Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
Postat la: 26.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ipoteza a fost avansată de unul dintre experții în evaluări de artă cooptați în celula de criză constituită la câteva ore după jaful de la Muzeul Drents din Assen, care găzduia expoziția "Dacia! Imperiul aurului și argintului".
Expertul își expune scrupulos argumentele: jaful a fost comis într-o zi cu o rezonanță specială pentru istoria românilor: Unirea Principatelor Române; este legitim ca România să fie privată de simbolurile ei culturale dat fiind faptul că acest stat se află în prima linie a cruciadei NATO împotriva intereselor Rusiei în Ucraina.
Comanditarul statal al jafului pare să împărtășească o obsesie puternică pentru arta scitică. Coiful de aur de la Coțofenești poate fi un artefact lucrat în manieră scitică sau cel puțin unul inspirat din suitele animaliere scitice invocate de arheologul austriac Karl Jettmar, fapt surprins de arheologul Dumitru Berciu în "Arta traco-getică".
Comanditarul jafului consideră că Rusia este moștenitorul legitim al pământurilor scitice, din Slovacia până în Munții Altai și de pe Volga și Crimeea până în Dobrogea. Tot ce au făurit aurarii sciți aparține Rusiei.
Designer-ul britanic Peter Mumford a argumentat că lupta pentru artefacte antice a devenit scop geopolitic în sine și a ajuns parte din prima linie a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Rusia a jefuit 40 de muzee în teritoriile cucerite. Muzeele din Herson și Melitopol posedau colecții de artă scitică, inclusiv un coif ceremonial de aur din secolul al IV-lea î.Hr.
Cu puțină vreme înainte de invazia Crimeei, sute de artefacte scitice de la muzee din peninsulă au fost expuse la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam în cadrul expoziției "Crimeea: Aurul și secretele Mării Negre". Muzeele din Crimeea au cerut returnarea pieselor dar după invazia peninsulei Curtea Supremă din Amsterdam a dat câștig de cauză Ucrainei.
Cornel Ivanciuc
ULTIMA ORA
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
-
O să facă față guvernul Ciolacu celor mai importante 10 riscuri guvernamentale si publice din 2025? Dacă nu, o să fie un an de teroare financiară
Având în vedere incertitudinea economică și presiunile financiare cu care se confruntă atât autoritățile guvernamentale, cât și cetățenii, practicile actuale nu mai reprezintă o opțiune viabilă. Organizațiile guvernamentale și din sectorul public vor trebui să facă o serie de compromisuri dificile și posibil greu de acceptat, care sunt necesare pentru a atenua riscurile și a preîntâmpina crize mai grave în viitor.
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile și cu "până la" 30% posturile de conducere. Companiile trebuie să reducă și cheltuielile cu sponsorizările, în special Hidroelectrica, care a cheltuit 16 milioane lei anul trecut, a spus ministrul.
-
A fost găsită mașina cu care au fugit hoții după ce au furat aurul dacic. Polițiștii olandezi au descoperit de unde provine
Poliția olandeză a adus noi informații în legătură cu jaful din 25 ianuarie, de la Muzeul Drents din Assen, în care au fost furate patru piese de aur din tezaurul dacic expus, inclusiv faimosul „coif de aur al Coțofenești", împrumutat de la Muzeul Național de Istorie din București.
-
Topul domeniilor în care urmează concedieri de proporții: Piața din România e grav afectată
Anul 2024 s-a dovedit a fi un an complicat pentru întreaga economie şi niciun sector nu a fost scutit de dificultăţi. Pentru 2025, prognozele din perspectiva angajărilor şi salariilor indică o stagnare.
-
"Ne-au lăsat în Schengen dar ne-au furat tezaurul!" - ipoteza care se răspândește după furtul aurului dacic din Olanda
"Ne-au lăsat în Schengen, dar ne-au furat tezaurul", e ipoteza tot mai răspândită pe anumite canale și rețele de socializare în mediul românesc. Unii dintre internauți cred că furtul din Olanda nu e ceva întâmplător, iar organizarea unei asemenea operațiuni ar putea să fie doar de un actor statal.
-
Schimbare majoră pentru mașinile mai vechi de 15 ani: Noile reglementări date de Comisia Europeană pentru eliminarea acestora
La nivel european și național, inițiativele privind eliminarea vehiculelor vechi din circulație continuă să genereze controverse în rândul șoferilor. O știre falsă apărută în primăvara anului trecut a creat panică, susținând că mașinile mai vechi de 15 ani nu vor mai putea fi reparate.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
- 10.Iranul, model pentru regimul de la București
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu