Guvernul umflă bugetul statului paralel
Postat la: 04.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Premierul Star Trek, Mihai Tudose, cu o întârziere de aproape trei săptămâni, a definitivat proiectul de buget pe 2018. Având ca punct de plecare o creștere estimată a economiei de 5,5 procente. Va fi cel mai mare buget din istoria României. De aproape 200 de miliarde de euro. În timp ce partidul care îl susține la guvernare pe Tudose declară că se luptă împotriva statului paralel, primul-ministru are o viziune total diferită. Acesta a decis să pompeze bani în toate instituțiile de forță. Ce semnificație au cifrele în acest context?
Filozofia bugetului pe 2018 este diferită de viziunea și angajamentul PSD. Din cel puțin trei puncte de vedere. Al învățământului și sănătății. Al investițiilor în obiective de natură să pună în mișcare morișca economică. Al statului paralel.
Și vom începe cu statul paralel. El este definit ca un ansamblu de persoane , instituții și părți de instituții, în general din zona de forță a statului și care, într-un mod neconstituținal și nedemocratic, tinde să invadeze puterile legitimate prin vot popular, respectiv prin opțiunea electorală. Vrem nu vrem, derapajele de la democrație ale statului român sunt provocate tocmai din interiorul acelor instituții coordonate de președintele Klaus Iohannis, care au menirea să apere democrația și statul de drept. A pompa bani cu nemiluita în aceste instituții, fără a controla ce se întâmplă cu aceșt bani și fără a controla derapajele de la democrație, înseamnă un act de sinucidere pentru o majoritate parlamentară care a declarat război statului paralel. Ori acest fenomen nu se întâmplă de azi de ieri. Și guvernele Ponta și guvernul Grindeanu, ca să nu mai vorbim de celelalte guverne ale României, au procedat la fel. Fiecare buget și fiecare rectificare de buget le-a adus și mai multe fonduri. Un caz cu totul și cu totul special îl prezintă Serviciul Român de Informații, unde anomaliile se produc din cel puțin două perspective. 1). Acest servicu de spionaj intern are un buget de șase ori mai mare decât SIE, serviciul de spionaj extern al României și asta în condițiile în care planeta și regiunea în care ne aflăm devin din ce în ce mai instabile. Și în timp ce în toate celelalte state democratice raportul este invers. 2). Conform deciziei CCR, SRI ar trebui să aibă activitatea mult diminuată, întrucât nu mai trebuie să execute milioane de interceptări în beneficiul procurorilor, activitatea sa reducându-se teoretic în acest domeniu doar la antiterorism și contraspionaj.
Este o enigmă de ce, în aceste condiții, SRI va avea un buget mai mare cu 13,2% decât în 2017, anul în care deja bugetul a fost pentru a zecea oară umflat consecutiv. Spre deosebire de sănătate, unde bugetul crește cu doar 4,6%, sau Educație, unde creșterea e din nou nesemnificativă, deși prin lege, de mai mulți ani, ar fi trebuit să beneficieze de un fond care să se ridice la nu mai puțin de 6% din Produsul Intern Brut. Transporturile, în condițiile în care ni s-a răcit gura vorbind despre absența infrastructurii rutiere, feroviare, navale și aeriene, nu vor avea alocate decât 1,7 miliarde de euro. Din totalul de 197,5 miliarde de euro, cât va reprezenta în 2018 bugetul statului.
Una dintre cele mai mari tragedii poate fi consemnată în domeniul investițiilor, unde nu vor fi alocate decât 4,2 procente din PIB, în ciuda faptului că ar fi necesare cel puțin 10 procente pentru a asigura o dezvoltare durabilă a României.
Nu aș vrea să-și imagineze cineva că sunt un dușman al Serviciului Român de Informații doar pentru faptul că, la fiecare nou buget și la fiecare nouă rectificare, observ cu îngrijorare cum instituția devine din ce în ce mai supraponderală. Dar efectiv așa stau lucrurile. Și îmi place să dau un exemplu simplu. Dacă în acest moment ar fi scoase de la SRI toate vilele, hotelurile, casele de odihnă și zonele de agrement, România ar putea avea peste noapte un nou ONT Carpați.
Deși, în cifre absolute, SRI bate toate recordurile, creșteri semnificative au și celelalte instituții de forță. Ministerul de Interne crește cu 20,7%. Serviciul de Infomații Externe cu 15,9%. SPP cu 19,35%. Iar STS, cu 21,9%.
De creșteri semnificative beneficiază și Armata, dar în acest caz știm și care sunt obiectivele. Nu le enumăr aici, din lipsă de spațiu, dar creșterile din domeniul Apărării, în linii mari, răspund unei necesități.
Dacă, printr-un moratoriu, ar fi oprite creșterile bugetare ale instituțiilor de forță timp de 5-10 ani, ar putea fi alocate fonduri substanțial mărite atât ministerelor sociale, aflate în grea suferință, cât și Transporturilor, într-o suferință și mai mare și, de asemenea, ar fi asigurată o creștere semnificativă în domeniul investițiilor.
În plan politic, însă, concluzia este de-a dreptul spectaculoasă, dacă luăm pe de-o parte în calcul ceea ce afirmă coaliția majoritară referitor la statul paralel și, pe de altă parte, maniera în care Guvernul acestei coaliții răsfață și în anul viitor părți ale acestui stat paralel.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu