ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Guvernanții ne pregătesc pentru teroare prin frig?!

Postat la: 01.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În România totul pare să aibă o logică strîmbă, paralelă cu realitatea. Pentru prima dată de la căderea comunismului, problema căldurii în case peste iarnă este repusă pe tapet din cauza războiului din Ucraina și, ce să vezi? Mai-marele pădurilor românești, Romsilva, în loc să programeze o creștere spectaculoasă a volumului recoltărilor de lemn de foc, aranjează invers, niște cifre mai mici decît anul trecut cu peste jumătate de milion de metri cubi. Prostie crasă, nesimțire sau mai grav: strategie intenționată de terorizare a românilor prin frig?

Deputatul ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi, a adresat zilele trecute o interpelare premierului Nicolae Ciucă pornind de la semnale îngrijorătoare primite de la etnicii ucraineni, grupați de regulă în zone muntoase și implicit friguroase, legate de criza lemnelor de foc.

Vorbind, astfel, despre măsurile adoptate de guvern anul acesta, deputatul spune că ele "nu garantează volumul necesar de masă lemnoasă pentru încălzirea locuinţelor. Astfel, de la începutul anului a fost recoltat un volum de doar 5,5 milioane m3, faţă de 10 milioane m3, din aceeaşi perioadă a anului 2021, efectele negative fiind resimţite şi mai mult în zonele montane, unde singura sursă pentru încălzirea locuinţelor rămâne lemnul de foc.

Soluţia evidentă ar putea fi creşterea volumului de masă lemnoasă pentru încălzirea locuinţelor, care să fie exploatată şi de alte companii din sector care să ofere resursă suficientă populaţiei, însă aceasta nu poate să fie aplicată fără o armonizare a procedurilor după modelele practicate cu succes în alte ţări europene, adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile în vigoare ale Codului silvic, în sensul introducerii de proceduri diferenţiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de păduri, precum şi fără reducerea birocraţiei excesive pentru micii proprietari de păduri. Vă rog să îmi precizaţi, oral şi în scris, poziţia Guvernului cu privire la criza lemnelor de foc, precum şi măsurile care vor fi adoptate pentru combaterea acesteia" cere deputatul premierului Ciucă.

Ceea ce deputatul nu spune în interpelare, v-o spunem noi: o bizarerie de proporții face ca anul acesta Romsilva să fi planificat, conform datelor de pe siteul oficial, recoltarea a 9,5 milioane m3 de lemn de foc, în timp ce anul trecut cota a fost de 10,063 milioane de m3.

De aici, marea întrebare: cum e posibil ca la opt luni de la invazia rusă în Ucraina, care a răsturnat complet echilibrul energetic european, statul român să nu fi majorat spectaculos volumul recoltărilor de lemn de foc, că de păduri, slavă Domnului, nu ducem (încă) lipsă?

Aproximativ jumătate din gospodăriile din România se încălzesc de regulă cu lemne de foc. În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuințe, conform datelor Institutului Național de Statistică. Anul acesta, însă, consumul ar putea crește masiv, pentru că deja un număr foarte mare de orășeni, inclusiv din Capitală, au golit magazinele de sobe pe lemne de foc, speriați de perspectiva facturilor imense la gaze și curent ori, mai grav, de tăierea respectivelor utilități.
De ceva vreme s-a instaurat criza lemnului de foc în întreaga țară, iar prețurile la negru explodează și ele, nesinchisindu-se de plafonarea operată de guvern.

Deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi confirmă că piața lemnelor de foc s-a prăbușit complet și că șefii ocolurilor silvice vorbesc de impedimente procedurale atunci cînd se discută de majorarea volumului recoltării. Tot ei spun că ministerul Mediului ar trebui să opereze modificări în legislație.

În septembrie, deputatul a adresat o interpelare ministrului Mediului, Tanczos Barna, în care îi cere precizări legate de eventuala modificare a HG 715/2017 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

Deși termenul legal de răspuns a trecut de aproape o lună, ministrul Mediului tace legat de o problemă de cea mai mare importanță pentru cetățeni: căldura din cămine, peste iarnă.

Cum spuneam: prostie, nesimțire sau strategie diabolică de terorizare a cetățenilor prin frig?

Bogdan Tiberiu IACOB

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE