Guvernul Opoziției
Postat la: 30.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Să trecem cu eleganță peste ezitările Opoziției. Să considerăm că PNL și USR vor decide să dărâme Guvernul. Și să pună alt Executiv în loc. Să omitem pentru moment că, la numai o zi după ce a spus că Guvernul trebuie să plece, președintele Klaus Iohannis a cerut doar demisia a doi miniștri. Să trecem peste asta. Și să ne imaginăm cum ar arăta noul Guvern.
Interesant de observat că mulți dintre fruntașii celor două partide, care se consideră a fi pe cai mari după europarlamentare și referendum, afirmă că dacă nu pot schimba Guvernul acum, printr-o moțiune de cenzură, o vor face după prezidențiale, atunci când, constituțional, este posibil teoretic să fie declanșate alegeri anticipate. Sigur că este o inepție să nu poți să dărâmi Guvernul o singură dată, dar să afirmi că-l poți dărâma de două ori la rând ca să faci anticipate. Dar să trecem și peste asta. Să presupunem că azi este mâine. Și, cum-necum, a căzut Guvernul Dăncilă. Sau pur și simplu a abandonat lupta, constatând că prin remanieri succesive, fără finalizare, întrucât președintele se face că plouă, nu mai poate funcționa. Și să ne apucăm să facem un scenariu al noului Guvern.
Să începem din Parlamentul României. Acest nou Guvern va trebui să fie susținut de o majoritate parlamentară, majoritate la care să participe toate partidele din Opoziție, plus neafiliații și minoritățile. Plus o serie de parlamentari smulși de la PSD și de a ALDE. Această nouă majoritate va impune un algoritm al împărțirii puterii executive. La limită, este posibilă formarea unui Guvern minoritar, dar susținut și de formațiunile care nu participă la guvernare, evident tot în schimbul unui algoritm al împărțirii puterii. În schimbul îndeplinirii unor condiții dinainte convenite. Ei bine, cum ar arăta acest Guvern?
Cade decizia PNL și angajamentul lui Klaus Iohannis de a-l numi premier pe Ludovic Orban. Pentru că nu vrea Pro România. Și fără Pro România nu există majoritate. Va trebui deci identificată o altă persoană, care să preia această sarcină. Nu poate fi nici din USR-PLUS, întrucât acest partid se conturează ca un rival înauntrul actualei Opoziții și implicit în interiorul viitoarei majorități a PNL. Cu atât mai mult cu cât cele două partide vor avea candidați diferiți la alegerile pezidențiale. Va trebui căutată o persoană neutră. În acest scop, vor exista doi candidați de serviciu, reprezentând partidele mici intrate în Parlament. Traian Băsescu sau Victor Ponta. Ambii se vor oferi în mare viteză. Dacă nu cumva Klaus Iohannis va încerca să convingă partidele să accepte un așa-zis tehnocrat. Un fel de Dacian Cioloș doi. Să admitem că avem un candidat X desemnat pentru a forma un Guvern. Ce urmează să facă acesta?
Premierul desemnat va trebui să negocieze rând pe rând un program comun de guvernare și o echipă a Executivului, formată din reprezentanți ai tuturor formațiunilor cu liderii politici din două partide mari și din trei partide mici, cărora li se adaugă minoritățile altele decât cea maghiară, precum și neafiliații. Fiecare va trebui să primească satisfacție prin programul de guvernare și prin modul în care este împărțită puterea. Pentru că fiecare va trebui într-un fel sau altul, direct sau prin intrepuși, să se afle la butoane. Executivul va fi un fel de pian la care lovesc clapele simultan circa opt interpreți. Dacă toți ar reprezenta aceeași linie de gândire politică sau măcar linii înrudite, ar putea funcționa. Numai că în acest scenariu avem de-a face cu partide care susțin doctrine extrem de diferite. Și care au și interese uneori diametral opuse. Un asemenea mecanism probabil că nu va funcționa. Sau dacă cumva, la limită, va funcționa, va funcționa prost. Nu e greu să ne imaginăm cum va decurge o ședință a Coaliției la care vor participa atât de mulți lideri incompatibili. Ce performanțe ar putea să aibă un asemenea Guvern? Și care vor fi consecințele electorale la localele și parlamentarele de anul viitor, după ce electoratul se va fi trezit înșelat din nou?
Pentru a guverna, este indispensabilă voința politică de a face acest lucru. O voință fermă. Și o mare abilitate de a negocia politic zilnic în forță, dar și cu inteligență, diversele decizii, care trebuie să întrunească finalmente o majoritate în Parlament. Sunt în acest moment capabile cele două partide mari din actuala Opoziție să impună un program de guvernare, cel puțin în datele lui esențiale, celorlalte fromațiuni mai mici? Sunt PNL și USR în stare să convină asupra unui program comun? Au voința politică și abilitatea de a negocia cu ceilalți? La toate aceste întrebări, până una alta, răspunsul este negativ. După cum s-a văzut miercuri în Parlament, PNL s-a dovedit incapabil să adune pentru desemnarea Ralucăi Turcan chiar și voturile acestui partid în totalitatea lor. Au lipsit peste 10 voturi considerate anterior sigure ale deputaților PNL. Ce se va întâmpla, în ipoteza în care vor avea un Guvern, atunci când se vor supune la vot acte normative importante?
PNL și USR au afirmat în repetate rânduri, împreună cu Klaus Iohannis, că Guvernele PSD plus ALDE sunt catastrofale. Și că trebuie să plece imediat. Iar „imediat înseamnă imediat". Acum aceleași partide și același Klaus Iohannis cum vor proceda în condițiile în care, după cum ei înșiși recunosc, o uriașă masă de cetățeni ai României i-au crezut și așteaptă o altă guvernare?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Experiența unui jurnalist român în spital, internat pe scaun: "O să te sunăm dacă unul moare sau îl trimitem acasă"
Neajunsurile sistemului medical de stat din România au fost scoase în evidență de Adrian Florea, redactor șef adjunct la iAMsport.ro.
-
Adio, Ozempic. A fost descoperită gena care ajută la tratarea obezității
O echipă de cercetători neozeelandezi și internaționali a descoperit modalitatea prin care o genă reglează apetitul și greutatea corporală la oameni, oferind speranțe pentru dezvoltarea unor tratamente noi și eficiente ale obezității.
-
Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului
Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod fără precedent în epoca modernă, odată cu preluarea funcţiei, luni, urmărind desfiinţarea a ceea ce el şi aliaţii săi numesc "statul profund" (deep state).
-
Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
Un bărbat și soția sa au decis să testeze acuratețea kitului 23andMe de testare ADN la domiciliu trimițând o mostră de salivă prelevată de la șopârla lor de companie. Ceea ce au descoperit este că totul este o farsă.
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațional existent. Pe de altă parte, politica SUA față de China pare prea conflictuală. Dacă SUA pot avea o atitudine mai cooperantă, rezultatul poate fi diferit, a declarat jurnalistul CNN Fareed Zakaria, în cadrul unui interviu acordat pentru Foreign Policy.
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se întoarcă la Casa Albă. Co-fondatorul Microsoft a declarat că a petrecut recent mai mult de trei ore cu Trump și i-a vorbit despre provocările din domeniul sănătății globale, potrivit Wall Street Journal.
-
Jurnalul misterios al iubitei englezoaice a lui Hitler. Marile secrete dezvăluite după 80 de ani
Jurnalul pierdut a lui Unity Mitford, aristocrata engleză care a devenit admiratoarea obsedată a lui Hitler, a fost dezvăluit după 80 de ani, scrie Daily Mail. Jurnalul din piele, descoperit recent, care acoperă perioada 1935-1939, oferă o privire şocantă asupra relaţiei sale cu dictatorul infam.
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 3.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 4.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 5.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 6.Mai putem conta doar pe miracole
- 7.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 8.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
- 9.Lucruri complicate in cyberspace
- 10.Între "Stop the Pigeon!" și "Conjurația imbecililor"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu