Identitatea lui Gică Contra
Postat la: 01.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Asistăm, cu puțin timp înainte de intrarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare, la un veritabil război al bunelor intenții. Guvernul Cioloș, susținut necondiționat de Partidul Național Liberal, se opune oricăror investiții cu caracter social, sub pretextul că acestea ar greva negativ bugetul viitorului Executiv.
PSD, care se pregătește să preia puterea, susține, dimpotrivă, că în interesul națiunii și al viitorului Executiv este ca aceste investiții cu caracter social să fie făcute acum. Cioloș și PNL acuză PSD de populism. PSD acuză Guvernul Cioloș și PNL de duplicitate. Unul sau altul, dar în niciun caz și unul și altul, întruchipează ceea ce, în tremeni populari, se numește Gică Contra.
Cine este Gică Contra? Teoretic, toată lumea se pregătește pentru guvernare. PSD este convins că va câștiga aceste alegeri, probabil împreună cu ALDE, și că va forma majoritatea parlamentară necesară pentru instalarea unui guvern. Iar președintele Klaus Iohannis nu se va putea opune. În paranteză fie spus, conștient fiind că președintele își va utiliza dreptul de veto dacă PSD va promova un premier condamnat penal sau chiar și, pur și simplu, cu un dosar penal, PSD are câteva nume surpriză de candidați în portofoliul său. Nume care nu îi vor oferi lui Iohannis posibilitatea morală de a spune nu. În acest context, PSD știe că, dacă seamănă vânt, va culege furtună. Dacă, de dragul câștigării alegerilor, din prea mult populism, sunt antamate prea multe cheltuielii sociale, atunci bugetul pe 2017 și chiar bugetul pe 2018 ar putea sări în aer. Își dă PSD, în mod deliberat, foc la valiză?
Dincolo, se află faimoasa axă Iohannis-PNL-Cioloș. Și această axă se pregătește pentru viitoarea guvernare. PNL crede fie că va câștiga alegerile, în ciuda rezultatelor tuturor cercetărilor de piață, fie că va reuși, prin negocieri, să formeze, cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis și poate sub presiunea DNA, o majoritate în viitorul Parlament. În aceste condiții, și PNL se pregătește de guvernare, dar într-un mod mai prudent. În schimb, partidul este imprudent în ceea ce privește priza electorală. Pentru că, refuzând în mod ostentativ toate măsurile cu caracter social inițiate de PSD, va beneficia nu de un număr mai mare de voturi, ci de un număr mai mic. Și atunci se pune întrebarea dacă Cioloș, Iohannis și PNL își dau cu stângul în dreptul jucând rolul lui Gică Contra.
Dacă și unii și alții se luptă pentru a câștiga alegerile și dacă unii se dau peste cap pentru a ameliora viața unor largi segmente ale populației, iar alții se dau peste cap pentru a bloca acest proces, atunci, indiferent care este adevărul sub aspect prudențial, efectul politic pe termen scurt este ușor de prognozat. Unii câștigă electorat, în timp ce ceilalți pierd electorat. Sub acest aspect, Gică Contra este faimoasa axă Iohannis-PNL-Cioloș. Chiar acum, când redactez această analiză, în Parlament este o bătălie crâncenă. Majoritatea PSD încearcă să impună, pentru categorii întregi de bugetari, creșteri substanțiale în materie salarială, iar PNL se opune și părăsește în trombă sălile de ședință. Probabil pentru a nu se mai afla pe picior greșit. Cum s-a întâmplat, zilele trecute, cu Legea anulării a 102 taxe, pe care PNL a votat-o după care s-a declarat în dezacord cu actul normativ. Iar Klaus Iohannis l-a restituit Parlamentului pentru o reexaminare.
Din această perspectivă pur electorală, eu nu exclud deloc posibilitatea ca PSD, forțând trioca Iohannis-PNL-Cioloș să își asume rolul de Gică Contra, să fi reușit să monteze, pentru adversarii săi, o capcană electorală mortală.
Există însă și cealaltă dimensiune a impactului bugetar al acestor măsuri impuse de PSD. Aruncă sau nu aruncă ele în aer bugetele pe 2017 și 2018? Vor bloca aceste cheltuieli suplimentare investițiile pe care le-ar putea preconiza unii sau alții, în funcție de cine preia Executivul? Dacian Cioloș afirmă că impactul bugetar al acestor măsuri cu caracter social - pe care, în paranteză fie spus, și acest guvern le-a luat până în urmă cu câteva luni - ar putea ajunge la 1% din Produsul Intern Brut. Aparent, e mult. Dar, pe de altă parte, atât Dacian Cioloș cât și Klaus Iohannis vorbesc despre creșterea economică a României ca fiind extrem de performata la nivel european, plasând-o la 5,5 - 6% din Produsul Intern Brut. Dacă ambele afirmații, lansate de aceeași sursă guvernamentală, sunt adevărate, atunci e loc și pentru mai bine, cum vrea PSD, și pentru echilibru financiar și mai multe investiții, cum vrea, tot declarativ, axa Iohannis-PNL-Cioloș. Așadar, și din această perspectivă, încep să mă conving că PNL a căzut într-o cursă.
Cred că cel mai periculos, într-o campanie electorală, este să fii Gică Contra. Cine își asumă acest rol își asumă, implicit, și rolul de perdant. Pentru că, măcar din patru în patru ani, cetățenii vor să vadă că cineva vine cu valoare adăugată bugetului lor și le creează o perspectivă plauzibilă pentru o viață mai bună. Cine este Gică Contra creează imaginea celui care nici nu promite, nici nu dă nimic. Și una este populismul, demagogia și măsurile fără acoperire, nesustenabile, care pot arunca în aer viitorul și cu totul altceva este să dai din ce ai. Pe drept sau pe nedrept, PSD își construiește imaginea unui partid care, înainte cu puțin de alegeri, evoluează sub această ipostază. În timp ce PNL joacă rolul lui Gică Contra.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu