Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iar intrăm în Europa

Postat la: 27.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Duminică seară, când Bayern München câștiga Cupa Campionilor Europeni, mă gândeam la căruțele de bani pe care șeicul Nasser bin Ghanim Al-Khelaifi le-a băgat și le-a tot băgat în Paris Saint-Germain, ca să constate că mega-plătiții Neymar și Mbappé (taxați cu nota... 3 de cotidianul L'Equipe) n-au fost în stare să marcheze un amărât de gol în poarta incredibilului Neuer.

Bine, nici bavarezii n-au dat pe dinafară, într-o finală cu fotbal de cel mult nota 7, în care așteptam să reediteze papara pe care i-au tras-o Barcelonei. Și, apropo de semifinala cu catalanii, de reținut că la acel 8-2, Kingsley Coman - autorul golului de acum - nici n-a intrat pe teren, fiind păstrat de antrenorul Hansi Flick anume pentru finală. Era, evident, arma secretă a bavarezului, ca jucător francez, crescut exact la academia clubului Paris Saint-Germain! E greu de înțeles de ce nu l-au păstrat francezii, dar cert e că, la cei 24 numai de ani ai săi de acum, stabilit de cinci ani în Germania (după ce a trecut și pe la Juventus) este deja un star european.

M-am oprit la toată povestea asta pentru că la noi tocmai se discută despre oferta pe care Denis Man și Florinel Coman au primit-o de la ŢSKA Moscova. Rușii oferă 12 milioane de euro pentru amândoi, ceea ce e mult prea puțin pentru socotelile pe care și le face Becali. Ambii jucători sunt doriți și de cluburi engleze, dar Gigi ține pretențiile foarte sus și cu insularii. Oare greșește? Dificil de răspuns, deşi n-ar strica să plece urechea și la ce spune finul său, Mirel Rădoi, nimeni altul decât selecționerul naționalei, care a declarat public că pentru Man și Coman ar fi de dorit să ajungă în campionate mai serioase și infinit mai puternice decât al nostru. La 21 și respectiv 22 de ani, cei doi jucători pot crește în valoare și experiență la un club de talie europeană, în vreme ce șansele lor aici sunt mai degrabă de a se plafona în meciurile amețite din Liga l.

O situație asemănătoare traversează și Alibec, căruia patronul Nicolae nu-i dă drumul în Turcia, unde este curtat de două cluburi, deși e în prag de 30 de ani, ceea ce n-a oprit nici CFR Cluj să-l oferteze cu un milion de euro! Și în cazul lui însă, tot pretențiile financiare ale finanţatorului echipei sunt obstacolul, iar dreptul acestuia rămâne indiscutabil! Pe clujeni îi putem înțelege, că nu mai departe decât miercurea asta îi aștepta confruntarea dură cu Dinamo Zagreb, în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Or, după cum îl știm pe ambițiosul Dan Petrescu, lotul său trebuia întărit rapid și masiv,după pierderile importante pe care le-a suferit, iar Nelu Varga pare dispus să-i acopere noile pretenții . Și dacă iar intrăm în Europa, cu cele 4 echipe de club care încearcă marea cu degetul, să aruncăm o privire și spre celelalte trei.

FCSB are un traseu promițător și ar putea ajunge până în play-off-ul Europa League, fiind cap de serie și debutând joi seară în compania armenilor de la FC Shirak. Un posibil galop de sănătate pentru bucureșteni, care au pășit cu dreptul în noua ediție a campionatului, învingând Astra cu un 3-0 fără drept de apel. Gigi n-are niciun fel de emoție și repetă convins că băieţii săi se chinuie un an întreg în campionat nu ca să tremure în grupele preliminare, ci ca să se califice în play-off că, altfel, "pentru ce să mai jucăm?!"

Joi intră în lupta europeană și Universitatea Craiova, care debutează în deplasare la Lokomotiv Tbilisi, în Georgia. Iar cum calificarea se tranșează într-o singură manșă, oltenii trebuie să meargă la victorie. Dar au cu ce și sunt optimist în privința lor.

În deplasare își joacă șansa joia asta și FC Botoșani, care întâlnește kazahii de la Ordabasi, formaţie puternică și plătită generos, ca tot fotbalul din Kazahstan, unde jucătorii au salarii de 40-50.000 de euro pe lună, după cum a declarat Marius Croitoru, antrenorul botoșănenilor. Să nu-mi spuneți însă că doar banii contează, așa că...

P.S. Un gând bun pentru Dinamo,care a remizat luni seară cu echipa sibiană a Prodancelor. Ciudatul nou finanțator al câinilor roșii a bătut însă palma (pe doi ani!) cu...Cosmin Contra, probabil pentru că vorbește mai bine spaniola decât Mulțescu.Cum însă Gigi rămâne în club, la o adică...

Horia Alexandrescu  

(preluat din Romania literara)

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE