumul şi au şubrezit bugetele familiilor.
Trei erau întrebările la ordinea zilei: 1) de unde venea această inflaţie, care îi erau cauzele; 2) încotro mergea, până unde s-ar fi putut întinde în timp; 3) ce avea de făcut România în faţa acestui şoc global. Plecând, desigur, de la ce ardea în acel moment: rata anuală a creşterii preţurilor, care a plecat de la sub 3 la sută în ianuarie 2021, s-a apropiat de 8 la sută în octombrie şi noiembrie. Acest al şaselea ciclu inflaţionist, de după 1989, fiind determinat aproape integral de criza energetică globală.
Ce a făcut BNR, sub presiunea exploziei preţurilor, în împrejurarea în care marile bănci centrale - susţinând că inflaţia globală e tranzitorie - au continuat să cocheteze cu dobânzile joase de politică monetară şi cu banii ieftini? A ales să urce dobânda şi să scumpească banii, în octombrie şi noiembrie 2021, cu şase luni înaintea Rezervelor Federale şi cu zece luni înaintea Băncii Centrale Europene! Aplicând un dozaj pe care l-a învăţat bine încă din anii 1990: să nu urce dobânda de politică monetară peste linia strategică mai sus de care ar ajunge să se confrunte cu factori „de teapa" preţurilor la energie, pe care nicio bancă centrală din lume nu-i poate controla! Dar nici mai jos de această linie, unde ar ajuta mai bine creşterea economică, dar n-ar mai avea nicio putere împotriva inflaţiei!
Viaţa a arătat că filtrul politicii monetare a funcţionat bine şi funcţionează bine. A sprijinit creşterea economică robustă din 2021 şi din 2022, a contribuit la evitarea recesiunii ce a planat deasupra economiei în acest an, fără să-i lase inflaţiei canale deschise pe care să-şi facă de cap. Rata anuală a creşterii preţurilor, ce era aşteptată să urce vizibil de-a lungul întregului an 2022, şi-a atins într-adevăr vârful cel mai înalt, de 16,76 la sută, în noiembrie. Din iunie însă crescuse cu încetinitorul. Obosise deja, după salturile mari din martie, aprilie şi mai, în contextul geopolitic accentuat pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina.
La ce raportăm contextul inflaţionist din 2022, mai ales efectele şi cifrele creşterii dezordonate a preţurilor de consum? La ce raportăm şocurile de pe pieţele energiei şi alimentelor cu care am convieţuit noi şi lumea toată? Desigur, la ce a urmat! Inflaţia globală a devenit istorie! Începând din decembrie 2022, şi inflaţia internă a devenit istorie, transformându-se în dezinflaţie. Preţurile tot cresc, dar mai încet, din ce în ce mai încet. Deşi încă ne confruntăm şi cu incertitudini, şi cu riscuri, obţinem deja o sinteză fină a creşterii generalizate a preţurilor de consum, o creştere ceva mai calmă, ceva mai ordonată, ce-i permite băncii noastre centrale să menţină de nouă luni la 7 la sută rata dobânzii de politică monetară.
Reperul pentru viitor? Ţinta BNR: o rată anuală a inflaţiei de 2,5 la sută. Aceasta fiind o axiomă. Faţă în faţă însă cu acest reper-axiomă, este obiectivul ca ieşirile din matcă ale preţurilor de consum, frecvente pe întreaga planetă din 2021 încoace, să fie tot mai rare în acest an si să ne apropiem de ţintă în 2024... Dacă preţul petrolului nu va exploda în siajul noii conjuncturi geopolitice.
Adrian Vasilescu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu