Și dacă e adevărat? Dacă Rusia anexează Transnistria?
Postat la: 09.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sunt elocvente reacțiile din țară, dar și din afara țării, la pasul riscant făcut de reprezentantul autointitulatei regiuni Transnistria. Întrucât sunt alegeri în decembrie, cei mai comozi analiști și oameni politici pun decretul de la Tiraspol privind afilierea acestei regiuni la Federația Rusă pe seama campaniei electorale. Un gest populist carevasazică. Și atâta tot. Așa că cei care au obligația să reacționeze se spăla pe mâini.
Este, desigur, și acesta un scenariu. Sevciuk solicită afilierea la Federația Rusă și, în prealabil, armonizarea întregii legislații din Tiraspol la legislația rusă. Și să spunem că face acest lucru doar în scop propagandistic. Ca să fie mai iubit de rusofoni. Și mai bine votat la prezidențiale. Dar ar fi putut lansa un asemenea enunț fără asentimentul Moscovei?
Aceasta este întrebarea cheie. Iar la această întrebare există un singur răspuns. Într-un singur cuvânt. Exclus. Niciodată conducătorii din Tiraspol, instalați de ruși cu forța Armatei a 14-a în urma primului război hibrid din istoria modernă și cu sprijin politic de la cel mai înalt nivel al Moscovei, nu ar îndrăzni să facă vreun act politic sau vreo declarație politică fără aprobarea FSB - serviciul de spionaj al Federației Ruse - și fără acordul Kremlinului. Ori, dacă așa stau lucrurile, atunci, firește, survine întrebarea: de ce Kremlinul și-a dat acordul sau chiar a inițiat un asemenea comportament al Tiraspolului, șocant pentru opinia publică internațională? Și totodată riscant.
Ce face puterea de la Moscova? Arată doar pisica Occidentului, așa cum, din prea multă comoditate - și, aș spune eu, din prea multă iresponsabilitate -, consideră unii responsabili politici? Sau Kremlinul face un pas mai departe? Eu cred că face un pas mai departe. Putin arată și pisica, dar și acționează, așa cum ne-a obișnuit. Ca un redutabil jucător de șah. Ca un bun strateg. Ca un om politic pe măsura Rusiei și care, cât se poate de pragmatic, urmărește să obțină avantaje pentru țara sa. Atunci când Uniunea Europeană este mai slabă decât oricând. Iar Statele Unite intră în convulsiile preelectorale. Ce ar putea urmări și obține Vladimir Putin din această afacere legată de Transnistria?
În primul rând, consolidarea poziției rusofonilor în această regiune de conflict înghețat. În al doilea rând, intimidarea românilor din Republica Moldova și încurajarea aripii pro-moscovite de la Chișinău. În al treilea rând, punerea cu botul pe labe a unei Românii care oricum nu s-a manifestat nici cu prea multă personalitate și nici cu prea mult curaj. În al patrulea rând, crearea unui precedent în dreptul internațional public nu numai prin instituirea, în Transnistria, a unei regiuni cu statut special cu toate efectele perverse ale unei asemenea inovații juridice, ci și prin anexarea acestui pământ al Basarabiei într-un viitor apropiat. După care ar urma, firește, în aceeași logică, și Donbasul. Iar, în final, cum ar putea oare Federația Rusă să își facă culoar către propria provincie? Culoar către Transnistria? Cum altfel decât prin anexarea unei întregi fâșii pe litoralul Mării Negre, începând de la Crimeea și mergând până la Transnistria și gurile Dunării.
Cine este orb și nu sesizează asemenea mutări pe tabla de șah geostrategică din această regiune a lumii se va face responsabil de tot ceea e va urma. Nu există nimic mai ușor decât să ne ascundem cu capul în nisip și să ne facem că nu vedem. Nu există nimic mai dificil decât să privim adevărul în față și, în acord cu partenerii noștri euroatlantici, pe care avem datoria să îi alertăm, să acționăm atâta timp cât nu e prea târziu. Dar pentru asta, la București cel puțin, ar fi nevoie de adevărați bărbați de stat. Care cam lipsesc.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu