Generații fără amintiri - prea mult patos, prea puțină cerneală
Postat la: 28.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Nu înțeleg de ce aproape toate reclamele difuzate de televiziuni sunt ba la farmacii, ba la medicamente. Cu siguranță că suntem, am devenit, fără să ne dăm seama, un popor bolnav.
Asta se vede din patosul cu care unii mai înțeleg să sărbătorească zilele importante din istoria noastră, dar și din cantitatea mică de cerneală pe care o mai cumpără cineva, pentru a "însemna" pe cel/cei care se folosesc de sărbătorile naționale pentru a câștiga simpatie în rândul românilor. Sigur, "boala" aceasta, devine a unei generații, care mai are amintiri, generație care prețuiește acest gen de gânduri - contraforți ai ființei lor.
Dacă ar fi după mine, în locul CV urilor care se cer la angajare, sau oriunde altundeva, eu aș cere candidaților, la ORICE, să depună "angajatorului" un fel de înșiruire a biografiei conținând ordinea cronologică a celor mai importante amintiri... În viitor, vom avea, însă, o mare problemă: în realitatea augmentată și în metavers nu există amintiri, așa cum nu există nici Dumnezeu.
"Atâta timp cât inima păstrează amintirile, spiritul este ferit de iluzii", scrie Chateaubriand. Căci doar în amintire se regăsesc atât imaginea transfigurată a Creatorului reflectată în cunoaştere, dar mai ales imaginea Creaţiei întru credință. Inimile generațiilor care vin , populate cu persoane binare, non binare, fluide, lgbtq și alte asemenea, nu mai par a fi păstrătoare ale vreunor amintiri care să poată fi evocate peste ani. Amintirile lor devin inutile, precum și ale altora asemeni lor. Mai curând decât ne așteptăm metaversul, realitatera augmentată și internetul vor construi pentru tânăra omenire un loc în care nu mai e loc pentru amintiri, nostalgii, jurnale, biblioteci, istorie, muzică clasică, arhitectură, muzee, teatre, etc. Nu va mai conta că a existat Holocaust, Comunism, dictaturi, nu va mai conta istoria. Aici nu va mai fi loc pentru nostos și algos-ul grecesc, pentru frumusețea lumii, pentru portughezul saudade, pentru huzun-ul turcesc, pentru melancolie...
Tot ceea ce constituie "literatura patriarhală" va dispărea, până la ultimul rând, lăsând loc "deconstrucției ausumate".
Exact așa se și exprimă "critica literară" juvenilă de azi. „Autoarele din Lumile noastre posibile străbat în textele lor viitorul, trecutul, lumina paralele, universurile interioare și exterioare, realități terestre sau extraterestre; ele sondează viitorul probabil și aduc energie, inspirația revoluționară în prezent. În prozele lor putem urmări procesul de deconstrucție asumată a internalizărilor patriarhale (și legat de literatură, și legat de viață de zi cu zi); astfel, dacă ești sau tânără femeie sau persoane non-binară scriitoare, când le citești, nu vei mai simți sufocarea literaturii patriarhale."
Recent, o frumoasă domnișoară, Ileana Negrea, care se declară o autoare feministă queer și mad a primit Premiul Național de poezie Mihai Eminescu pentru debut, pentru volumul „Jumătate din viața mea de acum". În poem, organul genital feminin este descris ca „o mașinărie războinică". În rest, doar deconstrucție. Însă critica zice altfel: "Autoarele din Lumile noastre (s.m) posibile străbat în textele lor viitorul, trecutul, universurile interioare și exterioare, realități terestre sau extraterestre; ele sondează viitorul probabil și aduc energie, inspirația revoluționară. În Lumile noastre posibile autoarele aduc aerul și creează teren pentru un alt tip de proză, o proză feministă și queer."
Cu I-pad-ul în mână, de la vârste fragede nu ai cum să te înnobilezi cu amintiri, care nu sunt altceva decât esenţa devenirii şi a fiinţării. "Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire", spune scriitoarea Isabel Allende, dar oamenii de mâine nu mai au cu cine să se întâlnească...
"Amintirea e creaţie continuă", scrie Oscar Wilde, în "Portretul lui Dorian Gray, dar lumea de mâine va fi ocupată cu "deconstrucția". Vor avea multă treabă, fiindcă Cultura aceste lumi, care i-a format pe "expirații" incomozi de azi, este imensă. Însă vor reuși să renunțe la amintirea care ne îndreaptă către Marea Contemplare a Lui Dumnezeu, către Cunoaştere şi Creaţie. Fiindcă în metavers totul este de vânzare și totul are un preț. N-ai nevoie de spirit, nici de contemplare, nici de Dumnezeu.
Dar pe mirosul acesta nu mai dă nimeni doi bani. Degeaba a scris Miguel de Unamuno că "...trăim în amintire și prin amintire, și viața noastră spirituală nu este, în fond, decât strădania amintirii noastre de a persevera, de a deveni speranță, efortul făcut de trecutul nostru pentru a ajunge viitor." În realitatea augmentată nu există nici un personaj cu numele acesta.
Încă nu realizăm decât în mică măsură ce se va întâmpla cu generațiile viitoare. Vedem doar cum arată mediul în care evoluează. Nivelul de tehnologie la care sunt expuși va genera din ce în ce mai multă educație de un anume fel. Cresc într-un mediu diversificat pe criterii ciudate, puternic tehnologizat, cu o copilărie digitalizată și cu o comunicare preponderentă "on line".
Ei sunt acei tineri care nu cred în nimic și nu au idealuri. Resping ideile despre un trai perfect și sunt convinși că acea comunicarea realistă să-i ajute. Sunt convinși că sunt și vor fi buricul pământului. Nu au nevoie de modele, pe care să le urmeze. Asta e maximum de jignire pe care le-o poți adresa. Cei admiși să li se adreseze trebuie să fie "adaptați la digital", dacă nu chiar exclusiv "nativi digital". Vor să fie activi și vor să schimbe lumea. Ba, mai mult, vor s-o deconstruiască, din viteza trotinetei, ocrotiți de pulpana mantalei lui Marx, care acum arată altfel...
Generațiii încep școala mai devreme, termină târziu, sunt sufocați de un învățământ agresiv și uneori, inutil. Sunt copii cu părinți care au o bună situație financiară, cu mai puțini frați, chiar singuri la părinți, și cu mare apetență spre materialism. Sunt tehnologizați de la vîrste fragede, crescuți cu "smart devices" în mână, conectați la Internet și la viață, practic doar prin venele și arterele rețelelor de așa-zisă socializare. Ei sunt cei care doresc să deconstruiască lumea. Pentru ei tehnologia și doar ce le este oferit de ea are importanță, pentru că tehnologia și nu spiritul este o parte integrantă a existenței lor. Au apărut pe lume o dată cu I-pad-ul și vor merge înainte preschimbând propria memorie cu cea a telefonului și a calculatorului. Sunt primele generații a căror memorie nu va exista, decât ca o umbră, fără semnificații. Ori, marea revelaţie a sinelui nostru nu se poate imagina altfel, decât izvorând din amintire.
Nu știu și nu pot să-mi imaginez reacțiile părinților acestui fel de copii. Chiar nu pot. De pe ecranul televizorului, reluată tot mai des, o reclamă cu patru ciocli îmbrăcați în fracuri negre imi cântă pe patru voci Siiiiin - tuuuuu - siiiiin!!" Siiiiiiiii nn- tuuuuu - siiin !!!"Și dintr-o dată lucrurile mi se par simple: părinții vor semăna într-atât cu copiii, încât tot ce urmează li se va părea firesc. Și, cu siguranță că nu peste multă vreme, Lumea să semene cu prototipul uman sugerat de marele gânditor al bogaților lumii, Klaus Schwab,la Davos. Fără sărbători, fără biserici, fără calendare, fără carne, cu un popor "fluid", fără proprietăți, fără istorie, țara va merge înainte, condusă de copiii lui Dan Barna, Cioloș, Bulai, Voiculescu, Câțu, Chichirău. După formula știută: "copiii șefilor noștri vor fi șefii copiilor noștri". Copiii Clotildei Armand, ai lui Nicușor Dan, ai lui Pălărie, Dominic Fritz și Moșteanu, Dragoș Pâslaru și alții, ejusdem farinae... Generația "așteptată". Exact la timp: până atunci, Neuralink a lui Elon Musk va fi produs suficiente pilule cu care creierele să fie interconectate cu computerele celor care dau ordine pe planetă...
Cât despre noi... Vom fi obligați să tăcem. Va sosi și vremea să tăcem, un lucru, - cum spunea scriitorul Jaques Chardonne -, pentru care mintea noastră nu e pregătită, ca un ceas care continuă să ticăie la mâna unui mort.
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu